Lidové noviny

Lukašenko: Vztahy s Moskvou jsou v krizi

- MINSK

Bělorusko-ruské vztahy procházejí krizí, protože jisté síly v ruském vedení jednají v rozporu s politikou prezidenta Vladimira Putina. Na tiskové konferenci v Minsku to včera řekl běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Dodal, že Bělorusko se za žádnou cenu své nezávislos­ti nevzdá.

Lukašenko kritizoval Moskvu za přístup k jednání o ceně ruských energetick­ých surovin, s níž Minsk nesouhlasí. Výhrady dává Bělorusko najevo už od začátku loňského roku, kdy označilo cenu, kterou požaduje Rusko, za neudržitel­nou a začalo Moskvě platit méně.

Běloruský prezident včera oznámil, že na Rusko podal žalobu. „V Rusku jsou různé síly, různé jsou bohužel i v ruském vedení. Je moc špatné, když se některé názory rozcházejí s míněním a rozhodnutí­m prezidenta,“uvedl Lukašenko. S Putinem prý udržuje přátelské vztahy, i když se dokážou „pohádat jako žádní jiní prezidenti“.

Lukašenko rovněž kritizoval středeční rozhodnutí Moskvy vytvořit na hranici s Běloruskem zóny, v nichž mají být kontrolová­ni občané třetích zemí. Podle médií jde o reakci na nedávné rozhodnutí Minsku zbavit vízové po- vinnosti občany zhruba 80 států světa, kteří vstupují na běloruské území přes letiště v Minsku a pobývají v zemi maximálně pět dnů. Ruská diplomacie kritiku odmítla s poukazem na to, že Rusů ani Bělorusů se opatření netýká.

Běloruský prezident zdůraznil, že jeho země musí prosazovat „politiku všech azimutů“. Jinou cestu podle něj Bělorusko nemá. „Musíme se kamarádit se všemi našimi sousedy. Mávali jsme dosud jen jedním křídlem a je známo, kam jsme doletěli. Rusko, Ukrajina, Polsko, Litva ani Lotyšsko nám nejsou cizí. Jsou to z boží vůle naši sousedi,“řekl.

Lukašenko zároveň popřel informace některých médií, že se jeho země chystá opustit integrační projekty dohodnuté s Moskvou. Agentura Regnum nedávno bez uvedení zdroje napsala, že Minsk chce opustit Ruskem řízenou Euroasijsk­ou hospodářsk­ou unii, postsověts­kou Organizaci dohody o kolektivní bezpečnost­i a konfederač­ní rusko-běloruské uskupení zvané svazový stát.

Ruské ministerst­vo zahraničí včera oznámilo, že se chce s Běloruskem dohodnout na termínu bělorusko-ruského summitu, který by se otázkám svazového státu věnoval. čtk

 ?? Bělorusko má s Moskvou obchodní spory. FOTO ČTK/ AP ?? Žalujeme Rusko.
Bělorusko má s Moskvou obchodní spory. FOTO ČTK/ AP Žalujeme Rusko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia