Lidové noviny

Žáčkovy verše o mamince zjitřily emoce

-

PRAHA Před dvěma lety zažíval básník Jiří Žáček krásné časy. Dostal od státu medaili za zásluhy a jeho verše s názvem Maminka se staly součástí čítanek pro děti na prvním stupni. Kvůli stejné básni se minulý měsíc rozpoutala emotivní debata, nejprve na sociálních sítích a pak i v médiích.

Celé to začalo, když si sloky vyvěsil na svůj Facebook dokumentar­ista Vít Klusák s douškou: „K čemu jsou kluci na světě? Aby psali takovýhle debility.“Reagoval tím na obsah Žáčkova díla, v němž popisuje, k čemu jsou podle něj na světě holky.

V básni se praví, že je to proto, aby byly maminkami. „Aby se pěkně usmály na toho, kdo je malinký. Aby nás měl kdo pohladit a povědět nám pohádku. Proto jsou tady maminky, aby náš svět byl v pořádku,“pokračují verše.

Rozhoduje celek

Přestože rýmovačka maminky opěvuje, spustila se záplava popuzených reakcí především od kritiček, podle nichž autor nepřiznává ženám ve společnost­i jinou roli. „Nikde nežádám, aby se matky vzdaly profesních kariér ani osobního života, jak mi podsouvají genderové bojovnice. Žasnu, jak je možné číst jednoducho­u básničku s takovou ideologick­ou předpojato­stí,“reagoval pak Žáček.

Oč nesmiřitel­nější byla reakce v široce sdíleném veřejném prostoru, o to mírnější je stanovisko odborníků. Upozorňují, že je pokaždé nutné podívat se na čítanku či učebnici jako na celek – podle jedné básničky není možné posuzovat, jestli celá kniha dětem vnucuje stereotypy.

„To, že v jedné básni zazní, že dívky budou matkami, není problém. Ten nastává ve chvíli, kdy učebnice jako celek nepřipoušt­í, že ženy mohou mít různé typy schopností a vykonávat různá povolání. Ale stejně tak, pokud na straně mužů je příliš velká redukce,“řekla LN Irena Smetáčková z Pedagogick­é fakulty UK, která zároveň spolupraco­vala na metodickém materiálu, podle kterého se mají učebnice posuzovat z hlediska genderové vyváženost­i.

Hlídá se třeba to, jestli se muži a ženy vyskytují podobně často, jestli je to v rozmanitýc­h situacích. V posledních deseti letech se srovnal výskyt zmínek o obou pohlavích, když se popisují soukromé situace a prostředí. Ve veřejné sféře – práci nebo politice – dominují muži. kms

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia