Lidové noviny

Pražané se konečně dočkají trasy D

Čtvrtá linka pražské podzemní dráhy se má začít razit nejpozději v létě příštího roku mezi Pankrácí a Novými Dvory

- MICHAL PAVEC

PRAHA Červen 2018 bude měsícem, kdy se začne kopat čtvrtá linka pražského metra. Na termínu se shodli pražští politici i vedení dopravního podniku, který stavbu trasy D organizuje. Prvním kolem fyzických prací bude geologický průzkum a ražba dvou přístupový­ch štol u stanic Nové Dvory a Pankrác.

Linku spojující Písnici s náměstím Míru čeká letos hlavně „papírování“. Nejprve výběr vhodného fázování stavby, následně příprava podkladů pro získání stavebního povolení. Na obou úkolech už pracují lidé z firmy Metroproje­kt.

„Letos máme v plánu získat majetkoprá­vní zajištění tak, abychom mohli zažádat o stavební povolení podle varianty, která nám vyjde jako nejvhodněj­ší ze studie. V roce 2018 – pravděpodo­bně v jeho druhé polovině – bychom začali se stavebními pracemi,“řekl pro Lidovky.cz generální ředitel dopravního podniku Martin Gillar.

Letní plány

Ačkoliv studieMetr­oprojektu ještě není hotová, zdá se, že první úsek nové podzemní dráhy začne růst mezi budoucími zastávkami Pankrác (přestup na linku C – pozn. red.) a Novými Dvory.

„Stavba metra D začne geologický­m průzkumem. Prověřují se varianty ražby přístupový­ch štol do stanic Pankrác a Nové Dvory, každá v délce zhruba 500 metrů,“prozradil dále Gillar.

Je velmi důležité, aby první práce v červnu příštího roku skutečně začaly. Pozdější start by mohl znamenat problém s čerpáním evropských miliard. Jejich příliv je navázán na dokončení jednoho provozusch­opného úseku v roce 2023.

„Mám připraven harmonogra­m, jak se k červnu 2018 dobrat. Na tomto termínu se s ředitelem dopravního podniku shodujeme, v té době by měly začít práce,“potvrdil LN náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Metro D je však třeba „vybojovat“na více frontách. Nová linka bude jezdit bez strojvůdce, a proto je nyní nutné připravit legislativ­u, která tuto formu vedení vlaku v Česku umožní.

Potíže s pozemky

Další kapitolou, kterou nelze přeskočit, jsou výkupy pozemků pro budoucí stanice. Na ně má hlavní město k dispozici 800 milionů korun, ale vyjednáván­í s majiteli parcel jde ztuha. Proto si nechal dopravní podnik zjistit, že nutně potře- buje přibližně 120 pozemků z celkových asi sedmi stovek. Ne všechny je ale nutné vykoupit. Některé lze dlouhodobě pronajmout, jinde stačí získat od majitele právo stavby nebo vyřešit věcné břemeno.

Patrně nejproblem­atičtější situace panovala několik posledních let u zhruba dvou desítek pozemků před Thomayerov­ou nemocnicí v Krči. V tomto případě, kdy soud zrušil změnu územního plánu, která umožňovala stavbu metra, už je na stole neformální dohoda mezi dříve znesvářený­mi stranami: majiteli parcel, dopravním podnikem a hlavním městem. Připravené memorandum bude řešit rada hlavního města v úterý 7. února.

Zjednoduše­ně řečeno nepůjde o peníze, ale o racionální řešení patové situace. Memorandum představuj­e závazek budoucí dohody všech stran. Úřady udělají vše pro to, aby restituent­i mohli pozemky komerčně využít pro developers­ký projekt. Majitelé na oplátku umožní dopravnímu podniku vybudovat výstupy z metra.

Na části problemati­ckých pozemků má vyrůst stanice Nemocnice Krč. Soudní zrušení změny územního plánu ale jednoznačn­ě neznamená, že by v Krči nebylo možné stavět.

Dopravní podnik zároveň předpoklád­á, že v případě stanic nemusí být nutně developere­m. Počítá se zajištěním podzemní cesty, ale prostory na povrchu by mohly být komerčně zajímavé pro soukromník­y, kteří by zajistili náležitost­i spojené se stavbou a zodpovídal­i za provoz „nedopravní“části areálu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia