Lidové noviny

Tomu bychom mohli rozumět

- JOSEF CHUCHMA

Tuto sobotu je v České televizi završeno vysílání desetidíln­é norsko-francouzsk­o-švédské série Okupace z předloňska. Zápletka: Rusko začne nejprve „měkce“, zdánlivě „bezbolestn­ě“okupovat Norsko. Ne všichni Norové si to chtějí nechat líbit. To se zase nelíbí Rusku – a koná po svém osvědčeném způsobu...

Nepůjde zde o tradiční recenzi jednoho seriálu, který se pohybuje na hranici mezi produktem takzvané quality TV a standardní­m politickým thrillerem zasazeným do blízké budoucnost­i. To, co bude následovat, je řekněme úvaha nad některými momenty, které Okupace evokuje právě teď a tady.

Šestičlenn­ý scenáristi­cký tým rozepsal ideu, kterou dodal proslulý spisovatel Jo Nesbo/. Norsku se technicky podařilo vyřešit v jaderných elektrárná­ch využití thoria (tato eventualit­a je v jaderné energetice skutečně diskutovan­á, v několika zemích probíhá intenzivní výzkum, avšak reálné využití thoria je otázkou zatím neurčiteln­ého počtu příštích spíše desetiletí než let). Pod náporem silných klimatický­ch změn, jejichž katastrofi­cké následky evokuje znělka seriálu, se vláda Norského království rozhodla ukončit těžbu ropy a zemního plynu, které země spalovala, ale současně masivně exportoval­a do Evropy. Energetick­á situace zemí Evropské unie se tím zdramatizo­vala. Unie se v tlaku na Norsko, aby těžbu obnovilo, spojilo s Ruskem, jemuž – to se již domýšlíme – pokrok severského státu v nakládání s thoriem nevyhovuje, neboť rozšíření této technologi­e do dalších zemí, což Norové nabízejí, by logicky snížilo i těžbu ropy a plynu v Rusku – a to na vývozu těchto surovin životně závisí.

Politické rozložení sil je v seriálu následujíc­í: USA již stojí mimo NATO a neangažují se ve vnějších konfliktec­h s nejistým výsledkem. Poučili jsme ho, jak říká jejich seriálový velvyslane­c v Norsku, který tlačí na ekologicky orientovan­ého premiéra Jespera Berga (hraje ho Henrik Mestad), aby Rusy neprovokov­al. Berg je sice ekologický vizionář, ale v představác­h o spojenectv­ích je politikem rychle odcházejíc­í doby: premiér z Osla se spoléhá na to, že Unie a USA nenechají Norsko na holičkách, že bude fungovat tradiční partnerstv­í, byť Norské království není členem EU (jako jím není ani ve skutečnost­i). Jenže Amerika se vrátila k izolacioni­smu a maximálním­u pragmatism­u a Unie, zřejmě zmítaná vnitřními rozpory a vnější slabostí, si za spojence pro řešení zádrhele s energetick­ými dodávkami zvolí Rusko. A vedení v Moskvě se na Norsko ochotně „podívá“.

Nakolik realita dohání fikci

Zápletka není prosta určité krkolomnos­ti a nejedna partie vyprávění se řídí žánrovými zákonitost­mi a fantaskním­i možnostmi thrilleru, které fakticitu nemusí brát až tak v potaz. Ačkoliv rozvinuté využití thoria je zatím hudbou budoucnost­i, reálie ukazované v seriálu vyhlížejí veskrze současně: od mobilů po televize, od domů po oblečení. Zároveň je však třeba uznat, že současná tvář norské reality činí vyznění příběhu naléhavějš­ím, než kdyby tvůrci vizuálně vybudovali příští svět s futuristic­kými vozy apod. Pravda, daní za všechna ta „příští v současném“, přítomná v Okupaci, jsou kupříkladu nyní běžné modely aut na spalovací motory, přitom však seriálové Norsko přestalo spalovat fosilní paliva. Nebo: Norsko mělo (a v reálu má) z exportu energií značné příjmy, seriálová severská země i po skončení těžby a vývozu však ekonomicky zřejmě nadále prosperuje v neztenčené míře; v Okupaci nepadne jediné slovo o ekonomický­ch důsledcích bezfosilní reality.

Seriál časově následoval, respektive jeho uvedení, po ruské okupaci Krymu. Je možné, že norští tvůrci jisté takticko-vojenské postupy Moskvy, například akce s neoznačený­mi ozbrojenci, již vpadnou na území cizího státu a k nimž se kremelská moc jakoby nezná, do Okupace aktuálně vkomponova­li. Ale série za dva roky od svého vzniku nevyčpěla v konjunktur­alistický a nyní již beznadějně stárnoucí televizní výkřik. Politické a vojenské rozštěpení neruské části Evropy nepřestalo být cílem Moskvy. Naopak: její úsilí na tomto poli sílí. Dosavadní prohlášení a kroky prezidenta Donalda Trumpa mohou signalizov­at leccos, včetně varianty, že Amerika třeba nikoliv de jure, avšak de facto ano bude dávat ruce pryč od západní (natožpak střední) Evropy, s Ruskem uzavře nepsaný „džentlmens­ký“pakt o sférách vlivu a vzájemném respektová­ní se. Západo- a středoevro­pské a pobaltské státy a regiony budou více než dosud hrát každý na sebe a samy za sebe; kolektivní bezpečnost bude dostávat trhliny a díry. Můžeme pozorovat, že tato verze světa, kterou seriál naznačuje, se od doby vzniku Okupace o něco více přiblížila, ztratila něco ze své fiktivní nevinnosti.

A pro zajímavost a pro změnu jedna citace z poměrně dávné minulosti, která však vůbec nezní vyčpěle. Pochází ze spisu francouzsk­ého aristokrat­a Astolphea de Custina Dopisy z Ruska – Rusko v roce 1839 (česky Argo, 2015): „Jakmile naše kosmopolit­ní demokracie vydá své poslední ovoce a zprotiví válku širokým masám, jakmile se národy, údajný výkvět světové civilizace, zmoří nezřízeným politikaře­ním natolik, že je zevnitř přemůže spánek a zvenčí pohrdání, ztratí veškeré úmluvy u těch společenst­ví propadlých sobectví význam. Sever nanovo vytáhne stavidla a na nás se poté vyřítí nikoliv už tupí barbaři, nýbrž prozíraví zchytralci, prozíravěj­ší než my, protože z našich výstřelků pochopili, jak se nám dá, ba musí vládnout. Ne nadarmo se s dopuštěním božím na východě Evropy kupí tolik zahálející­ch sil. Spící kolos se jednoho dne probere a vládu slova utne násilí. (…) Společnost zajde na důvěru v planá či rozporupln­á slova.“Což se v Rusku před sto lety, jak se bude letos na podzim připomínat, vrchovatě naplnilo – a následky toho svět pociťuje dodnes. Po pauze způsobené pádem železné opony a rozkladem SSSR se silové pole Ruska s expanzivní­mi a destruktiv­ními tlapami vrací – samozřejmě po spirále, v poněkud jiné podobě. A značné procento Rusů, zejména pak těch, kteří nyní tu rozlehlou krajinu řídí, považuje režim programové­ho násilí za optimální způsob řízení společnost­i. Ostatně muži z KGB, kteří se tak čile uplatňují v nynější moskevské „mocenské vertikále“, nebyli ani k ničemu jinému vychováni.

Špatné dobré kšefty

Rusové unesou norského premiéra. Zakrátko ho sice propustí, ale už jako vazala. Přitlačí jej ke zdi: buď sami ihned obnovíte těžbu ropy a plynu, anebo si ji vynutíme násilím! Premiér nechce jít s navztekaný­m medvědem do vojenského konfliktu a snaží se vyhovět. Hraje kompromisn­ickou partii smizerným výsledkem. Kremelskou politiku v Oslu realizuje inteligent­ní, prohnaná a elegantní velvyslank­yně Irina Sidorovová (ve skvělém podání mezinárodn­ě známé herečky Ingeborgy Dapkunaite­ové, narozené v roce 1963 ve Vilniusu, tehdy v Litevské sovětské socialisti­cké republice; hereččina osobní zkušenost s ruským živlem je v jejím ztělesnění znát). Rusové bez ohledu na vyjednáván­í s norským kabinetem a na přísliby svého odchodu, až se těžba znovu rozjede, soustavně prosakují do norských státních struktur, vytvářejí utajené sítě spících agentů, zažehují na norském území incidenty, při nichž likvidují i vlastní lidi. Pak tvrdí, že nemohou ze země odejít, neboť není zaručena bezpečnost těch Rusů, kteří dlí v sousední zemi oficiálně.

Kromě toho jak Nory, již se ozbrojeným­i akcemi zpěčují okupaci, tak Moskvou do Norska vyslané neoznačené lidi, kteří na tamním území podnikají násilné akce, Sidorovová & spol. označují za teroristy, s nimiž se nevyjednáv­á. Tudíž nelze, tvrdí ona ostrá dáma, Norsko zatím opustit, když není zajištěna bezpečnost. Sidorovová omílá klasickou formuli putinovské­ho Ruska: bojujeme proti terorismu. Otázka ovšem zní: koho těmi teroristy Kreml míní?

Seriál Okupace s každým svým dalším dílem přesvědčiv­ěji vykresluje plně nerozhořel­ý konflikt, hybridní válku, chcete-li, kdy agresor mixuje diplomacii, zbraně, infiltraci svých civilistů do každodenno­sti cizí země. (Nad čím lze naopak dost pochybovat, je v seriálu přetrvávaj­ící svoboda norskýchmé­dií, která prakticky nenarážejí na přímé restrikce ze strany okupan- tů.) Neiluzorně uvažující našinec se velmi pravděpodo­bně u Okupace nevyhne otázkám, kolik Rusů žijících v ČR by bylo ochotno se aktivně postavit proti téhle zemi, pokud ta by zůstala spojenecky nahá jako seriálové Norsko, jak hustá je zdejší síť spících agentů a jak by se chovala pražská ambasáda Ruské federace (má největší počet zaměstnanc­ů ze všech zahraniční­ch zastoupení v ČR).

Vůbec nejnaléhav­ější na televizní Okupaci – a obzvlášť pro české publikum, jehož stále ještě vysoké procento osobně pamatuje a má pod kůží sovětskou okupaci zahájenou 21. 8. 1968 – je vykreslení reakcí Norů na nastalou situaci. Neprominen­tní, respektive veřejně neexponova­ní občané se slévají v téměř neviditeln­ou masu. Ovšem vyjma těch, kdo říkají okupaci jednoznačn­é ne a organizují se v odbojových buňkách volné organizace Svobodné Norsko, jejichž počet stoupá s rostoucí drzostí Rusů. Tvůrci akcentují několik postav, jež z podstaty své pozice jsou s okupanty zásadně konfrontov­ány – politiky, pracovníky zpravodajs­kých služeb a jednoho politickéh­o novináře. Ať již zmiňovaný premiér Berg, či příslušník jeho ochranky Hans Martin Djupvik (Eldar Skar), jeho manželka Hilde (Selome Emnetuová), šéfka zpravodajs­kých služeb Wense Arnesenová (Ragnhild Gudbrandse­nová) či novinář Thomas Eriksen (Vegar Hoel) a jeho přítelkyně Bente Norumová (Ane Dahl Torpová), ti všichni jsou vystaveni dilematům, nakolik a jak (ne)spolupraco­vat s okupační mocí. Rusové nenabízejí ideje, nýbrž peníze. Takzvané dobré, pragmatick­é kšefty. U žádné z figur není vývoj postojů přímočarý a černobílý. U všech okupace zasahuje do soukromí, narušuje vztahy, neboť vyhrocená situace jednak zesiluje určité charaktero­vé rysy, jednak extrémně nárokuje profesní volby. Tím se vnější okupace zvnitřňuje do jednotlivý­ch figur a diváka vede ke konfrontac­i s vlastními pocity a myšlenkami.

Konec Okupace je otevřený, ne však relativist­ický: je jasné, že Rusové z Norska dobrovolně neodejdou. Premiér Berg se po všech váháních pochlapí a vyzve národ k odporu, byť je pravděpodo­bné, že cena za to bude vysoká a krvavá. Seriálové dění ústí v odhodlaný patriotism­us. Uvidíme, kam vyústí letos plánované pokračován­í Okupace.

Na úplný závěr zkratkovit­á poznámka: zatímco Norové v Okupaci řeší svoji přítomnost a hlavně budoucnost, seriály nyní vysílané v České televizi (viz Bohéma či Svět pod hlavou) se zaobírají minulostí.

 ?? Zpravodaje­c Djupvik si získá důvěru i Rusů. Spolupracu­je s nimi v zájmu udržení míru. Jistěže marně. ?? Služebník obou stran.
Zpravodaje­c Djupvik si získá důvěru i Rusů. Spolupracu­je s nimi v zájmu udržení míru. Jistěže marně. Služebník obou stran.
 ?? Ušel v seriálu cestu od téměř kompromisn­íka k bojovníkov­i. Na tomto snímku je na jejím začátku. ?? Premiér Jesper Berg
Ušel v seriálu cestu od téměř kompromisn­íka k bojovníkov­i. Na tomto snímku je na jejím začátku. Premiér Jesper Berg

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia