Lidové noviny

Liligeři, titigoni čili kříženci

- KAMILA SMEJKALOVÁ

Když jsem si před pár dny přečetla ve zprávách titulek, že se v ruské zoologické zahradě narodil liger, přiznávám, že jsem byla zaskočena, protože o zvířeti takového jména jsem do té doby neslyšela. Teprve při čtení samotného článku jsem se dozvěděla, že se tak nazývá kříženec lva a tygřice. Označení vzniklo spojením slov lev (angl. lion) a tygr (angl. tiger), odtud tedy liger, někdy psáno též ligr.

O podobně tvořených slovech už jsme v tomto jazykovém sloupku psali, takže to není neznámé téma. Překvapilo mě však, kolik zvířecích kříženců je takto pojmenován­o. Ne že bych o potomcích odlišných druhů zvířat nic netušila, ale většinou se mi při zmínce o tomto tématu vybaví nanejvýš mula a mul (kříženec osla a kobyly) nebo mezek (kříženec hřebce a oslice), matně tuším cosi o existenci zebroidů (kříženci zeber s jinými koňovitými druhy).

Tyto názvy však nevznikly spojením obou zkřížených druhů. Vpřípadě mezka a muly jde o zcela nové slovo. Etymologic­ké výklady uvádějí, že mula/mul pochází z latinského slova mulus, které patrně označovalo míšence obec- ně (viz také označení mulat pro míšence bílé a černé rasy). Pro mezka je vedle stejné hypotézy ještě více spekulací o původu, na jejichž popsání tu nemáme dost prostoru. Vraťme se proto k dalším zvířecím křížencům.

JAZYKOVÉ OKÉNKO

Jestliže spojením lva a tygřice vznikne liger, spojením tygra a lvice vzniká tigon, někdy též tion, tigron či tiglon. Zoologické názvosloví se však nespokojuj­e jen s křížením jednotlivý­ch druhů, ale nabízí i označení pro křížení kříženců. Pokud se tedy spáří tygr a ligřice (potomek lva a tygřice), vznikne tiliger/tigliger, a spáří-li se ligřice naopak se lvem, vznikne liliger. Tzv. litigon vzniká spojením lva a samice tigona (všimněme si, že na rozdíl od ligřice tady už název pro samici ani nemáme) a spojením tygra a samice tigona vzniká tzv. titigon. Dál už se ani tvůrci zoologické­ho názvosloví neodvážili, ostatně takové názvy by stejně byly patrně pouze hypotetick­é, protože je známo, že kříženci jednotlivý­ch zvířecích druhů mají velmi nízkou plodnost a často jsou neplodní zcela. Podobným způsobem jako u kříženců lvů a tygrů se tvoří názvy i u jiných z mezidruhov­ých potomků. Existuje např. označení leopon pro křížence leoparda a lvice nebo kojovlk pro křížence kojota a vlka. Na rozdíl od leopona jsou však kojovlci dílem přírody.

Na závěr se ještě vraťme k novorozené­mu ligerovi a popřejme mu do života co nejvíc štěstí. Vzhledem k tomu, že je potomkem tygřice Princezny a lva Cézara a sám se jmenuje Car, zdá se, že minimálně podle jména jsou jeho vyhlídky slibné.

Autorka pracuje v jazykové poradně ÚJČ AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia