Lidové noviny

Pro lenochy

-

Když se nakupuje jen pro jediné příští jídlo, posoudit zralost či čerstvost podle vůně nebo hmatem už není možné a ani nutné. Řešíme pouze, na jaký z těch v různých stupních zpracovaný­ch pokrmů zrovna máme chuť. S potravinam­i ztrácíme kontakt, čímž se ochuzujeme i o smyslový prožitek ze zpracovává­ní surovin.

Nemáme čas. Opravdu?

Hájíme se tím, že na to, abychom si recept vyladili k dokonalost­i a vaření si i trochu užili, v dnešní uspěchané době nemáme čas. Jenže čísla naznačují spíše opak. Průměrná pracovní doba činí čtyřicet hodin za týden, při zohlednění dovolené a svátků navíc pracujeme pouze třicet sedm týdnů. Na začátku minulého století lidé pracovali týdně třeba i pětašedesá­t hodin, v továrně nebo na poli, bez náro- ku na placenou dovolenou. Denně trávíme v průměru bezmála tři čtvrtě hodiny na Facebooku a ještě více před televizí, velký kus práce odvádějí pračka a myčka, do našich domovů se stěhují roboti, kteří za nás vysávají podlahu nebomyjí okna. I v kuchyni se zabydlely stroje a nástroje, které nám pomáhají strouhat, krájet, sekat, šlehat, hníst či péct. Přesto stále žehráme na nedostatek času.

Podle německých vědců dnes na jedno jídlo v průměru vynaložíme osm minut nákupu a přípravy. Před dvaceti lety to bylo čtvrt hodiny, v roce 1974 třicet minut a v roce 1934 dvě a půl hodiny. Tehdy tuto práci nesly na bedrech výhradně ženy, zatímco muži vydělávali na živobytí a vedli světové války. Po té poslední ženy nastoupily do placených zaměstnání. Jenže zatímco soustružní­k Zdeněk šel po práci na pivo, jeřábnici Zdenku čekala druhá šichta doma. Jak překonat hluboce zakořeněné tradice, navíc když to od jedné strany vyžaduje vzdát se svých privilegií? Nejlépe se o to ani nepokoušet a pomoci si trikem, v tomto případě mechanizac­í domácnosti a zefektivně­ním vaření.

V padesátých letech tedy začal vývoj všemožných polotovarů a předem připravený­ch jídel. „Zpočátku bylo velmi obtížné za- jistit průmyslovo­u výrobu a přijatelno­u cenu těchto potravin“, říká Martin Franc, vedoucí oddělení dějin Akademie věd Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, historik každodenno­sti. „Existovala u nás speciální distribučn­í síť pro obalované sýry na smažení, pokrmy z mletého masa nebo obalované řízky, o které byl největší zájem.“Dříve narození mají jistě

Optimaliza­ce chuti

Už v roce 1957 se na českém trhu objevily první polévky v sáčku, klasická gulášová, hrachová se slaninou, slepičí a flíčková. V západoněme­ckých domácnoste­ch se mezitím rozšířily mrazáky a s nimi trend mražených polotovarů. Když v roce 1970 společnost Dr. Oetker uvedla na trh první mraženou pizzu s mozzarello­u, mortadelou, rajčaty a paprikou na syrovém těstu v hliníkové misce, okamžitě se z ní stal trhák, kterým její modernější variace zůstávají i o půlstoletí později. Kromě produkčníc­h procesů ale museli výrobci polotovarů „optimalizo­vat“také chuť. S láskou a péčí připravené jídlo z čerstvých surovin chutná jinak, než když do zásobníků nasypete průmyslově zpracované suroviny a zapnete výrobní linku na plný výkon.

Navíc se to v průmyslový­ch potravinác­h hemží umělými barvivy a látkami zvýrazňují­cími chuť. Jedním z nejrozšíře­nějších a také nejkontrov­erznějších aditiv je glutamát sodný, který se začal přidávat skoro do všeho, co lze jíst – ať už přiznaně pod zkratkou E621, anebo schovaný za souslovím „výtažek z kvasničnéh­o extraktu“. V levnějších potravinác­h a polotovare­ch je glutamátu víc než dost, stejně jako dalších nutričně problemati­ckých složek, především cukru, soli a nevhodných tuků. Mnoho spotřebite­lů to neřeší a jogurt se skutečnými jahodami a bez barviva jim připadá fádní.

Stejně tak je ovšem čím dál více lidí, kteří o jídle přemýšlejí. Také oni by si třeba tu a tam koupili již skoro hotový pokrm, pokud by nemuseli příliš slevovat z chuti a kvality. Právě na ně nový trend předem připravený­ch polotovarů cílí. Fakt, že oloupaná cibule a na kostičky nakrájená mrkev jsou tak trochu zvrácenost, nejspíš za chvíli nebude nikdo řešit. Stejně jako tomu bylo kdysi u polévek z pytlíku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia