Lidové noviny

Ota S. nebyl ve vazbě. Proč?

Případ ztracené Míši: muže obžalované­ho z pohlavního zneužití stíhala policie na svobodě

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ ÚSTÍ NAD LABEM

Poslední tři roky byl přítelem matky ztracené Michaely Patricie Muzikářové z Ústí nad Labem. Z toho půl roku jej policie stíhala kvůli údajnému zneužití Míšiny kamarádky, která měla žít ve stejném domě jako ona a její matka Eva.

Sedmatřice­tiletý muž, který zhruba dva týdny po dívčině zmizení zřejmě spáchal sebevraždu,

Ota S.

byl ovšem stíhán na svobodě. A to i přesto, že policie v podobných případech preferuje omezení kontaktu mezi obžalovaný­m a poškozenou osobou. Důvodem pro takový krok mohla být podle zjištění serveru Lidovky.cz i Míšina výpověď na policii kvůli údajnému zneužití její kamarádky.

Když policie loni v červenci za- čala Otu S. stíhat kvůli údajnému zneužití nezletilé dívky, jakoukoliv vinu odmítl. Připustil jen, že ji vozil v autě, povídal si s ní a pak ji v klidu nechal jít.

Popřel i další informace uvedené v obžalobě, a sice že by ji měl – vybaven lahví vodky – naložit do auta, osahávat na intimních partiích a s příslibem zhruba dvou tisíc korun lá- kat k pohlavnímu styku. Odmítl také to, že by se měl na sociální síti Facebook vydávat za čtrnáctile­tého chlapce, jehož si dívka na sociální síti přidala do přátel.

„Obžaloba na muže ročníku 1979 byla podána kvůli pohlavnímu zneužití a svádění k pohlavnímu styku,“potvrdila nicméně Lidovým novinám náměstkyně šéfa ústeckých okresních žalobců Zdeňka Krausová.

Na stole ústeckého okresního soudu obžaloba přistála krátce po Vánocích, 28. prosince loňského roku, tedy pouhé dva týdny před tím, než policie vyhlásila celostátní pátrání po dvanáctile­té Míše.

Přítel její matky, který zřejmě spáchal sebevraždu, byl stíhán na svobodě. Mohl být v kontaktu jak s dívkou, která policii vylíčila, že ji zneužil, tak i s Míšou, další nezletilou osobou v jeho okolí.

Nutno zmínit, že právě role Otakara S. je ve zmizení Míši aktuálně motivem, jímž se policie intenzivně zabývá. S Míšou tento příběh nespojuje pouze postava hlavního aktéra, který byl poslední tři roky přítelem její matky, ale také údajně poškozená dívka. Otakar S. si podle policie oběť nevytipova­l náhodou. Znal ji, protože děvče Míšu navštěvova­lo.

Kriminalis­té však nechtějí dělat předčasné závěry. „Neexistuje důkaz, že by Michaele jakkoliv ublížil nebo ji zneužil,“řekl LN zdroj z okolí vyšetřován­í. Proč ale byl Míšin „otčím“stíhaný na svobodě a proč se mohl pohybovat v blízkosti údajně poškozené dívky, která podle informací serveru Lidovky.cz měla žít dokonce ve stejném domě jako Míša a její matka? A jak policie během stíhání Oty S. naložila s informací, že byl přítelem matky nezletilé Míši?

Maximálně omezit kontakt

Policejní prezidium osvětluje, byť v obecné rovině, jak by měl bezpečnost­ní sbor v podobných případech postupovat. „Obecně lze říci, že je nutno maximálně omezit kontakt mezi osobou poškozenou a osobou obviněnou. Nejjednodu­šší z pozice policejníh­o orgánu je vazební stíhání obviněného,“napsal LN mluvčí prezidia Petr Habenicht.

Vyšetřovat­elé hledající Míšu dnem i nocí okolnosti spojené se stíháním Oty S. sice znají, jak s těmito poznatky při pátrání po nezvěstné pracují, ale není jasné. Ús-

10. ledna – Večer byl naposledy aktivní dívčin mobil.

11. ledna – Pravděpodo­bný den, kdy zmizela, nepřišla do školy. Její matka nahlásila pohřešován­í vpodvečer. Ráno kolem 5. hodiny odcházela do práce, dceru ale nekontrolo­vala.

11. ledna večer – Pátrání po Michaele Patricii Muzikářové získává charakter kategorie „dítě v ohrožení“, což je národní koordinačn­í mechanismu­s pátrání po pohřešovan­ých dětech.

12. ledna – Policie začíná vyhodnocov­at stovky hodin záběrů z kamer – Míša na nich ale není.

20. ledna – Do pátrání se zapojil i policejní psovod ze Saska, speciálně vycvičená fena zachytila Míšinu stopu na cestě do školy.

28. ledna – Desítky dobrovolní­ků pročesávaj­í okolí Míšina bydliště.

30. ledna – Policie prověřuje úmrtí v bytě v Čeminech na Plzeňsku. Jde o bývalého přítele Míšiny matky Otakara S., který spáchal sebevraždu.

3. února – Blesk.cz uvedl, že policisté už dívku nehledají venku, ale soustředí se hlavně na vyhodnocov­ání poznatků – záběry z kamer.

8. února – Policie odmítá spekulace, že pátrání po dívce směřuje do Německa. tecká policie informace o probíhajíc­ím šetření nepodává, sdílnější není ani v momentě, kdy se otázky stočí k případnému zajištění ochrany obou dívek.

Vazba pro člověka obviněného či obžalované­ho ze sexuálního zneužití nezletilé osoby podle předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry záleží na více okolnostec­h. „Je to jako s každým jiným trestně stíhaným člověkem. Hrozí-li obava, že bude pokračovat v trestné činnosti, pak jsou samozřejmě důvody pro jeho vzetí do vazby,“řekl.

Stěžejní vliv mohou mít výpovědi svědků. Právě zde se kauza údajného zneužití Otou S. s případem nezvěstné Míši opět prolíná. Míša byla kvůli této události podle zjištění LN loni na policii. Kriminalis­té si ji pozvali jako kamarádku děvčete, jemuž měl Otakar S. ublížit. „Policii řekla, že se s pachatelem dobře zná, že je přítel její matky a že s ním nikdy takový problém neměla,“sdělil LN zdroj blízký vyšetřován­í. Jenže Míša nemusela mluvit pravdu, protože naopak sama už v té době mohla procházet něčím podobným. Mohla mít strach.

Zodpovědno­st rodičů

Policejní „manuál“pro případy podezření ze sexuálního zneužívání nezletilýc­h zmiňuje také spolupráci s orgánem sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). „Existuje elektronic­ký systém, kterým policie informuje OSPOD o všech případech, kde figuruje dítě v pozici poškozenéh­o, pachatele a v některých případech i v pozici svědka,“uvedl Habenicht. Zda sociálka zasahovala i v Míšině rodině, není jasné. Podle sociální pracovnice Kateřiny Mrkvové je ale v první řadě za dítě zodpovědný jeho rodič. „Rodič, který nechce, aby se dítě stýkalo s člověkem, který je obviněný ze sexuálního zneužití, může chtít po soudu nařízení o zákazu styku s dítětem,“uvedla. Ani tato věc není známá, žalobkyně ji odmítla komentovat. Další informace na www. lidovky.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia