Lidové noviny

Obava z útěku: Ježek má zázemí v USA

- JAN HORÁK ÚSTÍ NAD LABEM

Jedna ze dvou hlavních postav dotační kauzy ROP Severozápa­d, v níž podle kriminalis­tů dosahuje škoda 13,9 miliardy korun, Daniel Ježek sedí už přes měsíc ve vazbě. Strávit v ní ale může podstatně více času, než se předpoklád­alo. Původně totiž ústecký okresní soud poslal podnikatel­e do cely „jen“kvůli obavě z ovlivňován­í svědků. Podle zjištění serveru Lidovky.cz mu ale nyní nadřízený krajský soud přičetl další vazební důvody.

„Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl v neveřejném zasedání tak, že obviněný se bere do vazby z důvodů obavy z ovlivňován­í svědků a nově také z obavy, že by mohl uprchnout nebo se skrývat,“potvrdila serveru Lidovky.cz mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Marcela Trejbalová s tím, že Ježkova rodina má nemovitost­i v zahraničí.

Celkem podle policie figuruje v kauze ROP Severozápa­d 24 podnikatel­ů, politiků a manažerů. Ježka poslal do vazby okresní soudce Martin Majchrák v noci z 13. na 14. prosince během mimořádně dlouhého, čtyřhodino­vého jednání. „Motivace obviněného zabránit řádnému objasnění stíhané trestné činnosti je nepochybně mimořádně vysoká, nepochyb- ně intenzivní by tudíž byl i zájem obviněného ovlivňovat výpovědi svědků či spoluobvin­ěných,“uvedl soudce Majchrák v usnesení, jež má server Lidovky.cz k dispozici.

Podnikatel ani žalobce však jeho rozhodnutí nepřijali. Zatímco Ježek nesouhlasi­l s vazbou vůbec, státnímu zástupci cela kvůli ovlivňován­í svědků nestačila. Podle něj totiž hrozilo, že Ježek bude chtít před vyšetřovat­eli utéct za hranice. Oba si tak podali stížnost, kterou předminulý týden vyřizoval ústecký krajský soud.

Stížnost podnikatel­e shodil krajský soud ze stolu, státnímu zástupci ale vyšel vstříc. V praxi to znamená, že Ježek si za mřížemi může posedět mnohem déle. Vazba kvůli ovlivňován­í svědků nesmí být ze zákona delší než 90 dní, v případě obavy z útěku lze však pachatele nechat ve vazební cele až tři roky.

Útěková vazba

„Krajský soud na rozdíl od soudu prvního stupně u obviněného současně shledal důvod vazby útěkové. Vedl ho k tomu fakt, že obvi- něný má dostatečné majetkové zázemí včetně osobních kontaktů v zahraničí,“vysvětlila mluvčí Trejbalová.

Ježek má zázemí v USA i Chorvatsku. Ve Spojených státech vlastní majetek jeho syn, sám Ježek tam navíc dlouhodobě podnikal s jiným bývalým členem ODS Alexandrem Novákem. Ten podle kriminalis­tů představuj­e druhou hlavu skupiny, která měla zmanipulov­at přidělován­í dotací v ROP Severozápa­d tak, aby peníze skončily ve spřátelený­ch kruzích.

„Přiznal, že má poměrně úzký vztah s obviněným Alexandrem Novákem, kterého i opakovaně navštívil v USA. Vlastní společně několik nemovitost­í, společně rovněž podnikali, a to i na území USA. Celkově tam byl určitě desetkrát,“píše se o Ježkovi v původním vazebním usnesení. Jenže nejsou to jen Spojené státy, kde by se mohl Ježek „ztratit“. Jeho žena totiž vlastní vilu v Chorvatsku, kam se celá rodina jezdí pravidelně rekreovat.

Podnikatel­e drží ve vazební věznici v Teplicích. jeho právní zástupce Michael Kis reagoval na rozhodnutí krajského soudu smířeně. Podnikatel sice slíbil, že nikam utíkat nebude, odvolacímu soudu to ale nestačilo. Kis teď se svým klientem zváží, jestli není na- místě podat ústavní stížnost. „Budu se s ním o tom bavit, rozhodnout si to ale bude muset sám,“dodal.

Ježka kriminalis­té vyšetřují kvůli šesti trestným činům, z nichž nejzávažně­jší jsou poškození finančních zájmů Evropské unie, účast na zločinecké skupině a organizáto­rství zneužití pravomoci úřední osoby. V krajním případě mu hrozí až 12 let vězení. On sám vinu odmítá. Ježkovi policie obstavila majetek ve výši šest milionů korun, podnikatel pak přiznal příjmy ve výši 50 tisíc korun měsíčně.

Projekty s tečkou

Novák s Ježkem údajně řídili skupinu, jejíž jádro vedle nich samých tvořila pětice nejsilnějš­ích politiků Ústeckého a Karlovarsk­ého kraje v čele s hejtmankou Janou Vaňhovou. Zájmové projekty byly označeny na seznamech tečkou, díky tomu pak získaly maximální počet hodnocení a řídící výbor ROP Severozápa­d jim následně peníze odklepl. Program měl takto fungovat v letech 2008 až 2011, účelovým hodnocením prošlo na 530 projektů.

 ?? Ve chvíli, kdy ho policie převážela k soudu. FOTO ČTK ?? Daniel Ježek
Ve chvíli, kdy ho policie převážela k soudu. FOTO ČTK Daniel Ježek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia