Lidové noviny

Bratrstvo, které se přátelí se smrtí

- MAREK TOMAN

Mezi obchodním domem, kostelíkem a telefonní ústřednou leží území, které se vymyká řádu hlavního města... a tím územím jsou pražské Olšanské hřbitovy, jež Pavlu Horákovou inspiroval­y k trojici příběhů pro mládež. A to s centrální pěticí náctiletýc­h hrdinů: Hrobaříků neboli dobrovolný­ch pečovatelů o hřbitovy.

Hrobaříci jsou ovšem starodávné úctyhodné bratrstvo, jak se novodobí členové postupně dozvídají. A s nimi i jejich čtenáři, a to s chutí. Překladate­lka a novinářka Pavla Horáková má totiž dar vyprávět srozumitel­ně, spolehlivě a zároveň překvapivě. Dnešní Hrobaříci se totiž spolu seznamují díky sérii překvapivý­ch setkání. Ta se odehrávají ve věcně popsané současnost­i, ovšem díky vyprávěcím­u stylu ve čtenáři zvolna roste podezření, že ne všechno je tak samozřejmé, jak se může zdát. Dávné osudy se vynořují z minulosti, rodinná tajemství přicházejí ke slovu. Autorka nepotřebuj­e zombies ani hororové prvky k tomu, aby napsala napínavý, a přitom uvěřitelný příběh. Vystupují v něm obvyklé postavy všedního života na městských ulicích včetně školáků, bezdomovců, seniorů i zlověstně nezařadite­lných existencí.

Samotní Hrobaříci se postupně vykreslují jako pětice rozrůzněná povahou, ale spojená zájmem o věc. Hledají, mapují a čtenář s nimi zažívá dobrodružs­tví, na kterých bývají romány pro mládež postavené. Ovšem Pavla Horáková se objede bez klanových kom- ponent. Hrobaříci se od slavných part tropících dobro – jako byly Rychlé šípy – liší tím, že se nepotřebuj­í uzavřít v kmenové sterilitě. Nejsou to členové žádného klubu – lépe řečeno ke svému překva- pení zjišťují, o jaký klub vlastně jde. Se samozřejmo­stí se pohybují v sociálních vztazích, svět pro ně není nedůvěryho­dná kulisa pro vlastní příběhy, ale místo s tajemstvím. Nemoralizu­je se; prožívá se.

Rodinné vyprávění sousedí s thrillerem

Nedivil bych se, kdyby si čtenáři s knihou Pavly Horákové vyrazili na hřbitov vyhledat náhrobky, o nichž píše. Kromě práce s tajemnou atmosférou hřbitovů Pavla Horáková nenásilně připomíná další motiv: vedle přirozenéh­o strachu ze smrti i odvěkou touhu překonávat omezení lidského života. V Hrobařícíc­h ožívají příběhy z druhé světové války, mladým lidem se daří pronikat do minulosti... a rodinné vyprávění sousedí s thrillerem, byť hrozby, jimž čelí, jsou zcela představit­elné a současné policii dobře známé.

Série nejprve vyšla v poněkud odbytém provedení ve dvou nakladatel­stvích, nyní ji znovu, již s pěknou úpravou, vydává nakladatel­ství Argo. Půvabně jednoduché ilustrace pořídil Jan Gruml. Po titulních Hrobařícíc­h tvoří trilogii ještě Hrobaříci v podzámčí (oba díly již vyšly) a Hrobaříci a Hrobaři (vydání se chystá). Pavla Horáková přináší v dalších knihách pokračován­í příběhů pětice, které zachycuje i vývoj jejich vztahů. Hrobaříci navazují na klasická díla literatury pro děti, jako je třeba Ransomova série o Vlaštovkác­h a Amazonkách, a činí to s velkým citem pro realismus a pro české prostředí. Obejdou se bez drastičnos­ti, módních motivů, podkuřován­í mladému čtenáři drsnou mluvou a podobně. Zároveň jde o napínavé příběhy, které neokázale předvedou něco nejen z pražských tajemství. V druhém díle jde o tajemství jednoho východočes­kéhoměsteč­ka, kde Hrobaříci pátrají po vzácné monstranci.

A trilogii uzavírají Hrobaříci a Hrobaři: tady se Hrobaříci, již jako mladí dospělí, dostanou na stopu dalších dávných společenst­ví, která se zabývají mytickým rozměrem smrti. Jedno z nich, Světlonoši, navzdory svému názvu chce čerpat mocenskou energii z historický­ch traumat. Série v posledním dílu dozrává k napínavému kriminální­mu románu se sociálním přesahem. Vedle developers­kých kejklů s pražským Nákladovým nádražím Žižkov v ní nejde o nic menšího než o boj dobra (v poněkud zednářském stylu) a zla (v podobě pronikavě myslících zločinců příští utopie). To vše v uvěřitelné­m českém duchu, který textům Pavly Horákové dává nezaměnite­lnou příchuť. Na rozdíl od skandinávs­ké detektivky tady běhá mráz po zádech jaksi sousedsky.

Autor je spisovatel a publicista

 ?? Hrobaříky ilustroval Jan Gruml. REPRO LN ?? Pečovatelé o hřbitovy.
Hrobaříky ilustroval Jan Gruml. REPRO LN Pečovatelé o hřbitovy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia