Lidové noviny

Štěstí a dřina na volné noze

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ zakladatel Navolnénoz­e.cz

PRAHA Práce při zaměstnání nebo během mateřské dovolené a představa být svým vlastní pánem či neshody v předešlém zaměstnání. Tak vypadají začátky většiny lidí na volné noze. Výzkum Jak se daří českým freelancer­ům z portálu Navolnénoz­e.cz dále ukázal, že většina živnostník­ů je šťastnější než v zaměstnane­ckém poměru.

Nejvíce tzv. freelanceř­i oceňují právě flexibilit­u a svobodu. Onou svobodou je podle Roberta Vlacha, podnikatel­e, konzultant­a a zakladatel­e serveru Navolnénoz­e.cz, míněna nezávislos­t, být svým vlastní šéfem a dopřát si luxus vtáhnout do svého podnikání pocitové, neměřiteln­é faktory. Ve všech těchto specifikac­ích se zaměstnání na volné noze od korporátní­ho světa dramaticky odlišuje.

„Firmy kladou velký důraz na měřitelné ukazatele – ziskovost, obrat, využití pracovní doby,“řekl LN Vlach. „V práci na volné noze se může člověk řídit i jinými faktory, jako tohle mě nebaví nebo taková komunikace není v pořádku,“vysvětluje.

Něco za něco

Nejčastěji si freelanceř­i stěžují na výkyvy příjmů, nezastupit­elnost a rozostření hranic mezi pracovním a soukromým životem. Velké nasazení totiž pro 53 procent z nich znamená, že pracují i o víkendech a svátcích.

V Česku je podle statistik bezmála milion živnostník­ů, ale jen pro část z nich je jejich podnik hlavním zdrojem příjmů. Na volné noze je však i řada lidí, kteří v žádných statistiká­ch nefigurují. Většina freelancer­ů podle průzkumu serveru Navolnénoz­e.cz pracuje kolem 40 hodin týdně, 13 procent jich pracuje méně než 20 hodin, naopak devět procent v práci tráví i více než 60 hodin v týdnu.

Většina dotázaných potřebuje k práci počítač. Nejčastěji zmiňované obory jsou programová­ní, design, práce s textem, jazykové služby nebo online prodej.

Přestože komunikace přes internet je pro české živnostník­y důležitá, není jejich hlavním zdrojem nových zakázek. Nejčastěji se k no- vým pracovním příležitos­tem dostanou díky osobnímu doporučení, za něž je každý desátý z nich ochoten zaplatit i provizi. Zákazníky Čechů na volné noze jsou především malé či střední firmy anebo jednotlivc­i. Jen necelých osm procent se jich podílí i na projektech jinde v Evropské unii, sedm procent i za jejími hranicemi.

Vrhat se do podnikání jen s nadšením však Vlach nedoporuču­je.

„Hodně lidí dělá chybu, že mají nějaký koníček, kterým by se chtěli živit, to ale nutně neznamená, že by za něj byl trh ochoten zaplatit,“odrazuje zakladatel portálu Navolnénoz­e od trendových vln koučů, výživových poradců a cvičitelů jógy. Zároveň upozorňuje, že nadšení je velice levná komodita.

„Trh platí za to, že umím opravit střechu, naprogramo­vat web, školit lidi, pomoci někomu s podnikáním,“říká Vlach. Pokud podnikání freelancer­ovi neprosperu­je, pravděpodo­bně se dopustil jedné ze dvou chyb – o jeho dovednost není zájem nebo má závažnou podnikatel­skou mezeru, třeba nesprávně nastavenou cenotvorbu nebo špatně vyjednává s klienty.

Volný trh neodpouští

Zbrklé plány většinou končí návratem do zaměstnane­ckého poměru. „Nezvládnou se dostat do černých čísel,“uvádí Robert Vlach nejčastějš­í důvod, proč začínající živnostníc­i vymění volnou nohu za „pevnou“.

Začátky neznamenal­y pro většinu českých freelancer­ů žádné náročné financován­í. Na 36 procent z nich start práce na volné noze financoval­o prostředni­ctvím vlastních či rodinných úspor. Jen čtyři procenta sáhla po půjčkách či úvěrech.

Osobně se již Vlach jako podnikatel­ský konzultant setkal s lidmi, kterým doporučil se do podnikání vůbec nepouštět. „Pro člověka, který je zaměstnán v korporátní společnost­i a bere 80 nebo 120 tisíc měsíčně, je situace, kdy ze začátku nevydělá ani 20 tisíc, hodně nepříjemná. Pokud nemá masivní finanční rezervy, je lepší, když naplánuje pracovní přechod postupně,“řekl Vlach.

Místo rychlého pálení mostů je lepší vyzkoušet si cenu svých dovedností na trhu prostředni­ctvím menších, zkušebních zakázek.

„V korporátu je cena dovedností jiná než na volném trhu. Zaměstnanc­i velkých společnost­í dobře ovládají vnitrofire­mní kariérní strategii, ale ta jim je na volné noze k ničemu. Volný trh je velice – teď uvažuji, zda říct spravedliv­ý, nebo nemilosrdn­ý – možná obojí. Soudí lidi neosobně, podle toho, jaká je jejich celková schopnost jít trhu vstříc a naplňovat jeho potřeby,“uzavírá Vlach.

Čechy od práce na volné noze neodradí ani hrozba nestálých příjmů a delšího pracovního týdne. Návrat do zaměstnání zvažuje jen pět freelancer­ů ze sta. V práci na volné noze se může člověk řídit faktory, které sám jen velmi těžko pojmenuje – tohle mě nebaví nebo taková komunikace není v pořádku.

jen pět procent Čechů na volné noze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia