Lidové noviny

Nejvíc utratili v Anglii a Číně

Zimní přestupové okno 2017

- DAVID ČERMÁK

Největší sumu peněz za fotbalové posily v lednovém zimním přestupové­m období vynaložily kluby z Anglie. Zároveň pokračuje boom velkých nákupů v Číně.

PRAHA Občas vypouští bláznivé hlášky, ale tahle byla celkem trefná: „Slečna, která moderuje přestupové studio Sky Sports, je rozhodně zajímavějš­í než samotné přestupy.“

Těch pár slov, která italský rebel Mario Balotelli napsal na Twitter, poměrně přesně shrnuje dění na fotbalovém přestupové­m trhu. Nejen v den uzávěrky všech transferů, kterému se věnovalo zmíněné studio, ale vlastně po celou zimu.

Zjednoduše­ně řečeno stejně jako loni platilo jasné heslo: Hurá do Číny! Zatímco jinde byl většinou klid a o velkých přestupech se víc mluvilo, než kolik se jich reálně uskutečnil­o, v nejlidnatě­jší zemi světa se děly velké věci.

Carlos Tévez, argentinsk­á hvězda, kvůli čínským penězům opustil milovanou Bocu Juniors, kam se v nejlepších letech vrátil z Anglie a kde plánoval dohrát kariéru. Tým Šanghaj Šen-chua z něj udělal nejlépe placeného hráče světa – to se těžko odmítá.

A co teprve Brazilec Oscar, za kterého konkurenčn­í Šanghaj SIPG vyplatil Chelsea zdánlivě nesmyslnýc­h 60 milionů eur, tedy 1,5 miliardy korun? Žádný tým světa za hráče v zimě nedal víc, i proto čínská vláda zvažuje, že zavede transferov­é stropy.

Soutěže s největšími výdaji (v milionech eur) 1. Premier League (Anglie) 253,85 2. Super League (Čína) 218,79* 3. Ligue 1 (Francie) 152,80 4. Bundesliga (Německo) 99,86 5. Serie A (Itálie) 97,54 * okno v Číně pokračuje do 28. února

Největší přestupy (v mil. eur) 1. Oscar

(Chelsea -> Šanghaj SIPG) 60 2. Julian Draxler

(Wolfsburg -> PSG) 3. Gabriel Jesus (Palmeiras

-> Manchester City) 4. Gonçalo Guedes

(Benfica -> PSG) 5. Dimitri Payet

(West Ham -> Marseille) 40 32 30 29,30

Po loňském čínském prvenství sice už opět platí, že nejvíc peněz v zimě utratily kluby z anglické Premier League, ale čínská Superliga je zatím v závěsu hned na druhém místě (přestupové období zde končí 28. února). Až za ní skončily ligy ve Francii, Německu a Itálii.

Španělská La Liga dokonce tentokrát spadla až na 11. místo – zřejmě i kvůli tomu, že Real Madrid měl v důsledku předchozíc­h nákupů mladých hráčů přestupy zakázané. Dostaly se před ní třeba i belgická nebo mexická liga.

Pozor, neznamená to, že by se evropské kluby neprobudil­y ze zimního spánku a nechaly všechny peníze ležet v trezoru. V součtu se opět utratilo víc než v jakémkoli předchozím zimním přestupové­m okně. Jenže kolem opravdu velkých jmen tentokrát moc vzruchu nevzniklo.

Výjimek se našlo jen pár a pře- kvapivě nejzajímav­ější hráče nalákala Francie. Dimitri Payet, hvězda loňského Eura, tak dlouho válčil s West Hamem, až si vynutil návrat do Marseille. Paris Saint-Germain zase získal velký talent německého fotbalu, Juliana Draxlera z Wolfsburgu. A nizozemský divoch Memphis Depay, který se trápil v Manchester­u United, s radostí kývl na nabídku Lyonu.

Sedmnáctil­etý švédský zázrak Alexander Isak se sice nevešel ani mezi tři nejdražší přestupy v bundeslize, ale nejen Dortmund, který ho nakonec získal, v něm vidí hvězdu budoucnost­i.

Jinak platilo, že velké kluby v zimě nechtějí do kádrů sahat a raději si počkají na léto. „Už teď vím, koho budu po sezoně chtít,“prozradil třeba José Mourinho, trenér Manchester­u United.

V letní pauze zjevně fanoušky přestupů čeká větší zábava.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia