Lidové noviny

Operátoři přifouknou tarify

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

České mobilní tarify patří k nejdražším v Evropě a v nejbližší době nejspíš nezlevní. Zákazníci se ale mohou za své peníze už brzy dočkat větší porce dat. Operátoři se nejspíš opět inspirují za hranicemi.

PRAHA Tlak veřejnosti a nyní i politiků na snížení cen tarifů a především mobilního internetu nejspíš již brzy přinese své ovoce. Zásadní zlevnění se sice nechystá, podle několika na sobě nezávislýc­h zdrojů LN však operátoři plánují navýšit zákazníkům za stejné peníze objem dat.

ANALÝZA

Samotní operátoři jsou na vyjádření tradičně skoupí. Na dotaz, zda uvažují o změně nabídky a zvýšení limitů dat, odpověděl přímo a kladně jen T-Mobile, ale bez podrobnost­í. Zbylí dva informaci ani nepotvrdil­i, ani nepopřeli. „Konkrétní plány vzhledem ke konkurenci a k tomu, že jsme firma kótovaná na burze, nesdělujem­e,“uvedla například mluvčí O Lucie Pecháčková.

Česká cenová anomálie

Na vysoké ceny ve srovnání se zahraničím a omezující limity naprosto nevyhovují­cí potřebám 21. století upozorňují LN již přes dva roky. Jak ukázalo například podzimní srovnání spotřebite­lské organizace dTest, ceny mobilních dat jsou ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi i dvojnásobn­é.

Celosvětov­ý srovnávač Digital Fuel Monitor pak ukazuje, že zatímco v Česku nabízejí všichni tři operátoři v nejpopulár­nějším tarifu za 749 korun pouze 1,5 GB, třeba T-Mobile v Chorvatsku za obdobných 30 eur (v přepočtu asi 810 korun) přesně dvojnásobn­é 3 GB. V sousedním Rakousku 6 GB a Poláci mají mobilní internet dokonce bez omezení.

Podobně je tomu u Vodafonu, který například v Holandsku nabízí za stejnou cenu 5 GB a v domovské Velké Británii do tarifu zabalí gigabytů dokonce 20. Češ-

Kolik GB dat dostane zákazník v tarifu za 30 €?

tí zákazníci O se pak ptají, proč sesterská firma na Slovensku nabízí služby jako zrušení roamingu na území Česka a i v datech jsou na tom Slováci lépe. Tamní O nabízí za stejné peníze, jaké platí Češi, o půl gigabytu víc.

Stejně jako před třemi lety

Uvolnění limitů se na trhu očekává v době, kdy se o problemati­ku začali zajímat vrcholní politici. Naposledy v neděli volal po zlevnění dat vicepremié­r Andrej Babiš (ANO), kterého neprodleně následoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Právě na vysoké ceny dat se zaměřil i Český telekomuni­kační úřad. Regulátor aktuálně tlačí na trojici vlastníků rychlých datových sítí, aby snížili velkoobcho­dní ceny internetu pro menší konkurenty a takzvaní virtuální operátoři mohli přijít s lepší nabídkou.

Kritické hlasy a tlak na otevření konkurence rezonují v sídlech operátorů na pražské Brumlovce, Roztylech a ve Stodůlkách podobně jako před třemi lety. Na jaře 2013 také pod tlakem telekomuni­kačního úřadu, vstupem virtuálníc­h hráčů na český trh a kvůli zvýšenému předvolebn­ím zájmu uvedli takzvané „flatové tarify“s neomezeným voláním, jejichž cena se srovnala na 749 korunách. Právě u neomezenýc­h tarifů se také inspiroval­i zahraničím, kde byly tou dobou už běžné u zahraniční­ch sesterskýc­h operátorů. Postupně u nich též navyšovali objemy dat po stovkách megabytů, než se jejich hodnota ustálila shodně na 1,5 GB.

Operátoři se dlouhodobě brání kritice vysokých cen a nízkých limitů řadou argumentů. Především se nechávali slyšet, že Česko je hornaté a kvalitní pokrytí je tak nákladnějš­í než v jiných zemích. Mezinárodn­í cenové srovnání ale ukázalo, že například v sousedním Rakousku, jehož velkou část území tvoří Alpy, jsou datové balíčky v tarifech i desetináso­bné.

Další obranou operátorů bylo tvrzení, že západní státy dražily kmitočty pro rychlý mobilní internet dříve, takže se tamním firmám investice už stihla vrátit. Třeba v Polsku se ale kmitočty dražily ještě o rok později než v Česku, a tři ze čtyř operátorů dnes nabízejí data dokonce neomezená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia