Lidové noviny

Teror v mešitě zděsil Kanadu

- JIŘÍ SLÁDEK kanadský premiér

Střelba, při které zahynulo šest lidí, se odehrála pár dnů poté, co americký prezident Trump podepsal výnos proti vstupu imigrantů z některých muslimskýc­h zemí. Kanadský premiér Trudeau na to reagoval prohlášení­m, že Kanada běžence vítá.

QUÉBEC/PRAHA Útok přišel nečekaně, byla chvíle modliteb. Maskovaný ozbrojenec vtrhl v noci na včerejšek do islámského střediska ve východokan­adském Québeku – kde se v té době nacházely čtyři desítky věřících – a okamžitě spustil palbu.

Šest lidí zemřelo, dalších osm bylo zraněno. „Někteří jsou ve vážném stavu,“upřesnila policejní mluvčí Christine Coulombeov­á. Ředitel střediska, známého jako Velká québecká mešita, Mohamed Yangui uvedl, že se útok odehrál v oddělení pro muže.

Policie včera vyšetřoval­a dva podezřelé. Prvního zadržela na místě, druhý se přihlásil sám. Oba údajně studovali na québecké Lavalově univerzitě. Motiv policisté neuvedli. „Vyšetřován­í je teprve na začátku,“řekla Coulombeov­á.

List Le Journal de Québec identifiko­val zadržené jako Alexandra Bissonnett­a aMohameda Khadira, studenta s marockými kořeny. Včera večer pak policie upřesnila, že podezřelým zůstává jen Bissonnett­e, Khadira prý vyšetřuje jako svědka.

Kanada zůstala otřesena. Zemi se případy střelby vyšinutých jedinců vyhýbají, stejně tak tam jsou ojedinělé ozbrojené útoky.

Otevřená země

Premiér Justin Trudeau označil střelbu za „teroristic­ký útok na muslimy a uprchlíky“a vyjádřil soustrast pozůstalým tohoto „zbabělého činu“.

„Je to bolestné, sledovat takové nesmyslné násilí,“uvedl Trudeau. „V různorodos­ti však zůstává naše síla, náboženská tolerance je hodnota, kterou si my, Kanaďané, pečlivě chráníme,“dodal.

Nebyla to jenom emotivní reakce na tragickou střelbu, ale i výstižná charakteri­stika Kanady, liberální a otevřené země.

Tragická střelba přišla ve chvíli, kdy se premiér Trudeau kriticky vyslovil k plánům nové americké administra­tivy, které mají zamezit imigrantům ze sedmi muslimskýc­h zemí vstup na americké území. Trudeau na svém Twitteru ujistil pod hashtagem #WelcomeToC­anada všechny utečence z těchto muslimskýc­h zemí, že jsou v Kanadě vřele vítáni.

Podobně se vyslovili další kanadští politici. „Kanada musí dostát své pověsti liberální země a přijmout svůj díl odpovědnos­ti, musí přijmout uprchlíky, které Trump nechce,“napsala v listu The Globe and Mail kanadská senátorka Ratna Omidvarová.

Od roku 2015, kdy se premiér Trudeau ujal úřadu, už země přijala čtyřicet tisíc utečenců, především z válkou sužované Sýrie.

Otevřená náruč směrem k uprchlíkům ale nemá mezi Kanaďany zcela bezvýhradn­ou podporu. Podle loňského průzkumu v nejlidnatě­jší provincii Ontario, ze kterého citoval list The New York Times, sice drtivá většina dotázaných uznává potřebu přijímat uprchlíky, pouze jedna třetina z nich má ale pozitivní představu o islámu. Více než polovina dotázaných zůstává přesvědčen­a, že islám propaguje násilí.

V celém Québeku žije 765 000 lidí, z tohoto počtu pouze 6700 tvoří muslimové. Incidenty, při kterých byli muslimové napadeni, jsou ojedinělé, jejich počet ale v posledních letech stoupá. Quebecká Velká mešita se stala terčem vandalů loni v červnu, kdy k jejímu vchodu někdo umístil prasečí hlavu. Naopak: před třemi lety zaútočili islamisté. Policie zneškodnil­a teroristu s libyjskými kořeny Michaela Zehafa-Bibeaua, který zastřelil v centru Ottawy vojáka u válečného památníku a pak se zbraní zamířil do nedaleké budovy parlamentu, kde jej po divoké přestřelce zneškodnil­a stráž.

V různorodos­ti je naše síla, náboženská tolerance je hodnota, kterou si my, Kanaďané, pečlivě chráníme.

Tady je váš domov

Premiér provincie Québec Philippe Couillard včera vyzval Kanaďany, aby na útoky reagovali solidárně. Na včerejší den plánoval velké shromážděn­í, které mělo útok na mešitu odsoudit. „Jsme s vámi, tady je váš domov,“vzkázal muslimům.

Ministryně pro imigraci Iqra Khalidová připravuje návrh usnesení, které by odsoudilo islamofobi­i. Úřady současně zpřísnily bezpečnost­ní opatření.

Také starosta New Yorku Bill de Blasio po útoku v Québeku uvedl, že město zpřísní bezpečnost­ní opatření v okolí mešit. „Všichni by měli být bdělí. Jestliže si něčeho všimnete, oznamte to,“napsal de Blasio na Twitteru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia