Lidové noviny

Českému hospodářst­ví se má letos dařit

-

PRAHA Ministerst­vo financí v nové makroekono­mické prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta z listopadov­ých 2,5 procenta. Pro loňský rok odhad úřad také zlepšil na 2,5 procenta z předchozíc­h 2,4 procenta. Vyplývá to ze včera zveřejněné predikce ministerst­va financí. V roce 2018 by měl ekonomický růst podle prognózy mírně zpomalit na 2,4 procenta.

Hospodářsk­ý růst by měl podle resortu letos i příští rok odrážet normální podmínky a možnosti české ekonomiky a příznivý vývoj podmínek v zahraničí.

Tahounem domácí spotřeba

„V letech 2017 a 2018 by růst měl být tažen zejména domácí poptávkou v čele s výdaji na konečnou spotřebu domácností a obnovenou investiční aktivitou firem a vládního sektoru,“uvedlo ministerst­vo.

Odhad inflace letos ministerst­vo v nové prognóze zvýšilo na dvě procenta z předchozíc­h 1,2 procenta. Důvodem je především rychlejší růst inflace na konci roku; v prosinci spotřebite­lské ceny meziročně stouply o dvě procenta.

Odhad vývoje nezaměstna­nosti pro letošek úřad ponechal beze změny. „Míra nezaměstna­nosti má již vzhledem k strukturál­ním omezením jen velmi omezený prostor pro další pokles, v letech 2017 i 2018 by tudíž měla činit shodně 3,9 procenta,“píše se v prognóze.

První odhad o vývoji ekonomiky zveřejní Český statistick­ý úřad 14. února.

Přebytek veřejných financí

Resort ministra Andreje Babiše (ANO) také očekává, že veřejné finance se za loňský rok dostanou do přebytku 0,5 procenta HDP.

Podle ministerst­va země dosáhla přebytku veřejných financí poprvé. Za výsledkem je především lepší hospodařen­í státu. Rozpočet totiž loni vykázal přebytek 61,8 miliardy korun.

Předloni veřejné finance vykázaly deficit 0,6 procenta, což byla jedna z nejnižších hodnot v celé Evropské unii. Ta požaduje, aby deficit veřejných financí byl pod třemi procenty HDP.

Včerejší odhady jsou podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy spíše konzervati­vní. „Ministerst­vo se chce za každou cenu vyhnout reputačně poškozujíc­ímu přecenění výkonnosti tuzemské ekonomiky,“uvedl. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia