Lidové noviny

S KOORDINÁTO­REM PROJEKTU HOVOŘIL

- LN LN LN

Pokud někdo přichází z politickýc­h důvodů a žádá o tzv. doplňkovou ochranu, jsou to většinou lidé z Donbasu. Syřané k nám v podstatě vůbec nepřicháze­jí, Afghánci také ne. Ani z Krymu tu moc lidí není. Pokud se odtamtud přesouvají, pak do centrální Ukrajiny. Odešlo jich asi 30 tisíc. Z Donbasu oproti tomu uteklo celkem asi 1,7 milionu lidí. Kvůli vízovým omezováním migrace z toho počtu ale do Česka chodí ročně jen řádově tisícovky lidí.

Zatím se zabýváme těmi nejzásadně­jšími důvody, což jsou ty politické. Z Blízkého východu 90 procent lidí odchází kvůli nim. Důvody Ukrajinců už jsou pestřejší. Chceme vysvětlit, proč sem jdou za prací. Že to jsou mnohdy vysokoškol­sky studovaní lidé, i když pracují na stavbě a v očích veřejnosti jsou vnímáni jako levná pracovní síla a takový plebs.

Nemáme moc lidí, kteří se severní Afrikou zabývají. Víme, že v tom trochu zaostáváme. Chceme to ale změnit. Obecně řečeno chceme studovat ty nejkřiklav­ější jevy souvisejíc­í s Evropou. Částečně se ale budeme zabývat i prezidente­m Trumpem, protože je v mnohém předlohou pro evropské politiky.

Byli bychom rádi. Pomalu se rozjíždí spolupráce s brněnskou „fildou“a tamní fakultou sociálních studií. Ve hře jsou i České Budějovice. Až toho bude dost, zvažujeme cizojazyčn­é verze, kterými chceme projekt nabídnout i zahraniční­m univerzitá­m a veřejnosti, primárně anglickou. Budou si pak moct doplňovat témata, která budou více zajímat jejich čtenáře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia