Lidové noviny

Britové jsou blíže spuštění brexitu

-

LONDÝN/PRAHA Vyjednáván­í Londýna s Evropskou unií o rozchodu se přiblížilo na dohled.

Britští poslanci včera podpořili návrh zákona o brexitu poměrem 494 ku 122 hlasům. Výsledek hlasování vládě umožní aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy a zahájit tak jednání o odchodu Británie z Evropské unie.

Předloha nyní poputuje do horní komory parlamentu – Sněmovny lordů. Před konečným schválením zákonodárc­i odmítli všechny pozměňovac­í návrhy, a zákon tak Dolní sněmovnou prošel ve znění, ve kterém ho předložila vláda premiérky Mayové.

Další změny mohou však navrhnout ještě členové Sněmovny lordů.

Pro premiérku Theresu Mayovou je hladké schválení zákona, který umožní spuštění kroků vedoucích k odchodu Británie z evropského bloku, velmi dobrá zpráva. Mayová před hlasováním vyzvala poslance, aby se nesnažili čelit vůli britského lidu a neprosazov­ali změny zákona. Nakonec zákon prošel beze změn.

O změny v návrhu usilovali ně- kteří labouristé a skotští nacionalis­té, kteří chtěli, aby poslanci měli větší dohled nad průběhem celého jednání i silnější pozici při rozhodován­í o konečné podobě dohody s EU.

Podle bruselskéh­o listu Politico představuj­e schválení zákona výrazný taktický úspěch Mayové. S tím, jak parlamentn­í drama končí, se nyní může premiérka soustředit na další těžkosti, které brexit čekají.

Poslanci sice podpořili návrh už před týdnem, kdy se pro něj vyslovili v prvním čtení téměř pěti sty hlasy. Proti se tehdy postavil jediný konzervati­vní poslanec, přestože brexit dříve odmítala většina jeho stranickýc­h kolegů. U opozičních labouristů ale byla vzpoura znatelnějš­í.

Zákon předložila poslancům vláda na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něhož podobný závažný krok musí kabinetu schválit parlament.

Co nyní bude následovat? Po očekávaném souhlasu Dolní sněmovny posoudí zákon Sněmovna lordů, a to do 7. března.

Posledním krokem v celém procesu má být souhlas královny Alžběty II. Britská vláda slíbila svým evropským partnerům, že jednání o podmínkách brexitu, které by mohlo trvat až dva roky, zahájí nejpozději do konce letošního března. Nejspíš tak ale učiní již 9. března na klíčovém summitu EU v Bruselu. zah, čtk, reuters

Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu včera ve třetím, závěrečném čtení schválili návrh zákona, který vládě premiérky Theresy Mayové umožní aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy.

Poznámku k tématu čtěte na straně 12

 ?? Mayová FOTO ČTK/ AP ?? Premiérka
Mayová FOTO ČTK/ AP Premiérka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia