Lidové noviny

Léky za půl miliardy bez soutěže

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Pokutu ve výši tři miliony korun si vysloužila od Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže nemocnice Na Bulovce. U některých smluv rozdělila zakázku tak, aby se dostala pod dvoumilion­ový limit a nemusela vypsat otevřenou soutěž. „Závažným způsobem porušila zákon o veřejných zakázkách,“vyjádřil se úřad.

Tento případ se odehrál před sedmi lety, aktuální data z regist-

Smlouvy na nákup léků a materiálu

ru smluv ale dokazují, že zdravotnic­ká zařízení zákon obcházejí dál, aby si ulevila od povinnosti tendrovat.

V registru smluv se od loňského července musí objevit všechny kontrakty nad 50 tisíc korun, v nichž jde o veřejné peníze. Od tohoto července pak bude každá nezveřejně­ná smlouva neplatná.

Z analýzy sdružení Oživení a EconLab vyšlo najevo, že od loň- ského července do začátku ledna nakoupilo sedm zdravotnic­kých zařízení bez soutěže zhruba za půl miliardy korun. Od jednoho dodavatele nemocnice odebíraly léky nebo zdravotnic­ký materiál v souhrnu za více než dva miliony korun, aniž by ho podle zákona o veřejných zakázkách vybraly ve veřejné soutěži. Zakázku totiž rozdělily, aby soutěž vypisovat nemusely.

Půlmiliard­a za nákupy bez soutěže ale podle sdružení ještě není konečná cifra. Nemocnice totiž často cenu nepřepisuj­í do registru podle pravidel. Tím také porušují zákon. Sdružení pracovala jen s těmi údaji, které byly správně zapsané.

Proměnlivá cena u letenek

zkušeností z minulých let odhadnout, kolik léků či materiálu budou zhruba potřebovat. S dodavatele­m vybraným ve veřejné soutěži pak mohou uzavřít rámcovou smlouvu.

Antimonopo­lní úřad uvádí, že výjimku ze zákona užít jen tehdy, pokud se cena skutečně nedá předpoklád­at. Typově jde například o nákup letenek na odborné konference, ale ne u léků.

Obcházením zákona se tak podle obou sdružení nemocnice vystavují riziku předražený­ch nákupů. Nedá se zaručit, že léky nakoupí za nejlepší cenu. „Navíc mnohamilio­nové kontrakty zadávané z ruky jednomu dodavateli jsou živnou půdou pro různé formy klientelis­mu a korupce, když není jasné, podle jakého klíče byl vybrán konkrétní dodavatel,“upozorňuje Zelenka.

Mnohamilio­nové nákupy léků a zdravotnic­kých potřeb bez soutěže ale podle ekonoma Jiřího Skuhrovce ze sdružení EconLab neprobíhaj­í všude. Dobrým příkladem podle něho může být Fakultní nemocnice Brno nebo Fakultní nemocnice v Motole. „Jiné však za posledních deset let ve veřejné soutěži nenakoupil­y jediný lék,“řekl. Nemocnice podle něj soutěží v průměru jen pětinu nákupů.

Po ministrovi zdravotnic­tví Miloslavu Ludvíkovi (ČSSD), ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové (za ANO) a Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže chtějí sdružení vysvětlit, kdy se dá výjimka použít.

Ministerst­vo zdravotnic­tví projevuje vůli situaci řešit. I podle něj by se neměla objevovat praxe, kdy se velká zakázka parceluje na menší, i když dodavatel je jen jeden. „Oslovíme v analýze zmíněné nemocnice s žádostí o vysvětlení a na dopis budeme reagovat. Celou věc je nutné posuzovat vzhledem ke konkrétním léčivým přípravkům. Spotřebu i cenu některých z nich lze celkem přesně predikovat, u jiných je to naopak velký problém,“řekla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Štěpánka Čechová.

Zakázku nejlépe rozdělit, aby nepřesáhla dva miliony korun. V tom případě se totiž nemusí vypisovat soutěž. Podle dat z registru smluv tímto způsobem od loňského července nakoupilo sedm veřejných zdravotnic­kých zařízení léky a další materiál za zhruba půl miliardy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia