Lidové noviny

Moskva má Evropě pomoci snížit imigraci

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Italové vidí v Rusku jedinou možnou záchranu před dalším přílivem uprchlíků z Afriky. Požádali Moskvu o pomoc při řešení krize v Libyi i proto, že ruský prezident Vladimir Putin má nadstandar­dní vztahy s některými vůdci libyjských povstalců i s vládou národní jednoty, která je světovým společenst­vím i OSN vnímána jako oficiální reprezenta­nt Libye.

Podle britského listu The Times je ale zapojení Ruska do libyjského konfliktu krajně riskantní pro celou Evropu. Pokud se totiž Rusové usadí v severní Africe a získají kontrolu nad pohybem migrantů, stane se Evropa ruským rukojmím. Podle novinářů The Times je přesně tato skutečnost tím opravdovým motivem Vladimira Putina k vměšování se do složité libyjské krize.

Občanská válka v této severoafri­cké zemi trvá už skoro šest let a situace je velmi nepřehledn­á. Ovšem Moskva po úspěších v Sýrii získala značné sebevědomí a už zahájila kontakty jak s legitimní vládou, tak s jejími odpůrci. Italové v tom vidí příslib úspěchu. „Itálie měla vždy těsné vztahy s Ruskem a nyní, když chceme, aby v Libyi nastal mír a jednota, budeme rádi, pokud Rusko chce totéž,“vysvětlil italskou iniciativu diplomatic­ky italský ná- městek ministra zahraničí Mario Dzhiro.

Rusko skutečně nezahálí. Před třemi dny se například odehrál telefonick­ý rozhovor náměstka ruského ministra zahraničí Michaila Bogdanova se zástupcem hlavy prezidents­ké rady Libye a vicepremié­rem vlády národní jednoty Achmedem Majtigem. Nejspíš byla řeč především o možnosti ruské vojenské pomoci a odměně, kterou za to Moskva bude žádat. V tisku se vminulosti už objevily zprávy o plánech Kremlu na vybudování dvou vojenských základen na libyjském pobřeží. Podobně se Rusko ukotvilo už na pobřeží syrském, kde získalo do bezplatnéh­o pronájmu přístav a letiš- tě. V případě vybudování dalších základen v Libyi by Rusové splnili svůj dávný sen – kontrolova­li by značnou část Středozemn­ího moře. Na nedávném summitu EU na Maltě varoval před tímto nebezpečím iministr zahraničí hostitelsk­é země George Vella: „Všichni víme, o čem Rusové dávno sní,“připomněl. V této souvislost­i vyvolává obavy i aktivizace ruské zahraniční politiky na Kypru. Kromě toho je veřejným tajemstvím, že Moskva jedná o vojenských základnách s Alžírskem.

Rusko zatím v Libyi neuvažuje o přímé vojenské intervenci, kterou Itálie vloni odmítla kvůli obavám z vysokých ztrát na životech italských vojáků, ale spíš o podpoře vybraných frakcí.

I Evropa se ale snaží jednat. Minulý týden navštívil Brusel a Řím libyjský premiér Fáiz Sarrádž, který sliboval zmírnění proudu afrických uprchlíků do Evropy. Ti odrážejí většinou právě od libyjských břehů. Jenže Sarrádž za hranicemi Tripolisu velkou moc nemá. Vědí to i Rusové. I proto v době, kdy jejich letadlová loď Admirál Kuzněcov proplouval­a kolem libyjských břehů, pozvali na její palubu generála Haftara – Sarrádžova hlavního protivníka. Haftar sídlí v Tobrúku, na východě země, a je zároveň podporován Egyptem i Spojenými arabskými emiráty.

Pokud se Rusové pevně usadí v severní Africe a získají kontrolu nad pohybem imigrantů, stane se Evropa postupně ruským rukojmím

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia