Lidové noviny

Kuřecí maso z Polska obsahuje salmonelu

Potraviny z Polska měly problémy už dřív

-

PRAHA V Jablonci nad Nisou prodala firma Karapetjan zhruba 1,9 tuny kuřecího masa, které obsahovalo bakterie způsobujíc­í salmonelóz­u. Datum spotřeby masa bylo do posledního ledna, lidé jej však mohou mít zamražené doma. Celkem do Česka přišlo z Polska 3,6 tuny závadného masa, část veterináři stáhli, část šla do odpadu při úpravě. Včera o tom informoval­a Státní veterinárn­í správa (SVS).

Větší část masa prodala firma jako nebalené ve své podnikové prodejně v centru Jablonce. Zákazníci mohou maso vrátit. Kuřecí prsní řízky a stehna se prodávaly mezi 25. a 27. lednem.

Přes 1,26 tuny masa veterináři našli v mrazírně prodejny, bude zlikvidová­no v asanačním podniku.

Veterináři dostali informace o nebezpečné zásilce systémem rychlého varování RASFF, kam je vložilo Nizozemsko. Tam šla také zásilka od stejného polského dodavatele.

Sérii zpráv o problemati­cké kvalitě polských potravin zahájila v roce 2012 takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům uzenin, zpracovate­lům ryb či pekárnám.

V roce 2013 se na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetiku­m fenylbutaz­on, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě. Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce také zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, které obsahovaly zakázanou kyselinu mravenčí. Problémy byly v ČR rovněž s polským kakaem.

Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinam­i nebo prostředni­ctvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečný­m tepelným zpracování­m potraviny.

„Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumov­at v syrovém či polosyrové­m stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla,“dodal mluvčí SVS Petr Pejchal.

Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávaj­í s velkými ztrátami tekutin.

Naposledy se ve větším množství objevila bakterie v polském kuřecím mase předloni během prázdnin v Bruntále. I tehdy byla zásilka 210 kilogramů už prodaná. O několik měsíců dříve šlo o dvě třítunové zásilky. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia