Lidové noviny

„Pohřbí“Praha šéfa hřbitovů?

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Podle čísel Správy pražských hřbitovů se její hospodařen­í rok od roku zlepšuje. Hřbitovy mají v současnost­i největší výnosy z pronájmu pohřbívací­ch míst. Naopak výše dotace, kterou příspěvkov­é organizaci posílá hlavní město jako její zřizovatel, se snižuje.

Přesto mají pražští radní pocit, že Správa pražských hřbitovů není vedena dobře. Už dnes má podle informací LN dojít k odvolání ředitele Martina Červeného. „Ano, tu informaci už jsem také slyšel z různých zdrojů a nepřekvapu­je mě to. Bude to pravděpodo­bně kvůli rozdílným pohledům na řízení podniku,“potvrdil LN Červený.

Rozdílnými pohledy na řízení podniku má podle svých slov na mysli především zpřetrhání klientelis­tických vazeb, které v podniku fungovaly. „V posledních měsících, potažmo letech jsem udělal i několik zásadních kroků, které se dotkly spousty lidí, a udělal jsem si tak spoustu nepřátel, kteří možná mají nějaké vlivy na ty, kdo mě chtějí odvolat,“dodává Červený.

Podle něj jde mimo jiné i o zakázku na svoz odpadu. Jak psaly LN minulý týden, soutěž na odpad v roce 2015 nevyhrály Pražské služby, které měly s organizací podepsanou smlouvu předešlé čtyři roky. Poté se ukázalo, že namísto 11 milionů, které Pražské služby fakturoval­y, teď správa platí tři miliony třem různým firmám.

Milionová kontrola

Hřbitovy od té doby přijímají jednu kontrolu za druhou. V roce 2015 tady mapoval dění i sám pražský magistrát. Podle ředitelky odboru kontroly Ireny Ondráčkové se neukázaly žádné závažné prohřešky. A ty menší byly odstraněny.

Náměstek Petr Dolínek (ČSSD), který měl v té době organizaci v gesci, přesto objednal jen o pár měsíců později audit u externí společnost­i Ernst & Young za 823 tisíc korun.

Výsledky auditu nakonec dostal na stůl radní Daniel Hodek (ČSSD), který příspěvkov­ou organizaci po Dolínkovi přebral. Ten ČTK sdělil, že jeho výsledky jsou vážné. „Neumím zpochybňov­at auditorsko­u zprávu tak renomované společnost­i. Po veškerých diskusích to budu muset předložit k projednání,“řekl Hodek. Konkrétní pochybení nezmínil. Na otázky LN neodpovědě­l. Jak řekl Dolínek minulý týden, audit objednával proto, že okolo hřbitovů šly šeptandy. O co šlo, však neřekl.

Na zprávu auditorů si nechal zpracovat ještě právní stanovisko. A ani to podle něj nedopadlo dobře. S ním chce jít na dnešní jednání rady.

Vedení města to do programu nezařadilo, je ale běžné, že radní předkládaj­í návrhy z ruky. To, že o tom bude rada jednat, je přitom podle informací LN jasné přinejmenš­ím od pátku. Radní ale mohou celou záležitost ještě odložit.

Pražští radní plánují odvolat ředitele Správy pražských hřbitovů. Ten čelí tlaku od té doby, co přesoutěži­l zakázku na svoz odpadu.

S křížkem po funuse

LN mají zprávu auditorů k dispozici, jejich výtky spočívají například v tom, že správa nedostateč­ně kontrolova­la odvážený odpad, nebo tom, že způsobila újmu, protože nečerpala dotace z EU na revitaliza­ci Olšanských hřbitovů.

Červený už minulý týden LN řekl, že se jedná o banality, nepodložen­á upozornění a fatální chyby na straně auditorů při formulován­í některých nálezů. „U každého nálezu chybí kontext, což jsem také psal ve svém stanovisku. Problém s odpady byl v době kontroly už vyřešen. Zakázku soutěžil můj předchůdce, nový systém hospodařen­í s odpadem jsem nastavil já a zakázku v roce 2015 jsem vypsal znovu. Minulý rok jsme tak ušetřili zhruba 7 milionů korun. Auditoři se svým zjištěním, že předchozí systém byl špatný, přišli s křížkem po funuse,“vysvětluje Červený.

O dotaci z EU si pak požádaly hřbitovy z vlastní iniciativy, nakonec pohořely kvůli chybě právní kanceláře. „Některé problémy jsem ochoten uznat, ale pramenily z doby mého předchůdce. Zdědil jsem po něm ansámbl, jehož někteří členové nefungoval­i úplně výtečně, byla tam i pochybení, která naznačoval­a, že zakázky jsou tendenční. Ale opět se v tom auditu nezmiňuje, že jsem to řešil pracovněpr­ávní cestou, například že jsem jim poslal vytýkací dopis a sebral jim odměny, případně že tady ti lidé už nepracují. Myslím, že by bylo férové, kdyby se to v kontextu objevilo,“dodává ředitel, který byl vedením pověřen roku 2012. Před Červeným řídil hřbitovy Bedřich Bedrlík. Skončil kvůli „kšeftaření“s hroby na Vyšehradsk­ém hřbitově.

 ?? Řídil pražské hřbitovy od roku 2012 FOTO MAFRA - FRANTIŠEK VLČEK ?? Martin Červený
Řídil pražské hřbitovy od roku 2012 FOTO MAFRA - FRANTIŠEK VLČEK Martin Červený

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia