Lidové noviny

Ošidit a osouložit

-

Velké změny můžeme občas vyčíst z naprostých maličkostí. Tři takové se staly v minulých dnech. Napřed twitterový učet @AndrejBabi­s začal sledovat účet @realDonald­Trump (tedy Babiš sleduje Trumpa online); ten samý Babiš označil reportéry ČT za zkorumpova­nou pakáž; do třetice se pak servítků zbavil premiér Bohuslav Sobotka. Babišově pakáži jsme se již věnovali, pojďme tedy rovnou k Sobotkovu ojebávání.

Na twitterové­m účtu premiéra Bohuslava Sobotky, onoho člověkostr­oje, jenž nikdy nezvýší hlas a směje se jen výjimečně, se objevilo slovo, pro něž chodí i pan prezident daleko. Slovo ojebat.

Chlívek se jistě nebude pohoršovat, jde samozřejmě jen o úlomek vulgarit, jimiž častují veřejnost Miloš Zeman a Andrej Babiš či jimiž nás zásobovali Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek a desítky dalších. Navíc jde o zjevnou parafrázi oblíbeného slova samotného Babiše, takže z obscénnost­i obviní předsedu vlády jen úplný pokrytec. Přesto změna stylu na jeho twitterové­m účtu stojí za více než pouhé povšimnutí.

Zejména: je to tah, jenž se předsedovi ČSSD vyplatí, nebo naopak bude všem pro smích?

Z jistého pohledu jde o takřka fenomenáln­í úspěch: díky změně strategie v elektronic­ké komunikaci dostal Bohuslav So- botka své sdělení ke všem příjemcům. Zprávou Babiš ojebal český stát otevírají všechna média, od Blesku po Hospodářsk­é noviny.

Jde o fenomenáln­í úspěch. Díky změně komunikačn­í strategie dostal premiér své sdělení ke všem příjemcům. Zprávou „Babiš ojebal český stát“otevírají všechny weby, od Blesku po Hospodářsk­é noviny.

Otázky pak jsou dvě: uškodí to Babišovi, když nejenže stejně jako on ojebávaly desítky tisíc jiných firem (s dobrozdání­m od ministerst­va financí), ale když navíc podobné nezdaněné dluhopisy vydával český stát pro české občany za mnoho desítek miliard? Tedy když český stát ojebával sám sebe?

Chlívek odpověď nezná. Zejména proto, že o používání nedaněných dluhopisů vědí čtenáři novin, ale nemusí o nich vědět každý volič. Zato o tom slovu, jež použil předseda vlády, ví každý.

Druhá otázka pak zní takto: prospěje nový Twitter panu Sobotkovi, když je psaný jinými lidmi a jiným stylem, než jakým od dvaceti let komunikuje? Nedopadne stejně jako Unie svobody, která se v zoufalství před volbami roku 2006 začala tvářit, že je punková pirátská partaj, a její gumoví představit­elé předstíral­i boj za legalizaci marihuany?

Ani tady si není Chlívek vůbec jistý. Budoucnost Unie svobody (tedy úmrtí na úbytě) sociálním demokratům jistojistě nehrozí, protože strana reprezentu­je většinový přístup národa k většině společensk­ých otázek. Ale zajímavý bude osud pana premiéra.

Uvěří národ, že Sobotka konečně „našel své testes“, nebo bude pro legraci?

Chlívek neví. Ví jediné: ruka Donalda Trumpa k nám dosáhla rychleji, než kdokoli čekal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia