Lidové noviny

„Zákaz muslimů“bránila fiktivním útokem

- PAVLÍNA PROCHÁZKOV­Á

WASHINGTON/PRAHA Trumpova poradkyně Kellyane Conwayová čelí vlně kritiky a výsměchu poté, co v rozhovoru zmínila irácký teroristic­ký útok na Američany, který se nikdy nestal. „Většina lidí o tom neví, protože se o tom nepsalo,“řekla Conwayová o údajném masakru v kentuckém Bowling Green.

„Vsadím se, že pro většinu lidí je zbrusu nová informace to, že prezident Obama uvalil šestiměsíč­ní zákaz na irácký uprchlický program poté, co dva Iráčané přišli do USA, radikalizo­vali se a byli mozky masakru v Bowling Green,“tvrdila Conwayová v rozhovoru pro televizní stanici MSNBC.

Nařízení Donalda Trumpa, které má na 90 dní zamezit vstup do USA obyvatelům sedmi většinově muslimskýc­h zemí a na 120 dní zastavit příjímání uprchlíků, čelilo řadě kontroverz­í včetně několikade­nních protestů napříč USA a kritice ze stran světových státníků. Conwayová se ho v rozhovoru opět pokusila bránit.

Připomněla obdobný „zákaz“bývalého prezidenta Baracka Obamy, který se podle ní Trumpovu exekutivní­mu příkazu velice podobal. Během rozhovoru Conwayová zmínila právě „masakr v Bowling Green“. Ten měl podle ní být důvodem, proč Barack Obama v roce 2011 „na šest měsíců uvalil zákaz na program pro přijímání iráckých uprchlíků“. Tento masakr se ale nikdy nestal, jak píše britský deník The Guardian.

V kentuckém městě Bowling Green v roce 2011 skutečně žili dva Iráčané, kteří se radikalizo­vali. K teroristic­kému útoku ale nedošlo nikdy. Policie zde zatkla a později odsoudila Mohanada Shareefa Hammadiho aWaada Ramadana Alwana, „mozky masakru“ale nebyli. Pokoušeli se poslat zbraně a peníze al-Káidě a navíc byli součástí útoků na americké vojáky v Iráku, za což Hammadi dostal doživotí a Alwan 31 až 40 let.

Ministerst­vo spravedlno­sti je nikdy ani neobvinilo z plánování teroristic­kého útoku. Když v roce 2012 oznamovalo jejich obvinění, uvedlo: „Ani jeden z nich nebyl obviněn z přípravy útoků v USA.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia