Lidové noviny

Získáme strategick­é informace

-

Po dosažení plných operačních schopností systému Alliance Ground Surveillan­ce (AGS) získáme se spojenci kapacity, jež bude možné nasadit nejen kdekoliv na světě, ale i pro integrovan­ý záchranný systém, říká v rozhovoru náměstek ministra obrany Jakub Landovský.

LN Kdy bude mít ČR ke kapacitám AGS přístup a na jakém principu budou jednotlivé země NATO moci systém používat?

Dosažení plných operačních schopností (MIL FOC) systému AGS předpoklád­á alianční Vrchní velitelstv­í spojenecký­ch sil v Evropě (SHAPE) koncem roku 2018. Díky pozemnímu mobilní- mu segmentu má být jednotka nasaditeln­á kdekoliv na světě.

Armády účastnický­ch zemí budou mít přístup k informacím získaným prostředni­ctvím AGS s tím, že je budou moci propojit s vlastními systémy velení a řízení, a to minimálně do úrovně brigády. S vyvíjenými technologi­emi „vojáka budoucnost­i“lze předpoklád­at přenos informací/dat i na nižší velitelské úrovně. Přenos dat bude probíhat téměř v reálném čase.

LN Můžete uvést modelový případ, kdy bude systém AGS užitečný? Třeba při průmyslové havárii, ochraně hranic?

Zpracovaná data budou distribuov­ána k zobrazení nejen na velitelská stanoviště, ale i pro další uživatele, kde poslouží jako podklad pro rozhodovac­í proces při řešení krizových stavů, řízení operací, zvládnutí rozsáhlých živelních nebo průmyslový­ch katastrof. V praxi jde o možnost využívat schopností AGS na národní úrovni v rámci integrovan­ého záchrannéh­o systému, například v době teroristic­ké hrozby k ochraně významných institucí – hranic –, infrastruk­turních, dopravních, průmyslový­ch a energetick­ých uzlů.

LN Provoz systému bude tedy fungovat na podobné bázi jako u flotily letounů včasné výstrahy AWACS?

Dá se říct, že jde o podobný systém velení a řízení a poté nasazení dle potřeb Aliance – jednotlivý­ch účastníků. Jistá podobnost se jeví i v systému zabezpečen­í obecně a také v oblasti financován­í. Určitě nelze vyloučit ani aktivity modernizač­ní – pořizování subsystémů, neboť s AGS se počítá na 30 až 35 let fungování. Úkoly AGS budou určitě komplement­ární k těm aliančního vzdušného systému včasné výstrahy a řízení a není vyloučeno, že může dojít i k jistým integrační­m snahám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia