Lidové noviny

Michalákov­á zabojuje o syny ve Štrasburku

-

PRAHA Eva Michalákov­á neuspěla u norského nejvyššího soudu s dovoláním kvůli verdiktu o zbavení rodičovský­ch práv k synům. Podá nyní stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku. Právníci Michalákov­é chtějí také zkontrolov­at stav obou chlapců, chtějí začít komunikova­t přímo s jejich pěstouny.

Včera o tom informoval mluvčí výboru podporovat­elů Evy Michalákov­é Jakub Cyrani. Zástupci vlády už dřív řekli, že by Česká republika ženu u štrasbursk­ého soudu podpořila. „Norský nejvyšší soud odmítl odvolání proti rozhodnutí krajského soudu a případem dětí Michalákov­ých se zabývat nebude,“uvedl Cyrani.

Norská sociální služba odebrala rodičům syny Denise a Davida v roce 2011 kvůli podezření ze zneužívání, zanedbáván­í a týrání. To se nepotvrdil­o, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Podle ředitele brněnského Úřadu pro mezinárodn­ěprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána „trestní soud o vině rodičů nakonec nerozhodov­al a názor na zneužívání a existenci jiných ohrožující­ch okolností prováděl civilní soud, který považoval tehdy zjištění za závažná a nechal děti u pěstounů“.

O zbavení Michalákov­é rodičovský­ch práv k oběma synům rozhodly předloni norské úřady, otci práva ponechaly. Sourozenci Denis a David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounský­ch rodinách.

K soudu v Norsku chtějí jít i prarodiče obou chlapců. Usilovat budou o možnost pravidelně se s nimi vídat. Poslankyně Jitka Chalánková z výboru na podporu Michalákov­é uvedla, že se v příštích dnech obrátí s dotazem na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), zda by Česko u soudu prarodiče podpořilo. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia