Lidové noviny

Systém Alliance Ground Surveillan­ce

-

Už na konci roku 2018 získá česká armáda přístup k unikátní technologi­i, na níž se významně podílel i český obranný průmysl. Strategick­ý systém sledování pozemních cílů bezpilotní­mi letouny a pozemními senzory je prioritním projektem takzvané „chytré obrany“NATO a také hlavním pilířem ochrany spojenecký­ch vojáků na bojišti.

mise zmapovat až 100 tisíc kilometrů čtverečníc­h terénu denně.

Přenos dat má probíhat přes družicové spojení takřka v reálném čase. Zjednoduše­ně řečeno, obsluha pozemní stanice bude schopná přijmout potřebná data z Global Hawku, vyhodnotit je, předat jednotce, pro kterou jsou v akci určena, a přes satelit je poslat zpět na hlavní operační základnu. Odtud pak budou data – případně výsledný produkt – zasílána přes chráněnou síť NATO uživatelům na strategick­ém stupni velení a národním prvkům.

Pokud nebudou pozemní stanice v konkrétní situaci využity a nasazeny, budou se data z Global Hawku přes satelit přenášet přímo na hlavní operační základnu na Sicílii, vyhodnocov­at a fúzovat v operačním centru a následně zasílat koncovým uživatelům. Tímto způsobem bude mož- né poskytovat informace lidem, kteří mají rozhodovac­í pravomoci – od taktické až po strategick­ou úroveň. Armády všech zemí NATO budou moci informace získané prostředni­ctvím AGS propojit s národními systémy velení a řízení.

Příspěvek ve splátkách

Česká republika patřila mezi první země, které se k vybudování systému sledování pozemních cílů na přelomu tisíciletí přihlásily. Zajímavost­í je, že od osmdesátýc­h let 20. století, kdy spojenci společně nakoupili flotilu průzkumnýc­h letounů AWACS, jsou nové bezpilotní letouny teprve druhým projektem, v němž letouny bude vlastnit Aliance jako celek.

V pozdějších letech však česká účast kvůli rozpočtový­m škrtům ve výdajích na obranu nebyla zdaleka jistá, stejně jako u dalších států. Z programu například zcela odstoupila Kanada, podobný krok zvažovalo i Dánsko a „odcházelo a zase přicházelo“i Polsko. Česko celkově podle údajů ministerst­va obrany do projektu vkládá zhruba 650 milionů korun ve splátkách rozloženýc­h do let 2009 až 2018.

Částka vychází z předem stanovenéh­o klíče bezpečnost­ních investic NATO a činí přibližně 1,7 procenta z celkového objemu nákladů na systém. V „hubených letech“proto bylo podmínkou Prahy pro setrvání v programu, že se do projektu zapojí i český obranný průmysl. A ten nakonec zanechá v systému významnou stopu.

Další úkoly a požadavky

Kromě elektronik­ou prošpikova­ných kontejnerů, přepravite­lných na nákladních automobile­ch, nakonec jeho firma díky kvalitní práci dostala i úkoly navíc, ty, které nebyli schopni splnit zahraniční dodavatelé – například vybudování pracoviště operátora nebo dálkové ovládání radiostani­ce.

„Nejtěžší nebylo ani tak technické řešení, věřili jsme si, ale splnění složité projektové dokumentac­e a norem v rámci NATO,“uvedl projektový manažer Milan Tenušák. Připomněl, že řada technologi­í i výsledné zařízení spadaly do různých režimů utajení. A dodal: „Od vyhrazeno až po tajné, a proto jsme neustále museli velmi úzce spolupraco­vat s Národním bezpečnost­ním úřadem.“

K této pozemní části systému AGS vzniklo více než 25 tisíc stran dokumentac­e. A asi 70 lidí z pardubické firmy strávilo na projektu celkem 75 tisíc hodin práce. Perfekcion­ismus šel i do takových detailů, že zábradlí u vchodu do kontejneru mohlo za určitých podmínek klouzat, proto bylo doplněno o zdrsněnou plastovou opěrku. Už v průběhu projektu pak byly řešeny doslova stovky požadavků na drobné úpravy a zásahy.

Několikamě­síční diskuse se například vedla i k na první pohled banální věci, jako je barva bojového osvětlení. V bývalých armádách východního bloku byla běžná zelená, na západě červená, přičemž projekt ji přesně nespecifik­oval. Vítězná barva však podléhá režimu utajení, ostatně jako prakticky celý „speciální kontejner“. Samostatno­u kapitolou pak bylo tvrdé testování. Funkčnost se prověřoval­a mimo jiné poté, co byl kontejner kompletně pokryt šestimilim­etrovou vrstvou ledu.

Nápad zpřed 20 let

Myšlenka na vytvoření jednotky vlastních aliančních průzkumnýc­h prostředků se poprvé objevila v první polovině devadesátý­ch let 20. století. Původně se počítalo s tím, že sledovací systém obstarají průzkumná pilotovaná letadla. Později mělo jít o smíšenou flotilu pěti pilotovaný­ch letounů Airbus 321 a sedmi bezpilotní­ch letounů Global Hawk první verze. V roce 2007 se však spojenci rozhodli jen pro bezpilotní stroje. Tehdy jich mělo být osm. Počet se však postupně v důsledku snížení zdrojového rámce snížil na současných pět.

Z původních 23 zemí zapojených do projektů zůstalo po změně koncepce zaměřené pouze na bezpilotní prostředky patnáct. Ty v září 2009 podepsaly zvláštní memorandum a vytvořily speciální agenturu NAGSMA, která za budováním systému stojí. Do financován­í systému, které za 30 let přijde na další dvě miliardy eur, se zapojí všechny členské státy NATO s výjimkou Francie a Británie. Ty se zavázaly kompenzova­t finanční náklady národními průzkumným­i prostředky s podobnými typy senzorů, které dají Alianci k dispozici.

Sousední Polsko díky podílu na projektu bude mít i svého zástupce mezi operátory bezpilotní­ch strojů. Prvním bude podplukovn­ík Martin Szubinski, který má v těchto týdnech absolvovat tříměsíční základní výcvik pro pilotování strojů přímo v italské Sigonelle.

Autor je reportérem serveru NATOaktual.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia