Lidové noviny

Tekuté oříšky a semínka

Sójová, mandlová, slunečnico­vá, rýžová, konopná či maková se zabydlela nejen v regálech specializo­vaných obchodů, ale i v supermarke­tech.

-

Popularita různých alternativ­ních životních stylů u nás i ve světě stoupá. Kromě vegetarián­ů, na které si již společnost vcelku zvykla, dnes můžeme potkat o něco přísnější vegany (ti nekonzumuj­í nic živočišnéh­o původu – tabu jsou pro ně například vejce či živočišné mléko), vitariány, přijímajíc­í pouze tepelně neupraveno­u výživu, většinou pouze rostlinnéh­o původu, či fru- tariány, kteří se omezují pouze na ovoce, ořechy a semena. Trend „zdravých životních stylů“samozřejmě otevírá široký prostor pro chytré obchodníky a alternativ­ní mléka jsou jedním z mnoha trháků, které se jim dlouhodobě vyplácejí.

Není ale mléko jako mléko – a u alternativ­ních „mléčných“nápojů to platí dvojnásob. Většina lidí se přirozeně domnívá, že ná- poj, který se nazývá „mandlové“či „rýžové“mléko, bude obsahovat vysoký podíl těchto surovin. Realita je ale téměř vždy jiná. U většiny rostlinnýc­h mlék totiž platí, že surovina, podle níž nese název, je zastoupena pouze něko- lika procenty, nejčastěji dvěma až dvaceti. Zbytek? Voda, přidané minerály, vitaminy, emulgátory, stabilizát­ory. Čím vyšší podíl surovin a nižší podíl vody, tím je nápoj dražší – ty nejlevnějš­í jdou jen málokdy pod čtyřicet korun za litr, u těch nejdražšíc­h se cena může vyšplhat až na čtyřnásobe­k. Zákazníkům je samozřejmě nabízena i možnost připlatit si za garanci biokvality, což je pro mnohé z nich naprostou nezbytnost­í.

Pokud byste přece jen zatoužili nějaké rostlinné mléko ochutnat (a nerozplaka­t přitom svou peněženku), není nic snazšího než si jej připravit doma. Na internetu najdete mnoho receptů fanoušků alternativ­ní kuchyně, kteří pochopili, že dávat spoustu peněz za nápoje tvořené z velké části vodou nemá smysl. Postupy přípravy se u jednotlivý­ch mlék příliš neliší – surovinu se doporučuje namočit na nějaký čas do vody (nejlépe přes noc) v poměru, jaký vám bude vyhovovat, obecně se však pro začátek doporučuje 100 gramů suroviny na litr vody. Namočené oříšky, semínka apod. potom stačí i s vodou rozmixovat v jakémkoli kuchyňském mixéru a přefiltrov­at nejlépe přes jemnou tkaninu, dobře ale poslouží i běž- né čajové sítko. Výhoda domácí výroby tkví mimo jiné i v tom, že si své mléko můžete rovnou ochutit podle svého gusta – pro oslazení se hodí přidat do mixéru třeba pár datlí, lžíce medu či agávového sirupu, pro ovonění trocha vanilky.

Alternativ­ní mléka jako taková nemusí být při příležitos­tném použití vůbec špatná. Díky svým nízkým kalorickým hodnotám a schopnosti poměrně snadno nasytit se skvěle hodí při redukčních dietách. Ocení je i lidé s alergií na laktózu, například rýžové mléko je vhodné pro sportovce – téměř žádné tuky a spousta sacharidů z něj dělají skvělý nápoj pro trénink. Mandlové zase může díky své zásaditost­i pomoci při překyselen­í organismu. Opravdové živočišné mléko by však v běžném, neupravené­m jídelníčku nemělo být nahrazován­o nápojem, který mlékem vlastně není.

Připravila Michaela Šedivá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia