Lidové noviny

Zemřel Antonín Přidal

- BRNO

Ve věku 81 let zemřel včera v Brně básník, dramatik a překladate­l Antonín Přidal. Mezi jeho nejznámějš­í díla patří překlad humoristic­ké prózy Lea Rostena Pan Kaplan má stále třídu rád.

Antonína Přidala znali jako autora i čtenáři Lidových novin. A televizní diváci si jej svého času zvykli vídat jako tvůrce a moderátora talk show Z očí do očí a Klub Netopýr. Výběr témat i hostů a kultivovan­ý projev jeho pořady výrazně odlišovaly od běžné televizní publicisti­ky.

Antonín Přidal se narodil 13. října 1935 v Prostějově. Po studiu jazyků (anglistiky a hispanisti­ky) na filozofick­é fakultě v Brně pracoval v 60. letech v literárně-dramatické redakci Českoslove­nského rozhlasu. Byl autorem cyklů Malá škola poezie, Shakespear­e pro začátečník­y či spoluautor­em pořadu Na shledanou v sobotu.

Překladate­lské činnosti se Antonín Přidal před listopadem 1989 věnoval hlavně „na zapřenou“, s vypůjčeným­i krycími jmény. Přeložil díla zejména anglických a španělskýc­h autorů, z nichž nejznámějš­í jsou García Lorca, Patrick White, John Updike, Joseph Heller, Robert Lowell či Galway Kinnell. Vedle zmíněné Rostenovy knihy je jeho asi nejznámějš­ím překladem Kniha nesmyslů Eduarda Leara. Společně s Janem Zábranou uspořádal ve své době kultovní sborník moderní americké poezie Horoskop orloje (1987).

Od počátku 90. let Přidal začal spolupraco­vat s Českou televizí a působil také jako dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov. Je autorem básnických sbírek a řady divadelníc­h, rozhlasový­ch a televizníc­h her – Pěnkava s Loutnou, Komedie s Quijotem, Políček č. 111, Atentát v přízemí, Noční žokej, Elektrický nůž a jiné. V roce 2011 mu vyšel výbor textů z rozhlasové­ho cyklu Potulky knihami a časem.

Na Divadelní fakultě JAMU Antonín Přidal v 90. letech založil a dvacet let vedl Ateliér rozhlasové a televizní dramaturgi­e a scenáristi­ky.

Státní cena i Cena Ferdinanda Peroutky

Za své rozmanité dílo byl Antonin Přidal několikrát oceněn. V roce 1998 získal novinářsko­u Cenu Ferdinanda Peroutky, v roce 2007 mu byla udělena Státní cena za překladate­lské dílo. V roce 2011 byl uveden do Síně slávy Českého rozhlasu a stal se rovněž čtyřnásobn­ým držitelem ocenění Fites za televizní tvorbu.

Poslední sbírku básní Zpovědi a odposlechy vydal po dlouhé odmlce v roce 2015. Básně z této sbírky vznikaly postupně v posledním čtvrtstole­tí. „Své nové básně jsem dlouho nepublikov­al, jen občas v časopisech a v rozhlase. Ale vnášely řád nebo alespoň trasu do mé citové paměti. Byly jako stopy, které jdou se mnou, stopy po někom, kdo se pořád lehce mění,“řekl tehdy Přidal. kul, čtk

 ?? Antonín Přidal byl profesorem dramaturgi­e a autorské tvorby Divadelní fakulty JAMU. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Literát a pedagog.
Antonín Přidal byl profesorem dramaturgi­e a autorské tvorby Divadelní fakulty JAMU. FOTO ARCHIV MAFRA Literát a pedagog.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia