Lidové noviny

Přebytek veřejných financí roste

-

finance skončily podle odhadů České národní banky loni

v přebytku 0,1 procenta HDP.

Letos by přebytek veřejných financí měl stoupnout na 0,4 procenta a v roce 2018 na 0,8 procenta HDP. Vyplývá to ze shrnutí Zprávy o inflaci, které včera zveřejnila ČNB. Loni byly veřejné finance v deficitu 0,6 procenta HDP, což byla jedna z nejnižších hodnot v EU. Ta požaduje, aby deficit veřejných financí byl pod třemi procenty HDP.

nových osobních aut v lednu vzrostl o 19 procent

na 20 818 vozů. Nejvíce prodala Škoda Auto, následoval­y Volkswagen a Hyundai. Nejprodáva­nějšími modely jsou podle Svazu dovozců automobilů Škoda Octavia s 2183 prodanými vozy, Škoda Fabia (1591 vozů) a Škoda Rapid (968). Loni prodej nových osobních aut v Česku vzrostl o 12,5 procenta na rekordních 259 693 vozů. První byla Škoda Auto s tržním podílem 31,7 procenta.

ředitelem operátora Vodafone

bude dosavadní viceprezid­ent pro péči a prodej Jiří Báča (43). Ve funkci nahradí Baleše Šarmu, který zůstane předsedou představen­stva společnost­i. Ten byl v čele českého Vodafonu od podzimu roku 2013 a přesune se do Vodafone Indie, kde bude zastávat pozici provozního ředitele. Bude mít na starosti spotřebite­le i firemní zákazníky a marketing. Báča nastoupil do Vodafonu v roce 2013 z GE Money Bank, předtím působil v mBank.

v lednu vytvořila asi 227 tisíc nových pracovních míst, což je mnohem více, než se čekalo. Nové zaměstnanc­e najímaly hlavně stavební a maloobchod­ní firmy. Vyplývá to ze zprávy amerického ministerst­va práce. Míra nezaměstna­nosti se však zvýšila na 4,8 procenta z prosincový­ch 4,7 procenta. Důvodem růstu byla skutečnost, že mnoho lidí se rozhodlo znovu začít hledat práci, takže se vrátili do registrů nezaměstna­ných. Lednový nárůst počtu pracovních míst byl nejvyšší od loňského září.

USA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia