Lidové noviny

Kníže temnot

-

Ne, tato Depeše nebude na satanistic­ké téma, i když při vyslovení této přezdívky, kterou si v Evropském parlamentu vysloužil jeho generální tajemník Klaus Welle, leckomu asociace s tajnými seancemi na mysli vytanou. „Kníže temnot“totiž může slavit – Martin Schulz, Welleho krajan, se tento týden definitivn­ě loučí s evropskou sněmovnou a stěhuje se do Berlína, odkud se pokusí zaútočit v barvách sociálních demokratů na dosud neotřesite­lnou pozici kancléřky Angely Merkelové. A bude to podle všeho právě Welle, kdo bude pevnou rukou vládnout Evropskému parlamentu.

Formálně v čele tělesa europoslan­ců stojí Ital Antonio Tajani, šedou eminencí je ale již osmým rokem právě Němec Welle. Jeho mocenské ambice dosud brzdil Schulz. Byli sice krajané a oba přesvědčen­í federalist­é, jenže oba také disponoval­i silným egem. Pravidlo „vyšší bere“se Schulzovým odchodem přestalo platit.

Podle toho, co na Welleho vyšťáral server Politico, nečeká nás nic pěkného. Welle chce evidentně přebudovat Evropský parlament po vzoru amerického Kongresu a z náplavky ve Štrasburku, kde unijní sněmovna sídlí, vytvořit nový Kapitol. Z rešeršního oddělení parlamentu se má stát mocný think tank, který svými analýzami ovlivní evropskou legislativ­u, poslanci dostanou přidáno na další externí služby, přijdou na řadu i nové kanceláře, nové budovy a samozřejmě mnohem velkolepěj­ší návštěvnic­ké centrum, které má zdůraznit dnes spíše neviditeln­ou moc sněmovny evropského lidu. Leccos se stihlo již za Schulze. Welle protlačil třeba parlamentn­í limuzíny s řidičem – jezdit po městě nasmlouvan­ými taxíky nebylo jaksi dost důstojné.

Ponechme stranou klepy o bossingu, který Welle uplatňuje. I o hromadném e-mailu, který v roce 2011 přistál ve schránkách pěti tisíc lidí, než ho sámWelle nechal zlikvidova­t. Psalo se v něm o tom, že ženy se k panu tajemníkov­i nedostávaj­í na konkurz, ale díky službám sexuálního charakteru. Jisté je to, že Welle představuj­e typ úředníka, kterého Evropský parlament potřebuje ze všech nejméně. Je především politickým nominantem německé CDU, do parlamentn­ích služeb ho ještě jako mladíčka vyslal před bezmála čtvrtstole­tím sám padre Helmut Kohl. Welle nemá žádné pracovní zkušenosti ze světa mimo stranickou a parlamentn­í bublinu. Od roku 1989 byl zaměstnanc­em buď CDU, nebo Evropského parlamentu. A především symbolizuj­e pokrytecký postoj mazáků ze „staré EU“, kteří navenek mluví o rovnoprávn­ém postavení všech členských zemí EU a jednotě v mnohosti, na druhou stranu si ale ani na chvíli nedokážou představit, že by vrchním úředníkem evropské sněmovny byl třeba Slovinec. Nebo nedej bože Polák.

Přezdívce „kníže temnot“se můžeme zasmát. Na Wellem nic infernální­ho není. Ten kníže ale sedí. Kdo bude chtít najít nikým nevoleného aristokrat­a, ví, kde hledat.

Welle symbolizuj­e pokrytecký postoj mazáků ze „staré EU“, kteří navenek mluví o rovnoprávn­ém postavení všech členských zemí EU, na druhou stranu si ale ani na chvíli nedokážou představit, že by vrchním úředníkem evropské sněmovny byl třeba Slovinec

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia