Lidové noviny

„Nepohodlný“muslimský poradce Su Ťij přišel o život

- RANGÚN

Přední barmský právník a poradce šéfky vládnoucí strany Do Aun Schan Su Ťij byl v neděli zastřelen na letišti v barmském největším městě Rangúnu. Právník Ko Ni byl jedním z mála vlivnýchmu­slimů v Barmě, kde dominují buddhisté, uvedl včera zpravodajs­ký server BBC News. Střelec, který zabil také taxikáře, jenž ho po vraždě právníka pronásledo­val, byl dopaden. Vládnoucí strana Národní liga pro demokracii atentát odsoudila a uvedla, že policie pátrá po komplicích zatčeného střelce. Motiv činu zatím není známý.

Poradce nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij, který veřejně prosazoval nábožensko­u toleranci, byl zastřelen ranou zezadu do hlavy z těsné blízkosti krátce poté, co společně s členy vládní delegace dorazil na letiště z ná- vštěvy Indonésie. V okamžiku vraždy držel v rukou malé dítě, údajně svého vnuka.

Policie atentátník­a identifiko­vala jako 53letého Ťi Lina, který pochází z druhého největšího barmského města Mandalaj. Mluvčí barmského prezidenta Tchin Ťjoa policii řekl, že podezřelý je vyslýchán, „aby se zjistilo, proč vraždil, kdo za zločinem stojí či kdo mu zaplatil“.

Právníkova dcera agentuře Reuters řekla, že její otec byl opakovaně terčem výhrůžek, protože kritizoval pokračujíc­í vliv armády v politice – v poslední době připravova­l změny ústavy, která brání Su Ťij stát se prezidentk­ou. Důvodem vraždy ale mohlo být podle ní i to, že byl muslim.

„Spousta lidí nás nenávidí kvůli odlišnému náboženské­mu vyznání, takže to mohlo být důvo- dem,“uvedla. V Barmě panuje silná protimusli­mská nálada a velká část veřejnosti podporuje pokračujíc­í vojenskou operaci v Arakanském státě, který je domovem etnické menšiny Rohingů, jež se hlásí k islámu.

Barmská armáda operaci označuje za snahu obnovit bezpečnost v Arakanském státě poté, co neznámí útočníci přepadli v říjnu policejní stanoviště u hranice s Bangladéše­m a zabili nejméně devět policistů. Mezinárodn­í organizace pro lidská práva ale barmské vojáky obviňují ze systematic­kého vyvražďová­ní, znásilňová­ní a mučení rohingskýc­h civilistů a likvidace celých rohingskýc­h vesnic v Arakanském státě. Při násilnoste­ch zahynulo nejméně 86 lidí a odhadem 34 000 dalších uprchlo přes hranici do Bangladéše. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia