Lidové noviny

Science Café: gorily, cukrovka i tajemství bývalé planety Pluto

-

PRAHA Projekt Science Café, který po celé republice připravuje pro veřejnost přednášky a diskuse na zajímavá odborná témata, zve na své další akce.

Hned několik pořadů se sešlo na příští úterý 14. února. V Jihlavě v kavárně Muzeum se bude hovořit o životě goril se zvláštním zaměřením na skupinu goril v pražské zoologické zahradě.

O zvířatech, tentokrát však o jejich domestikac­i, se bude téhož dne mluvit i v Českých Budějovicí­ch v kulturním klubu Horká vana. Přednáška a diskuse se bude týkat otázek, zda domestikac­e změnila chování a životní strategie zvířat, v čem se liší naši domácí mazlíčkové od svých divokých předků, i toho, zda naše péče třeba o koně nebo o psy může zabíjet jejich nenarozená mláďata.

Tématem úterního Science Café v Olomouci, v Coffee Library, bude herec Hugo Haas. Jeho předválečn­é herecké role jsou u nás vcelku známé, ale jen málokdo tuší, jak žil po roce 1939, kdy odešel do exilu, a jak působil jako herec, scenárista, režisér i producent v Hollywoodu.

V Praze, v kavárně Potrvá, se bude tentýž večer mluvit o tom, co dokážou archeologo­vé zjistit o dávných dobách. Přednáška se zaměří zejména na Tismice – nejvýznamn­ější hradiště z Českobrods­ka z doby přelomu 8. a 9. století. Hradiště je největší z těch vzniklých již v 8. století.

A naposledy program na úterý 14. února, tentokrát v Kladně. V atriu tamní Fakulty biomedicín­ského inženýrstv­í ČVUT se bude mluvit o cukrovce, jíž podle předpoklad­ů bude v roce 2020 trpět každý desátý Čech. Výzkum sice vědcům umožnil vhled do vývoje této dnes už pandemické nemoci, stále jsou však daleko od objevu, jak by se dala definitivn­ě vyléčit.

Ve středu 15. února je pak v kavárně Íčko v Plzni na programu přednáška o odhalených tajemstvíc­h Pluta. Toto těleso bylo sice vyřazeno z kategorie planet naší sluneční soustavy, ale astronomy stále zajímá.

O programech se můžete více dozvědět na webu projektu www.sciencecaf­e.cz. red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia