Lidové noviny

Slávistick­ý Míša táhne Kamerun

- ANTONÍN VAVRDA

LIBREVILLE/PRAHA Když

začal v deseti letech kopat do míče v ulicích Bafangu, Kamerun zrovna slavil třetí a zatím předposled­ní titul na Africkém poháru národů.

Tehdy se fotbalový svět učil poznávat jména jako Eto’o, Womé či Geremi. O šestnáct let později, v neděli od 20 hodin, si to Kamerun rozdá o svůj pátý titul (ten čtvrtý získal v roce 2002) s nejúspěšně­jším africkým celkem Egyptem. Ten bude usilovat už o osmý primát.

„Nezdolní lvi“mají svému rivalovi co vracet. Vždyť pokud by dva jejich předchozí finálové duely afrického šampionátu dopadly opačně, historický­mi králi černého kontinentu by byli oni. „Hrají hodně zataženě a vyrážejí do rychlých protiútoků. Ale víme, jak proti nim hrát,“řekl před finále 31. ročníku prestižníh­o šampionátu kouč Kamerunu Hugo Broos.

Jestliže ve zmíněných letech 2000 a 2002 byli hráči středoafri­cké země favority turnaje, tentokrát je tomu jinak.

Broosův výběr, složený z fotbalistů hrajících soutěže v Kanadě, Angole či na Slovensku, by ve finále turnaje čekal málokdo.

Ngadue-Ngadjui Michael

Do party „neznámých“patří i 26letý slávistick­ý defenzivní univerzál Michael Ngadue-Ngadjui.

V 26 letech je pilířem obrany Kamerunu a zároveň také střelcem klíčových gólů. Z základní skupině vstřelil vítěznou branku do sítě Guiney-Bissau, stejný kousek zopakoval v semifinále proti Ghaně.

Pro urostlého chasníka, který v kamerunské reprezenta­ci hraje na pozici stopera, to přitom byly první trefy v národním týmu, za který debutoval teprve loni v září.

Ngadeu-Ngadjuj, který přišel do Slavie jen o dva měsíce dříve, přitom začínal coby brankář.

„Až později mě přeškolili na obránce,“řekl milovník africké kuchyně a tradičního kamerunské­ho jídla Eru před třemi lety během angažmá v německém Norimberku.

„Jsem v týmu nováčkem, ale všichni jsme krajané. Je jedno, kde hrajete, pokud milujete svoji vlast, můžete být součástí našeho týmu,“přidal už během afrického šampionátu. Jeho slova o sounáležit­osti potvrzuje i kapitán Benjamin Moukandjo: „Jsme šťastní, bojujeme jeden za druhého.“

Jejich „tažení Afrikou“si všimli také v Edenu, šéf klubu Jaroslav Tvrdík poslal „Míšovi“, jak se Ngaduemu přezdívá, gratulaci skrze klubové stránky. A nejen on bude v neděli večer sledovat, zda to jeho akvizice dotáhne s parťáky až k vytouženém­u cíli. Na jejich cestě stojí poslední překážka, kterou Kamerun neporazil patnáct let. Kdy jindy by se jim to ale mělo povést, než nyní?

Pardubice - Hradec Kr. 1:4 Plzeň - Zlín 7:1 Litvínov - Ml. Boleslav 5:4p

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia