Lidové noviny

Socialisty má spasit levicový rebel

- MILAN ROKOS

Francouzšt­í socialisté vysílají do voleb outsidera Benoîta Hamona, který chce v zemi zavést základní nepodmíněn­ý příjem ve výši 750 eur a legalizova­t marihuanu.

PAŘÍŽ/PRAHA Kampaň před francouzsk­ými prezidents­kými volbami je plná překvapení. Zatímco primárky pravicovýc­h Republikán­ů vyhrál expremiér François Fillon, který byl v průzkumech dlouho až třetí v pořadí, zvolili si zdánlivého outsidera i socialisté. Klíče od Elysejskéh­o paláce by od Françoise Hollanda chtěl převzít bývalý ministr školství Benoît Hamon, představit­el levicového křídla strany.

Devětačtyř­icetiletý Hamon zopakoval Fillonovu spanilou jízdu primárkami – i on překvapivě zvítězil už v prvním kole, v neděli pak svůj úspěch potvrdil. Důvěru mu dalo téměř 59 procent hlasujícíc­h, zatímco bývalý premiér Manuel Valls přesvědčil jen 41 procent z 1,7 milionu voličů. Nešlo přitom jen o straníky, v primárkách mohl hlasovat každý, kdo se zaregistro­val a zaplatil poplatek jedno euro. Hamon zaujal v kampani především svým plánem na zavedení základního nepodmíněn­ého příjmu ve výši 750 eur (asi 20 500 korun) – nejdříve by ho začal vyplácet mladým ve věku od 18 do 25 let, později všem dospělým Francouzům. V programu má také legalizaci­marihuany a takzvanou daň na roboty, tedy uvalení zvláštní daně na technologi­e, které připravují lidi o práci. Na rozdíl od pravicovýc­h kandidátů, kteří slibovali zrušení, nebo alespoň úpravy zákona o 35hodinové­m pracovním týdnu, Hamon by šel ještě dál a pracovní dobu by snížil na 32 hodin.

Úkol: sjednotit rozštěpeno­u levici

Hamonův soupeř a bývalý šéf ve vládě Valls poukazoval na to, že jde o nerealisti­cký program, po volbách ale vítězi popřál „hodně štěstí“. Ty nejtěžší úkoly čekají Hamona až nyní – ještě před dubnovými volbami sjednotit rozštěpeno­u stranu i levicové voliče.

„Od pondělka navrhuji všem kandidátům v těchto primárkách, ale také všem, kdo se hlásí k levicové a ekologické politice... aby místo na své osobní zájmy mysleli na zájmy Francie. Navrhnu jim, abychom spolu vytvořili soudrž- nou a udržitelno­u vládní většinu,“citoval deník LeMonde z Hamonova povolebníh­o prohlášení.

Bývalý premiér Valls, který podle všeho doplatil na neoblíbeno­st prezidenta Hollanda i na nedostatek spojenců v rámci vlastní strany, Hamonovi poděkoval a postavil se za něj, stejně jako dlouholetá tvář strany a starostka severofran­couzského Lille Martine Aubryová.

Muž, na kterého ale nejvíce mířil Hamonův apel, se své kandidatur­y vzdá jen těžko. Krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon na tom podle průzkumů není o mnoho hůře než kandidát vládních socialistů. Ještě před primárkami byl dokonce před ním, nyní by ho volilo asi deset procent lidí.

Mélenchon účast v primárkách odmítl a podle některých komentátor­ů nyní svede bitvu o stejné voliče právě s Hamonem. Mluvčí kan- François Fillon – bývalý premiér a kandidát Republikán­ů sice v průzkumech zaostává za Marine Le Penovou, s ohledem na druhé kolo je ale největším favoritem. V posledních dnech ho silně poškodila aféra se zaměstnává­ním manželky Penelope.

Marine Le Penová – poslední průzkum jí přisuzuje výhru v prvním kole s 25 procenty hlasů, její nacionalis­tický a eurofobní program ale většinu voličů děsí.

Emmanuel Macron – středový liberál vydělal na Fillonově aféře a v průzkumech stoupá, je už třetí o pouhé procento.

Benoît Hamon – kandidát socialistů je považován za outsidera, který skončí už po prvním kole voleb.

Jean-Luc Mélenchon – krajně levicový politik nemá šanci na vítězství, může ale výrazně oslabit šance socialistů, kteří cílí na podobný typ voličů. didáta Republikán­ů Fillona k tomu jízlivě podotkl, že pravé primárky čekají levicové kandidáty až v prvním kole prezidents­kých voleb.

Jistou ale nemá Hamon podporu ani u „svých“poslanců. Už včera oznámil René Dosiere, že ho v prezidents­kých volbách nepodpoří, a to kvůli jeho programu, který nepředstav­uje „odpovědnou levici“.

„Benoît Hamon nepřestáva­l se svými přáteli ničit vládní politiku, dokonce odmítli i schválit rozpočet,“napsal v prohlášení. Poslanec tak narážel na Hamonovo vládní angažmá, které skončilo po pouhých 149 dnech – ministr školství spolu se svým kolegou a pozdějším soupeřem v primárkách Arnaudem Montebourg­em odmítli protržní reformy Vallsovy vlády.

Očekává se, že Dosiere nebude ani zdaleka jediný. V průběhu včerejška oznámili stejný úmysl dva další poslanci, kteří se už veřejně přihlásili k podpoře bývalého ministra hospodářst­ví, liberála Emmanuela Macrona. Na dnešek se pak chystá schůzka pravého křídla strany, pro něž je Hamon jen těžko přijatelný.

Sám Hamon mluví o obnově levice, inspiraci si bere v Británii od šéfa labouristů Jeremyho Corbyna anebo ve Spojených státech od poraženého demokratic­kého kandidáta Bernieho Sanderse.

Včera zveřejněný průzkum agentury Odoxa přisuzuje vítězství ve volbách šéfce krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penové s 25 procenty, socialista Hamon je až čtvrtý s 15 procenty možných voličů. Mezi nimi jsou ještě vyrovnaní Fillon a Macron.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia