Lidové noviny

Školka na čerstvém vzduchu

V lesní školce mohou děti pěstovat ovoce a zeleninu a po obědě usínat s pohledem upřeným do korun stromů

-

sbíraná dešťová voda ze střech. Děti s učiteli pečou koláče z třešní ze svého vlastního sadu nebo s plody rakytníku a aronie, které mají také na dosah. A nejlepší ředkvičky? Ty vyrostou ze semínek na opečovávan­ém záhonku.

Když se příroda probudí, vyrazí děti na louku nebo do lesa, sbírají brouky a své úlovky porovnávaj­í. Hlouběji své nálezy mohou zkoumat v badatelně, což je předělaná šatna. Jsou tam mikroskopy, lupy, vábničky, dalekohled­y, potřeby k odlévání stop i síťky na lovení pulců v mokřadu. Součástí badatelny je i motýlárium, do něhož děti umístí larvy. Mohou pak pozorovat, jak se kuklí, a vylíhlé motýly vypouštět do přírody.

Odpolední spánek ve spacáku v maringotce

Spoustou nápadů se ředitelka lesní školky inspiroval­a v zahraničí, hlavně v Německu a Švýcarsku. Už před více než deseti lety pořádala v Toulcově dvoře semináře o vzdělávání dětí venku. V té době ještě zřídit takové zařízení nebylo oficiálně možné. Po několika stážích v německých lesních školkách se ale Magda Kapuciánov­á přesto rozhodla některé ná- pady použít. Pod klasickou školkou tedy běžela i lesní: zprvu fungovala jen dva, později tři dny v týdnu. Nyní už je v plném provozu od pondělí do pátku a děti mohou být venku po většinu dne.

Ráno se sejdou u maringotky, z domova už jsou vhodně oblečené podle počasí. Než se všechny sejdou (a je-li třeba jaro), zkontroluj­í, jak jim povyrostly rostliny na záhonech. V devět hodin začíná ranní kruh, kdy si s učiteli povídají, co budou přes den dělat. Záleží na tom, jestli zrovna napadl sníh, nebo se ve dvoře narodila kůzlata.

Teď v zimě se chodí víc na výlety, aby se děti zahřály. V létě zase staví domečky skřítkům nebo venku vyrábějí různé koláže. Do oběda stráví čas venku, pak je čeká jídlo v budově dvora. Ani o stolování venku ale nejsou ochuzené. I v zimě si udělají třeba dopolední svačinku jako piknik. Po obědě přichází čas na odpočinek. Vmrazech se venku nespí, ale jakmile to počasí dovolí, spacáky a karimatky v maringotce poslouží k odpoledním­u klidu. „Zavřeme všechna okna, jsou tam jen průsvity suků a děti při pohádce usnou. Ty, které nezaberou, poslouchaj­í dál pohádku a odpoledne zase běhají v sadu,“popisuje Kapuciánov­á. Pokud se dětem chce, spí pod korunami stromů.

Děti jsou méně nemocné

Pobyt na čerstvém vzduchu má ještě jeden bonus – děti jsou méně nemocné. Vedení školky si dělalo vlastní průzkum mezi dětmi lesních tříd, svých běžných tříd a dětí z jiné školky. Ukázalo se, že děti z lesních tříd bývají nemocné nejméně. „Důvody mohou být různé, nejsou mezi čtyřmi stěnami, kde se viry šíří lépe než venku. Víc chodí, zahřívají se, mají lépe okysličeno­u krev, která zásobuje celé tělo, a lépe prospívají. Důvodem je ale i to, že když už dítě onemocní, rodiče ho nechají doma doléčit. Vědí, že nedoléčené­mu by pobyt venku neprospěl,“říká ředitelka školky.

Školka se snaží vtáhnout do dění rodiče. Zajímavý je třeba systém takzvané pohotovost­i. Každý rodič souhlasí s tím, že si pro ni vyhradí čtyři dny v pololetí. Pokud v těchto dnech onemocní učitel nebo učitelka nebo si doplňují vzdělání, nastoupí jako záskok rodič. „Rodiče se na to těší, ale nevyjde to na každého, nepřítomno­stí učitelů tolik není,“konstatuje Kapuciánov­á. Oblíbenými akcemi jsou podzimní dílny s výrobou lampionů a průvodem nebo vánoční a velikonočn­í slavnosti. Pořádají se i setkání pro babičky a dědečky. Děti jim připraví občerstven­í s plody ze svých záhonků a přinesou čaj nebo kávu. Rodiče se také dvakrát do roka zapojují do brigády. Děti díky tomu vidí, že táta umí třeba zasadit strom.

Autorka je stálá spolupraco­vnice Akademie LN

Dvě lesní třídy patří pod ekologicko­u školku Semínko v pražském Toulcově dvoře. Školka má akreditaci ministerst­va školství.

Děti v lesních třídách tráví co nejvíc času venku, lezou na stromy, učí se pracovat se zahradnick­ým nářadím i nožem, starají se o záhonky, zvířata, jsou skoro neustále v přírodě.

V lesní školce v Toulcově dvoře mají děti i zájmové kroužky: přírodověd­ný a zahradnick­ý kroužek, ale i hru na flétnu. Angličtinu nasávají díky návštěvám zahraniční­ch stážistů.

Zrod nových lesních školek nyní ulehčuje novela vyhlášky o hygienický­ch podmínkách. Školky tak mohou získat stejné výhody jako státní zařízení, formálně z nich budou veřejné mateřinky. Díky tomu dostanou finance na provoz a mzdy učitelů.

 ?? Nejraději mají děti z lesní školky poníka Magdu. Jsou tu ale i kozy, ovce, králíci nebo slepice. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Život na farmě.
Nejraději mají děti z lesní školky poníka Magdu. Jsou tu ale i kozy, ovce, králíci nebo slepice. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Život na farmě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia