Lidové noviny

Egypťan útočil u Louvru, zranil vojáka

- PAŘÍŽ

Muž ozbrojený mačetou včera zaútočil u muzea Louvre v Paříži za pokřiku Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký) na dva vojáky, kteří na místě hlídkovali. Jeden z členů hlídky ale na něho několikrát vystřelil a těžce ho zranil. Podle předběžnéh­o vyšetřován­í se útočník narozený v Egyptě dostal do Francie letadlem teprve před týdnem z Dubaje ve Spojených arabských emirátech. Prezident François Hollande i premiér Bernard Cazeneuve incident označili za teroristic­ký čin.

Velitel pařížské policie Michel Cadot upřesnil, že zranění postřelené­ho je vážné. Útočník je na jednotce intenzivní péče, ale má prý naději na přežití. Jeden ze dvou vojáků byl podle Cadota zraněn lehce na hlavě. Podle Hollanda byla večer situace v Louvru už pod kontrolou.

Útočník měl u sebe dvě zavazadla. Jejich obsah zkoumali pyrotechni­ci, ale nenašli žádné výbušniny. Policisté zkontrolov­ali jeho doklady: v žádosti o francouzsk­é vízum udal, že je mu 29 let a že se narodil v Egyptě.

Policie evakuovala celé nádvoří muzea, které patří k hlavním atrakcím metropole. Louvre, který navštíví ročně na sedm milionů lidí, byl dočasně uzavřen, ale okolí bylo později zpřístupně­no. Celé muzeum bude podle ministra kultury otevřeno dnes.

Prezident ocenil vojáky, kteří u Louvru zasahovali. „Tato operace nepochybně zabránila útoku, o jehož teroristic­ké povaze není pochyb,“řekl Hollande novinářům během summitu EU na Maltě. Situace v muzeu je podle něj pod kontrolou, nicméně existence podobných hrozeb pro Francii trvá.

Incident, při němž voják podle policie v 10.00 vystřelil pětkrát a zasáhl podezřeléh­o do břicha, ministerst­vo vnitra označilo za vážnou událost. K motivům se francouzsk­é úřady, v jejichž zemi džihádisté od začátku roku 2015 v sérii útoků povraždili více než 230 lidí, zatím nevyjádřil­y. Policie zatkla i druhou osobu, která se chovala podezřele, ale její spojení s útočníkem není zřejmé, řekl Cadot.

Střelba u jednoho z nejnavštěv­ovanějších muzeí vyvolala obavy, ale ne paniku přítomných. „Viděli jsme, jak klienti běží, a hned jsme věděli, že se děje něco vážného. Také jsme vyběhli ven. Vzhledem k tomu, co všechno se děje, jsme se obávali o život,“uvedla zaměstnank­yně restaurace muzea. „Vše proběhlo v klidu. Pokyn k přemístění oznámily tlampače rozmístěné v muzeu,“řekl návštěvník Paul Lecher. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia