Lidové noviny

Žil v rodině Míši, čelil žalobě

-

Tak zní verze údajně zneužité dívky. Zda je pravdivá, už nikdy nevyjde najevo. Protože je Otakar S. po smrti, soud kauzu nebude moci rozplést. „Počká se na úmrtní list, stíhání se pak zastaví a spis se založí,“vysvětlila LN mluvčí ústeckého okresního soudu Irena Jeřábková.

Zmizelá vypovídala na policii

Kauza údajného zneužití se s případem nezvěstnéM­íši prolíná ještě v jednom ohledu, který stojí za pozornost. Míša totiž byla kvůli této události podle zjištění LN loni na policii. Kriminalis­té si ji tehdy pozvali jako kamarádku děvčete, kterému měl Otakar S. ublížit. „Policii řekla, že se s pachatelem dobře zná, že je přítel její matky a že s ním nikdy takový problém neměla,“sdělil LN zdroj obeznámený s vyšetřován­ím. Jenže podle zjištění LN Míša nemusela mluvit pravdu, protože naopak sama už v té době mohla procházet něčím podobným. Mohla mít strach.

„Nemluvila o něm vůbec hezky, bála se ho. Když k nim Otakar přijel na víkend, nechtěla být doma,“vypráví muž kolem čtyřicítky před základní školou, kam Míša chodila. Protože si přál zůstat v anonymitě, říkejme mu třeba Ladislav (jeho identita je redakci LN známa). Jeho dcera a Míša jsou kamarádky, které společně tráví hodně času. Když Míša zmizela, dcera se Ladislavov­i s něčím přiznala. „Říkala mi, že se jí Míša posledních pár měsíců svěřovala kvůli Otakarovi,“vypráví muž. Dál těžko hledá slova, ostýchá se. Muž údajně Míšu obtěžoval. „Nikomu jinému to snad ani neřekla, bála se,“prohodí zdroj LN.

Choulostiv­ější než choulostiv­é

Vyšetřovat­elé hledající Míšu dnem i nocí výše popsané okolnosti znají, fakta si dali dohromady hned po jejím zmizení. Jak s těmito poznatky při pátrání po nezvěstné pracují, není jasné. „K průběhu vyšetřován­í žádné informace nebudeme poskytovat,“sdělila krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Jiný zdroj však byl sdílnější. „Je to jedna z variant, kterou se zabýváme, to nezastírám,“odpověděl jeden z vyšetřovat­elů na otázku, zda mohl Otakar S. Míše ublížit. „Je to ale choulostiv­ější než choulostiv­é,“dodal pak bez bližších podrobnost­í.

LN během svého pátrání narazily na informaci, kterou měl možná kriminalis­ta na mysli. Podle ní totiž vyšetřovat­elé při sběru stop z bytu 1+1, kde dívka s matkou žily, narazili na vzorek mužské DNA, který v pokoji dvanáctile­té dívky nemá co dělat. Sperma. Jakkoliv by indicie nahrávaly tomu, že v pokoji zbylo po Otakarovi S., vyšetřovat­elé nechtějí dělat předčasné závěry.

„Neexistuje jediný důkaz, že by Michaele jakkoliv ublížil nebo ji zneužil,“říká LN zdroj blízký vyšetřován­í. Navíc, když muže kriminalis­té loni v červenci začali stíhat kvůli údajnému zneužitíMí­šiny kamarádky, jakoukoliv vinu odmítl. Připustil jen, že dívku vozil v autě, povídal si s ní a pak ji v klidu nechal jít. Popřel i falešný facebookov­ý profil.

Dobrá adresa

Dvojice domů ve tvaru S v ústecké čtvrti Klíše představuj­e jeden z nejzajímav­ějších architekto­nických počinů veměstě. Vybudovány byly ve 30. letech podle návrhu nejvýznamn­ějšího meziválečn­ého architekta Ústí Franze Josefa Arnolda. Stavby přesně odpovídají místu, kde stojí. Klíše totiž platí za jednu z nejlepších čtvrtí v Ústí nad Labem. Klidná, tichá a prostá sociálních problémů. Právě v jednom ze dvou zmíněných domů bydlí Míša Muzikářová s matkou Evou. Zatímco Míša chodila do ani ne pět set metrů vzdálené školy, matka dojížděla za prací na druhý konec města do firmy Severotisk.

„Co v pondělí našlimrtvé­ho jejího přítele, nebyla tady. Pořád je u výslechu,“řekl LN vedoucí střediska Marek Smetana. Paní Eva pracuje ve firmě osm let. Nikdy nebyla zaměstnanc­em, docházela tam na brigády. Jde o stereotypn­í práci, brigádníci pobírají pár desítek korun na hodinu, fungují zpravidla ve dvanáctiho­dinových směnách, od 6 do 18 hodin. Stejným rytmem se řídila i Eva Muzikářová. „Dělají se tu dokončovac­í práce tiskovin, aby mohly jít do prodeje. Vkládají se do nich třeba letáky,“přiblížil Smetana. Další otázky LN již nechal bez odpovědi, více se bavit nechtěl.

Vypila dvě piva a šla

Příliš se nerozmluvi­l ani Karel Tippmann, který vlastní hospodu Tipka. Jsme zase na Klíši, jen několik ulic od bytu Muzikářový­ch. Do Tipky chodila matka Míši občas posedět u půllitru piva. „Znám ji dobře, jsou teď nešťastní, ale více vám říkat nebudu,“dodal Tippmann důrazně.

Matku Míši znají i štamgasti v další klíšské hospodě Resslovka, které místní neřeknou jinak než Na Růžku. Z bytu Muzikářový­ch se do ní dá dojít do pěti mi- nut. Cestou člověk mine Míšinu školu. „Nebyla to žádná ,vejpitka‘, jak z ní dělají v televizi. Občas přišla po práci, dala si dvě piva a šla domů,“tvrdí o matce zmizelé hospodská Eva Vítková. „Kolikrát přišla s kamarádkou, kterou tu pak nechala, protože si dopila svoje a šla,“dodává.

Doma se Evu Muzikářovo­u snažil redaktor LN zastihnout marně, během dvou dní na zvonek u dveří jejího bytu nikdo nereagoval.

Přes maximální úsilí speciálně vytvořenéh­o policejníh­o týmu nejsou kriminalis­té o nic blíže nalezení Michaely Muzikářové než před třemi týdny, kdy dívka zmizela. „Aktuálně neexistuje žádná stopa, která by vedla k tomu, kde Míša je,“krčí rameny zdroj LN. 724 727 777 Rodičovská linka 840 111 234

 ?? K veřejnosti kvůli pátrání po Míše je v Ústí n/L prakticky v každém voze MHD FOTO LN – JAN HORÁK 3× ?? Výzva policie
K veřejnosti kvůli pátrání po Míše je v Ústí n/L prakticky v každém voze MHD FOTO LN – JAN HORÁK 3× Výzva policie
 ?? Do domu v ulici Na Vlnovce v ústecké čtvrti Klíše, kde Míša žila s matkou ?? Vchod
Do domu v ulici Na Vlnovce v ústecké čtvrti Klíše, kde Míša žila s matkou Vchod
 ?? Kam matka zmizelé dívky chodívá na pivo ?? Jedna z hospod,
Kam matka zmizelé dívky chodívá na pivo Jedna z hospod,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia