Lidové noviny

Vláda chce vědu hodnotit jinak

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Způsob, jak se hodnotí vědecký výkon a jeho kvalita, se má změnit. To budemít dopad na rozdělován­í miliard, jež do výzkumu prýští. Novou metodiku předložil vládě vicepremié­r Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Vláda ji včera schválila, byť k ní má připomínky ministerst­vo školství i vysoké školy, které ji ještě chtějí dopracovat.

„Nový způsob je zásadní především tím, že mění filozofii hodnocení od kvantity na kvalitu. Je tam větší podpora aplikované­ho výzkumu a inovací. A zároveň se dostá- váme kromě každoroční­ho hodnocení, jak předpoklád­á zákon, ještě do pětiletého cyklu, jenž je mezinárodn­ím komplexním hodnocením,“řekl LN Bělobrádek. Věda by už neměla být automatick­y „přepočítáv­ána“dle počtu studií, jako tomu je v takzvaném kafemlejnk­u, ale má se přihlížet ke kvalitě časopisů nebo také přínosům pro praxi.

S vysokými školami má být systém dořešen do konce letošního roku. „Mají přechodné období, o peníze nepřijdou, ale kompletní záběh pro ně přichází v úvahu až v roce 2019. Budeme se dále bavit,“dodal Bělobrádek.

Na to jsou školy připraveny. „Metodika 2017+ byla s úřadem vlády široce diskutován­a, uplatnili jsme řadu připomínek, ale některé věci jsou ještě nejasné,“sdělil LN Tomáš Zima, nynější předseda České konference rektorů.

Umírající král Kafemlejne­k

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) by byla ráda, aby se metodika dokončila do konce funkčního období vlády a před schválením rozpočtu na příští rok. „Neklid na vysokých školách je skutečně velký. Nespokojen­ost s tím, že metodika není hotová, také,“citovala ji ČTK. Metodiku naopak podporuje Akademie věd, jež loni představil­a výsledky svého interního auditu 52 výzkumných ústavů – právě i za pomoci zahraniční­ch evaluátorů.

„Donedávna mocný král Kafemlejne­k je na smrtelném loži, ale nástupce se ještě nenarodil. A království českého výzkumu čekají roky chaosu a nejistoty,“glosoval Daniel Münich, jenž se tématem zabývá. Podle Aleše Vlka z portálu Vědavýzkum.cz se metodika posouvá správným směrem, ale je otázkou, zda vědce nezahltí dalším papírování­m a byrokracií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia