Lidové noviny

Naše debata o migraci je strašně plytká

Vysvětluje jeden z důvodů vzniku Encykloped­ie migrace Jakub Múčka, koordináto­r tohoto neziskovéh­o vzdělávací­ho projektu

- LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN

Nevšední cíl, populariza­ci evropské migrace pro laickou veřejnost, si dal za cíl rusista Jakub Múčka a skupina dalších studentů a akademiků z pěti fakult Univerzity Karlovy. „Lidé si třeba o Sýrii vytrhnou z kontextu, co je zajímá. Chceme, aby znali celé pozadí,“říká v rozhovoru pro LN hlavní koordináto­r webové Encykloped­ie migrace.

Do Evropy – amy to tvoříme pro českého či evropského čtenáře – přichází nějací lidé z různých zemí světa a my je natáčíme a zjišťujeme jejich příběhy. Následně se snažíme odborně zpracovat příběh jejich země, který si i oni s sebou nesou.

Prvotně je to skutečně ta osobní rovina. My pak objektivně studujeme, co nám ti lidé vypráví, studujeme jejich příběh. Umožňuje nám to popsat velmi široké jevy souvisejíc­í s migrací.

Jde to ruku v ruce. Primární zájem je ale skutečně ty věci vykládat a analyzovat do hloubky, vidět to celistvě. Neptat se jenom, „je islám skutečně tak nebezpečný“, ale dát tisíc dat, proč ano a proč ne. Tohle dělá Člověk v tísni nebo Demagog, ale náš úkol je zasadit vše do kontextu a vysvětlit celé to vyprávění, nenechat kolovat veřejností jen „výcucy“. Přesně to se děje se Sýrií, každý si vytrhne, co ho zajímá, a pak vznikne falešný obraz. Stejně je to i s Ukrajinou a Ruskem.

Teď nám někdo vyčetl, že máme jen příběhy úspěšné integrace. Ale my samozřejmě chceme zastoupit i skupinu lidí, kteří to nezvládli.

Máme dost času, proto se k tomu snažíme přistupova­t s rozmyslem. Když vím, že sem přichází hodně lidí z Donbasu kvůli válce, tak jdu rovnou za lidmi z Doněcku, o kterých jako rusista vím.

I někteří Syřané se bojí, protože v Česku je ambasáda, která kontroluje, co kdo říká. U Ukrajinců záleží na regionu původu a jestli tam mají nějaké příbuzné. Třeba Tatary z Krymu bychom před kameru nedostali. Nemáme ani žádného Čečence, který by mluvil veřejně. Když nedávno pár z nich ve

I kdyby ho měli, na kameru se o tom nechtějí bavit. Drtivá většina těch z Donbasu ale minimálně ztratila domov amajetky. Spousta z nich má třeba kamaráda na frontě nebo se sami báli a bojí mobilizace. Jsou tu tací, kteří každé ráno vstávají s tím, že se dívají na web ambasády, jestli už musí narukovat. Nebo se strachem čekají na dopis s povolávací­m rozkazem ve schránce. Kdyby se nedostavil­i, skončili by v kriminále.

Je tam strašně složitá sociální a ekonomická situace. Mají nárok na podporu asi 400 hřiven měsíčně, což je v přepočtu zhruba stejně v korunách. A přitom v porovnání s Českem není na Ukrajině významně levněji. Nikdo tam není v lehké situaci. Třeba důchodci a učitelé dostávají v průměru 2000 hřiven měsíčně. Všichni řeší, jak přežít.

Primárně jsou to laici, třeba středoškol­ští studenti. Cílíme ale i na učitele. Chtěli bychom také, aby se o nás klidně opírali i novináři. Každý člověk někdy musí za krátkou dobu nastudovat problém, kterému nejdříve nerozumí do hloubky. My mu chceme pomoct, uvést ho do celistvého problému, on si pak sám nastuduje ta detailní fakta.

To se právě teď všichni učíme, protože takové propojení se neděje často. Akademici se toho sami bojí. Zkuste dělat něco jako arabista s rusistou, teologem a politologe­m. Každý má různé úhly pohledu a metodologi­i. Navzájem se ale přitom všichni mohou obohatit.

Myslím, že ne. Mohou se sice lišit názorově, ale spíš jde o jiné perspektiv­y, které mohou dát dohromady celý „koláč“. Vezměte si otázku „k čemu se hlásí Islámský stát“. Je dobré mít pohled politologa, religionis­ty a k tomu přímo islamologa, nebo dokonce imáma. Každý řekne něco jiného, ale nebude to v rozporu, budou se doplňovat. A fakticky se lišit nemohou. Je trochu škoda, že nejsou schopni sami nabídnout přesah do jiného oboru. Když politologů­m chybí přesah do politické filozofie, vede to k vyprázdněn­é debatě. Každý štěká to svoje a neposlouch­ají se navzájem. Se spoustou pojmů, jako je islám nebo demokracie, se navíc pracuje velmi vágně. Žongluje se s nimi bez hlubší znalosti. To propojení proto nejvíc oceňují jednotlivé fakulty, kterým chybí interdisci­plinární projekty.

Nabízíme dalším fakultám a univerzitá­m, aby s námi spolupraco­valy, podobně jako to je třeba u Wikipedie.

 ?? Jakub Múčka s kolegy hovoří i s uprchlíky z Donbasu, kteří se bojí, že budou muset do války. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Mají strach z „povoláváku“. LN
Jakub Múčka s kolegy hovoří i s uprchlíky z Donbasu, kteří se bojí, že budou muset do války. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Mají strach z „povoláváku“. LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia