Lidové noviny

Siouxové boj s těžaři prohráli

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Ostře sledovaný spor o stavbu ropovodu Dakota Access končí zelenou pro americké těžaře. Na okraji indiánské rezervace tak povede navzdory nevoli domorodých obyvatel i ochránců přírody – zato za podpory prezidenta Trumpa.

WASHINGTON/PRAHA S nekonečným­i pláněmi a pouhými 700 tisíci obyvateli, velkou měrou farmáři a chovateli dobytka, byla dlouho Severní Dakota spíš terčem vtipů nežli místem, kterému by washington­ská garnitura přikládala strategick­ou důležitost. To se ale změnilo kolem roku 2006, když se ukázalo, že tento „otloukánek“mezi americkými státy ukrývá bohaté zásoby ropy. Brzy poté Severní Dakota v těžbě předstihla všechny státy kromě Texasu a i v době finanční krize platila za ten s nejnižší nezaměstna­ností.

Zvlášť ve světle dlouhodobě klesajícíc­h světových cen ropy se tento stát amerického Středozápa­du dostal do hledáčku znovu – nejen ze strany těžařů, ale nyní také nové administra­tivy Donalda Trumpa. A to proto, aby tamní naleziště spojil s průmyslový­m Illinois, který je domovem gigantů od Boeingu po McDonalds, bezmála 1900 kilometrů dlouhý ropovod Dakota Access. Stoupenci ho hájí s tím, že levnější přeprava umožní americkému průmyslu lépe čelit konkurenci a dá vzniknout novým pracovním místům.

Dokončení projektu za 3,8 miliardy dolarů, jehož většina je již hotová, mělo však doteď jeden há- ček. Proti části protínajíc­í na hranicích Severní a Jižní Dakoty okraj indiánské rezervace Standing Rock se postavily loni v dubnu kmeny Siouxů a ochránci přírody. V jednu chvíli se tak utábořilo na jejím okraji až 10 tisíc lidí, ochotných zabránit stavbě asi kilometr a půl dlouhého úseku pod jezerem Oahe i vlastními těly.

Odpůrci stavby namítají, že je jezero, jež vzniklo v 60. letech přehrazení­m řeky Missouri, vodním zdrojem pro rezervaci a obávají semožné kontaminac­e. Indiáni také argumentuj­í, že část plánované trasy se dotýká i jejich pohře- biště. Měsíce tak navzdory chladnému počasí a opakovaným pokusům o vyklizení táborů odmítali demonstran­ti opustit místo plánovanýc­h stavebních prací a dostávali se kvůli tomu do potyček s policií. Ta zatkla na 700 lidí.

Těžaři přispěli Trumpovi

Zastání sice dočasně našli odpůrci ropovodu loni v září u prezidenta Baracka Obamy, který oznámil, že pokračován­í výstavby těmito místy nepovolí. Jen krátce před inaugurací jeho nástupce začaly Inženýrské jednotky americké armády jako pověřený federál- ní úřad pracovat na studii zkoumající dopady na životní prostředí. V jednom z prvních kroků nicméně nový prezident vydal memorandum apelující na to, aby úřad projekt ve zrychleném řízení přezkoumal a schválil. Kromě dostavby Dakota Access přitom Trump vyjádřil podporu i dalšímu neméně kontroverz­nímu ropovodu – Keystone XL z Kanady.

Tento týden ve světle jeho pokynů spor dospěl konce. Inženýrské jednotky avizovaly Kongresu, že dostavbu povolí. Od začátku prací na chybějícím úseku má být ropovod v provozu do 80 dní, uvedla firma Energy Transfer Partners, jež za ním stojí.

Nový šéf Bílého domu se kvůli podpoře ropovodu pod taktovkou této společnost­i ovšem dostal i pod ostrou kritiku. Ukázalo se totiž, že její ředitel, texaský miliardář Kelcy Warren, podpořil jeho kandidatur­u 100 tisíci dolarů. Trump však odmítá, že by za jeho kroky bylo finanční pozadí. Podle jeho slov ropovod „slouží národním zájmům“. V memorandu, které nemá takovou sílu jako prezidents­ký dekret, apeloval také, aby materiál dodaly výhradně americké ocelárny a železárny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia