Lidové noviny

O pomoc žádal i Štěpánka

Padouch hrdinou? Australský tenista Nick Kyrgios má za úkol vyřadit Čechy v Davis Cupu

- MICHAEL BEREŇ

MELBOURNE/PRAHA Cítil se jako zlobivý klučina, kterého za trest vyhnali z domu. Až se polepší, může se vrátit. Snad nyní nastal ten čas.

Jednadvace­tiletý talent z Canberry byl po vyřazení ve 2. kole grandslamo­vého Australian Open psychicky zlomen. V Kyrgiosový­ch uších zněl pískot, kterým ho z Hisense Areny vyprovázel­o publikum.

Australští fanoušci se zlobili, že proti Italovi Seppimu neudržel vedení 2:0 na sety. Že mu zase ruply nervy. Nevhodně se choval na tiskovce. Neunesl kritiku legendární­ho Johna McEnroea.

„Tento týden pro mě bude dost zásadní, bude důležitý pro celou moji kariéru. Věřím, že mě Davis Cup dostane do celkové pohody,“prohlásil Kyrgios, aktuálně patnáctý hráč světa, na začátku příprav na duel s Čechy.

V noci se favoritovi snažil vzdorovat debutant Jan Šátral. „Nemám důvod se něčeho bát,“řekl šestadvace­tiletý tenista ze druhé stovky světového žebříčku. Opravdu?

U Kyrgiose nikdo dopředu neví. Co se tenisového umění týče, patří mladý Australan mezi ty nejlepší. Ale problémy s vlastní hlavou ho srážejí dolů mezi hratelné soupeře.

Po návratu z „polepšovny“v Miami, kde trénoval a užíval si klidu s přítelkyní, však Kyrgios mluví pokorně, žádá (jenže pokolikáté už?) o druhou šanci.

„Vrátil jsem se domů do týmového prostředí, na to všechno jsem se těšil. Koleno už mě nebolí, jsem připraven,“hlásí Kyrgios. Kolektiv reprezenta­čních parťáků mu dodává psychický klid. Přiznává, že těžko hledá motivaci, když je sám. Ale v australský­ch barvách hodlá bojovat za úspěch. Nejen kvůli sobě, ale také kvůli nehrajícím­u kapitánovi Lleytonu Hewittovi.

„Rusty (Hewittova přezdívka) mi hodně pomohl,“tvrdí Kyrgios. Někdejší světová jednička se dlouhodobě snaží australsko­u hvězdu usměrnit. Má roli jakéhosi mentora. Hewitt s Kyrgiosem probíral také současnou situaci.

„Je skoro až neuvěřitel­né, že se Nick drží na dosah elitní desítky, i když nemá kouče,“řekl pětatřicet­iletý kapitán. Součástí Kyrgiosovy terapie má být kromě sportovníh­o psychologa, u něhož se Australan na příkaz ATP „léčí“, také nový tenisový trenér. „Mám v hlavě pár jmen, ale hledám toho správného člověka. Potřeboval bych někoho, kdo bude blízký mému srdci a kdo se o mě bude zajímat především jako o člověka,“pronesl nezvykle citlivě australský bouřlivák. Hewitt přes veškeré sympatie nabídku odmítl. Dokonce dvakrát už Kyrgios požádal českého veterána Radka Štěpánka. Také s ním udržuje kamarádský vztah, na středečním banketu v Melbourne se vyfotili a Kyrgios dal fotku na Twitter s popiskem: „Jsme v pohodě.“Ale Čech nechce dělat pro Kyrgiose na poloviční úvazek, ještě si prodlužuje vlastní kariéru.

Australan také uťal spekulace médií, že by se měl stát součástí basketbalo­vého klubu Sydney Kings. Kyrgiosův manažer označil prohlášení vedení Kings za účelové s cílem vytvořit senzaci. „Nick o ničem takovém neuvažuje, soustředí se jenom na tenis.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia