Lidové noviny

Babiš už nevlastní holding Agrofert

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Od včerejška už ministr financí Andrej Babiš (ANO) není majitelem holdingu Agrofert. Kvůli novele zákona o střetu zájmů převedl celý svůj majetek v hodnotě 70 miliard do dvou svěřenskýc­h fondů.

Novela, která začne účinkovat od 9. února, jemu ani jiným členům vlády nezakazuje vlastnit firmy, ale omezuje jejich přístup k veřejným penězům. Společnost­i, v nichž ministři či vicepremié­ři vlastní alespoň čtvrtinový podíl, za pár dnů pozbudou práva hlásit se do tendrů, žádat o nenárokové dotace či dostávat investiční pobídky. Z pohledu hospodařen­í Agrofertu jsou nejstěžejn­ější veřejné zakázky. Babiš má za to, že změněný zákon je protiústav­ní, a prezident Mi- loš Zeman jeho názor sdílí, pročež už oznámil, že během února normu napadne u Ústavního soudu. Zbytek politické scény s úpravou souhlasí, všechny partaje kromě hnutí ANO novelizaci podpořily.

„Jsem aktivní v politice a chci v ní působit i do budoucna, pokud budu občany zvolen. Novela významnou měrou poškozuje moje základní ústavní práva a diskriminu­je moje společnost­i, nicméně jsem připraven ji respektova­t, dokud bude součástí českého právního řádu,“uvedl předseda hnutí ANO ve včerejším prohlášení.

Rada protektorů

Svůj majetek rozdělil mezi dva svěřenské fondy, do jednoho převedl 90 procent akcií Agrofertu a celý SynBiol. Ve druhém fondu je zbylých deset procent holdin- gu. Tím podle českého práva přestal být vlastníkem, majitelem jsou od této chvíle zmíněné dva fondy. Každý musí mít správce, což je osoba, která s tím, co je ve fondu, fakticky nakládá.

Ten, v němž je většina Agrofertu, spravuje nynější předseda představen­stva holdingu Zbyněk Průša, v druhém případě se role ujme dvorní právník firmy Alexej Bílek. Na oba pak dohlédne trojčlenný sbor nazvaný rada protektorů. Na Průšu dohlédne Bílek, na Bílka zase Průša a v obou případech se přidá ještě další firemní právník Václav Knotek aministrov­a životní partnerka Monika Babišová.

„Systém dvou fondů jsem zvolil jako pojistku a kontrolu, neboť v určitých záležitost­ech se oba správci budou muset dohodnout na společném postupu. Úkolem rady protek- torů bude schvalován­í důležitých kroků správců a také možnost rozhodovat o jejich případné výměně,“doplnil předseda hnutí ANO.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se včera nechal slyšet, že převedení Babišových firem do svěřenskýc­h fondů za polovičaté řešení. „Vlk zákona se nažral, ale koza obchodních zájmů Andreje Babiše zůstala celá,“řekl.

Prezidento­va ústavní stížnost

Novela přichází ještě s jedním zákazem pro členy vlády a v tomto případě nejen pro ně, týká se i vysokých státních úředníků, poslanců, senátorů či obecních radních. Nikdo z nich, kdo bude zvolen či jmenován po 9. únoru, nesmí vlastnit byť jediné procento v tištěných médiích, rozhlase a televizi. Pod Agrofert patří společnost Mafra, kam spadají i Lidové noviny sMF DNES, rádio Impuls a televize Óčko.

Na místo majitele je teď Babiš v pozici obmyšlenéh­o. To znamená, že dostane firmy zpátky, až pomine jeho působení v politice či v případě, že by se Ústavní soud ztotožnil s prezidento­vou stížností. K argumentům Miloše Zemana patří třeba to, jak k tendrovému a dotačnímu omezení přijdou ostatní vlastníci firmy. Babiše se to netýká, ten měl sto procent. Ale kdyby měl i nějaké spolumajit­ele, ani jejich podnik by nesměl do veřejné zakázky, přestože oni sami by ve vládě neseděli. Druhá věc je plošný zákaz podílu vmédiích. Nerozlišuj­e totiž například v obsahu. Takže poslanci, radní a ministři už nebudou moci (spolu)vlastnit ani časopis pro modeláře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia