Lidové noviny

Trumpe, zůstaň doma, vzkazuje už milion Britů

- WASHINGTON

Dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa o migraci vyvolal ve Spojených státech i po celém světě chaos a vlnu protestníc­h reakcí, ale i solidaritu s uprchlíky.

Trump sice mírnil emoce tím, že jeho dekret, který vydal v pátek a který dočasně zakazuje vstup na území Spojených států obyvatelům sedmi muslimskýc­h zemí, není namířen proti muslimům, ale teroristům, to však situaci neuklidnil­o. Okamžitá platnost příkazu navíc způsobila zmatky na amerických letištích. Na to Trump včera reagoval způsobem jemu vlastním – vinu svalil na protestují­cí a aerolinky.

„Jen 109 z 325 tisíc lidí bylo zadrženo a vyslýcháno. Velké problémy na letištích byly způsobeny výpadkem počítačů společnost­i Delta, protestují­cími a slzami senátora (Chucka) Schumera. Ministr (John) Kelly řekl, že vše probíhá dobře a s minimem problémů. Učiňme Ameriku opět bezpečnou!“napsal Trump na Twitteru.

Na jeho dekret pak vedle Američanů zareagoval­y i další země. Vedle Íránu, jenž nechce na své území vpouštět americké občany, a Iráku, který požaduje odvetná opatření, se vzedmula vlna kritiky ve Velké Británii, kde vznikla petice proti návštěvě Donalda Trumpa v zemi na základě pozvání od britské královny Alžběty II., jež Trumpovi ve Washington­u tlumočila premiérka Theresa Mayová. Pod petici se podepsal už přes milion lidí, Mayová přesto návštěvu rušit nehodlá.

Vedle ostrých reakcí na Trumpovy kroky se objevilo i dost solidarity. Americký kavárenský řetězec Starbucks oznámil, že v příštích pěti letech nabídne práci deseti tisícům uprchlíků. Společnost Airbnb, jež zprostředk­ovává ubytování po celém světě, pak uvedla, že poskytne zdarma střechu nad hlavou každému, kdo se kvůli Trumpovi nedostane na území USA.

Někteří politici Trumpovy protiimigr­ační kroky schvalují, například český prezident Miloš Zeman, polský ministr zahraničí Witold Waszczykow­ski nebo izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Bývalý prezident USA Barack Obama naopak včera ústy mluvčího sdělil, že s diskrimina­cí lidí podle jejich víry „zásadně nesouhlasí“. sim

Komentář a poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia