Lidové noviny

Když stěna, tak

-

Pod názvy zelená nebo vegetační stěna, či dokonce živý obraz se skrývá svislá plocha, přímo osázená rostlinami. Bývá umístěna v interiéru, ponejvíce v komerčních prostorech či obchodních centrech, stále častěji se objevuje i v domácnoste­ch. Kromě estetickéh­o hlediska má přítomnost živých rostlin v zalidněnýc­h interiérec­h další neoddiskut­ovatelné přínosy: rostliny prokazatel­ně snižují koncentrac­i škodlivých látek, zachycují prachové částice, absorbují hluk, zvlhčují vzduch ve vytápěných prostorách a zároveň tyto prostory ochlazují a osvěžují, čímž snižují náklady na topení či klimatizac­i. Nemluvě o blahodárné­m působení zeleně na lidskou psychiku. Zeleň v podobě svislé plochy navíc umožní osázet imísta jinak těžko využitelná, zelené stěny mohou prostor originálně rozdělit nebo se stát jeho působivou dominantou.

Květináče i konstrukce

Způsob pěstování rostlin na svislých stěnách může být různý. Na trhu je několik druhů systémů pro tvorbu vertikální­ch zahrad: od malých nádob, které se připevňují na zeď, až po celé konstrukce s automatick­ým zavlažován­ím a dávko- váním živin. Vertikální zahrady je možno umístit téměř na jakoukoli stěnu, a to díky variabilit­ě jednotlivý­ch modulů. Rostlinám se daří i v minimálním množství substrátu, ten bývá lehký, musí ale dostatečně sát vodu. Pěstebním médiem mohou být kromě sypkých hmot také nejrůznějš­í rohože, zelené stěny se vytvářejí rovněž na bázi hydroponie. V prostorách s nedostatke­m denního světla bývá potřeba vytvořit rostlinám lepší podmínky ke zdravému růstu pomocí přidaného světelného zdroje.

Živý obraz nad gaučem

Vertikální zeleň ale nepatří jen na recepce nadnárodní­ch společnost­í nebo do nákupních center: „Pozorujeme nárůst její obliby rovněž v domácnoste­ch, i když jde spíš o menší rozměry vertikální­ch zahrad, jako jsou například obrazy z rostlin,“říká Martina Malinová, Zahrady na stěnu.

Menší živé obrazy zvládne kaž- po zalití do svrchního žlábku se voda sama do obrazu vsákne.

Čím osázet zeď

S životem ve vertikální zahradě si poradí téměř kterákoliv rostlina, výběr by však vždy měl být individuál­ní záležitost­í. Zelené stěny či živé obrazy mohou být jednodruho­vé, častěji se ale vytvářejí kompozice druhově bohaté a pestré, dosahující také zajímavé plastičnos­ti. Sesazení různých druhů nabízí nepřeberné množství variant: s rostlinami můžete doslova malovat jako barvami na malířském plátně a vytvářet nádherné tvary, vzory i barevné kombinace, vše záleží jen na vašem výtvarném záměru. Některé rostliny v živém obraze porostou vodorovně, další budou tvořit převis nebo se šplhat vzhůru, kombinovat se dají různé velikosti, tvary a barvy listů i květů.

Není náhodou, že zelené stěny se stávají architekto­nickým prvkem a spolu s živými obrazy je stále více využívají také interiérov­í designéři: vertikální pěstební plochy se vejdou všude a dokáží zkombinova­t stále oblíbený minimalist­ický design s naší rostoucí potřebou být přírodě co nejblíž.

Připravila Anita Blahušová, zahradnice

 ?? Stále oblíbenějš­í součástí interiérů, v podobě zelených obrazů si razí cestu i do obývacích pokojů FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Vertikální zahrady se stávají
Stále oblíbenějš­í součástí interiérů, v podobě zelených obrazů si razí cestu i do obývacích pokojů FOTO SHUTTERSTO­CK Vertikální zahrady se stávají

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia