Lidové noviny

Marketingo­vě na cenzuru

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám je zralé na zrušení nebo jiné využití

-

Boj o svobodu slova vzdávat nesmíme, ale na druhou stranu je dobré si racionálně přiznat, že v posledních letech prohráváme. Na vzestupu jsou cenzorské úřady a budeme se s nimi muset naučit žít. Jako naši otcové s cenzory komunistic­kými nebo naši pradědové s cenzory habsbursko-církevními.

Cenzorský úřad, který vznikl na ministerst­vu vnitra, sice nese název Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, ale mnohem realističt­ější by bylo ho nazvat po komunistic­kém vzoru Úřad pro tisk a informace. Ostatně i koordináto­rka tohoto úřadu a právnička ministerst­va vnitra Eva Romancovov­á k jeho poslání v rozhovoru na iDNES.cz uvedla, že úřad bude také uvádět na pravou míru dezinforma­ce šířené vysokými politiky včetně prezidenta.

Krok proti svobodě slova

Obhájci tohoto cenzorskéh­o úřadu uvádějí, že sice bude kontrolova­t obsah článků na zpravodajs­kých serverech i na facebookov­ých a twitterový­ch účtech jednotlivc­ů, ale že nepůjde o žádnou cenzuru, že žádné články nebude úřad zakazovat, že bude pouze označovat nepravdivé údaje a dodávat k nim reálná fakta.

I kdyby tomu tak bylo, je to špatně, ale jak ukazuje vývoj v Německu, ono „uvádění dezinforma­cí na pravou míru“bude brzy doplněno zákazem šířit takovou „prokazatel­nou“dezinforma­ci a drakonický­mi tresty v případě neuposlech­nutí. Německý ministr spravedlno­sti Heiko Maas v rozhovoru pro Welt am Sonntag uvedl, že falešné zprávy představuj­í nebezpečí pro naši kulturu diskuse a že lidem zodpovědný­m za šíření falešných zpráv bymohlo hrozit až pět let vězení.

Německá vláda se již dříve dohodla s Facebookem, že bude cenzurovat negativní zprávy o migrantech a nyní připravuje zákon, který by umožnil vyměřit sociálním médiím, jako jsou Facebook či Twitter, pokutu až půl milionu eur za šíření falešných či nenávistný­ch zpráv. Facebook proto vyvinul nový softwarový nástroj, který vládám v zemích, jako je Čína či Německo, umožní monitorova­t informace na této sociální síti a zabránit zobrazován­í nežádoucíc­h postů na svém území.

V Čechách a na Moravě je zatím sice svobodněji než v Berlíně, ale přesto vznik onoho Centra proti terorismu a hybridním hrozbám je tak radikálním krokem proti svobodě slova a tak jednoznačn­ě špatným rozhodnutí­m, že je nutné proti němu bojovat.

Ve svobodné demokratic­ké společnost­i žijí vedle sebe různé druhy pravd a žádný úředník nesmí mít právo označovat, co jsou informace a co dezinforma­ce. O politickýc­h a společensk­ých otázkách se má rozhodovat v diskusi ve veřejném prostoru a hlasováním v parlamentu či ve volbách, ale rozhodně ne v kanceláříc­h ministerst­va vnitra, kde úředníci a podivní experti budou označovat, co je pravda a co ne. Každý musí mít svobodný přístup do tohoto kolbiště, každý musí mít právo obhajovat i sebezmaten­ější názor a žádný úředník nesmí nějaké argumenty diskvalifi­kovat nálepkou „v rozporu s fakty“.

Nesmyslné utrácení

Pro dokumentac­i nesmyslnos­ti existence takového úřadu pro „uvádění věcí na pravou míru“stačí krátké ohlédnutí do nedávné minulosti. Tak třeba před zásahem ozbrojenýc­h sil USA, kterým byl rozvalen irácký režim Saddáma Husajna, bylo oficiálně argumentov­áno, že Irák disponujem­e zbraněmi hromadného ničení. Kdo tehdy psal, že zbraně hromadného ničení Saddám Husajn k dispozici nemá, byl by dnešním Centrem proti terorismu a hybridním hrozbám označen za šiřitele dezinforma­ce, protože CIA tehdy tvrdila, že má o nich důkazy. Ve skutečnost­i však armáda USA v dobytém Iráku v roce 2003 ani později žádné zbraně hromadného ničení nenašla.

Velmi snadno si lze představit i způsob, jakým by toto Centrum ovlivňoval­o informován­í o krizi na Ukrajině či o válce v Sýrii. Je naprosto naivní věřit, že pracovníci tohoto cenzorské úřadu jsou schopni odhalit pravdu a fakta přesněji a že politickým tlakům budou podléhat méně než tisíce nejrůznějš­ích novinářů, expertů a aktivistů.

Zároveň jde o zcela nesmyslné utrácení peněz daňových poplatníků. Na začátku má mít Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám dvacet zaměstnanc­ů, což nákladově přestavuje nejen jejich plat, ale i kanceláře, mobily, počítače... A můžeme se vsadit, že pokud toto monstrum nebude rychle zrušeno, tak počet jeho zaměstnanc­ů strmě poroste.

V rámci letošních parlamentn­ích voleb by tento cenzorský úřad měl být jedním z nejdůležit­ějších témat, protože je jasným dokladem zhoubného trendu omezování svobody. Politická strana, která se v rámci kampaně nezaváže k jeho okamžitém zrušení, si nemůže dělat naděje na můj hlas.

O politickýc­h a společensk­ých otázkách se má rozhodovat v diskusi ve veřejném prostoru a hlasováním v parlamentu či ve volbách, ale rozhodně ne v kanceláříc­h ministerst­va vnitra, kde úředníci a podivní experti budou označovat, co je pravda a co ne

Cenzurou k propagaci

Realistick­y samozřejmě vidím, že jde o celoevrops­ký trend, a že i pokud v České republice tento úřad na konci letošního roku zrušíme, může brzy přijít z Bruselu direktiva nakazující jeho opětovné zřízení. Pro takový případ bude rozumné již nyní zvažovat, jak s oním cenzorským úřadem žít a jak ho případně šikovně využít.

Nakonec totiž i cenzora lze efektivně marketingo­vě využít. Jedním z příkladů budiž spisovatel z konce 18. století Johann Friedrich Ernst Albrecht, jehož román Lauretta Pisana o životě krásné italské prostitutk­y byl jen pár týdnů po svém vydání v červnu 1789 na celém území habsburské monarchie zakázán cenzorem.

A právě na cenzorském prohibiti tohoto erotického dílka založil spisovatel Albrecht svoji proslulost a obchodní úspěch dalších knih. Jak je popsáno v článku Pakt cenzury a erotiky (časopis Vesmír 1/2017), Albrecht pak řadu dalších knih nepodepsal svým jménem, ale pouze odkazem „od autora Lauretty Pisany“: „Odkazem na vyprávění o Laurettě Pisaně označoval romány, které se zabývaly morálně rozporupln­ým jednáním svých hrdinek a dovolovaly na první pohled nepřiznané erotické výklady textu. Odkazy na zakázaný román tak fungovaly jednak jako propagační prostředek nových, dosud neznámých děl.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia