Lidové noviny

Sen o říši krásy rozpačitě

- MARTIN J. ŠVEJDA

Uvedení hry Jiřího Karáska ze Lvovic Sen o říši krásy souborem Depresivní děti touží po penězích ve Venuši ve Švehlovce by se dalo nazvat divadelní událostí. Drama „kultovního“autora, čelného představit­ele dekadentní větve českého symbolismu, je osobitým dílem, jež náleží k typu básnického dramatu vznikající­ho v období fin de si`ecle.

Zasazeno do exotického čínského prostředí, zpracovává (jak si všiml literární vědec Jiří Kudrnáč) ústřední pojem dekadentní estetiky, krásu, která zde představuj­e jakési božstvo, vládnoucí císařství, a ústřední konflikt dramatu spočívá v tom, že stávající panovník, který zjišťuje, že stárne a pozbývá na kráse, má být nahrazen panovníkem novým, mladším a krásnějším.

Těžiště hry se nenachází v dramatické­m rozvinutí příběhu, ten je potlačen na minimum, ale v psychologi­ckém portrétu postav a především v impresioni­stické evokaci prostředí a nálady příběhu. Statická, jen obtížně divadelně realizovat­elná hra je přitažlivá zejména tím, jak zachycuje „nezachytit­elné“. Sám autor nicméně v jedné své stati vytyčoval jako ideál takové drama, které nebude potřebovat jeviště a bude žít pouze v knize…

Režisér Jakub Čermák se snaží Karáskovu hru ztvárnit výsostně poetickými prostředky. Ze své práce zcela eliminuje jindy u něj obvyklý humor; inscenaci noří do soustředěn­ého, kontemplat­ivního výrazu; hraje se pomalu a obřadně, za vydatné pomoci světelné a projekční práce. Ke zpřítomně- ní tématu krásy a její prchavosti si vypomáhá citováním tematicky blízkých děl: Wildeova Obrazu Doriana Graye, Byronova dramatu Manfred a zejména Viscontiho filmovým zpracování­m Mannovy Smrti v Benátkách: v úvodu inscenace vidíme na plátně v pozadí scény běžet, za zvuků Mahlerovy hudby, smyčku se sekvencí „anticky dokonalého“mladíka Tadzia, namáčející­ho si svou nohu v moři a chystající­ho se do tohoto moře vstoupit, a také v dalším průběhu inscenace se s touto „ikonickou“postavou (její siluetou) pracuje.

Potřebnou, či lépe řečeno nezbytnou divadelní iluzi se však režisérovi nedaří vytvořit. Důvo- dů je víc. Na vině je již samotný prostor Venuše ve Švehlovce: sice s nepochybný­m geniem loci, ale oprýskaný, zašlý a v principu nedivadeln­í, který jako by nás stále strhával do reality a zabraňoval plně se poddat divadelním­u kouzlu. Střídmá a málo vynalézavá je práce s ústřední rekvizitou – s textiliemi (látkami), do nichž se herečky různě balí; nefunkčně se pracuje s mikrofony, do kterých herci občas hovoří; a nepřesvědč­ivý je i samotný projev pětice vystupujíc­ích – hereček, které ztvárňují všechny (mužské) postavy hry: Vandy Hybnerové v roli starého císaře, Josefíny Duškové jako nového císaře a trojice Radka Fidle- rová, Hana Müllerová a Zoja Oubramová, která tvoří jakýsi chór zbylých postav.

Herectví schází, snad s výjimkou Hybnerové, napětí, přesvědčiv­ost; zahrát ostatně jen málo jednající figury, které vedou převážně monology, v naprosto vážné, do „psychologi­ckých hlubin“ponořené stylizaci není vůbec snadné. Čermákova režie, pracující jen s minimem prostředků, sklouzává ke klišé lyrického divadla: k procítěně se tvářícímu „vážnu“a „poetičnu“, kterým se však náležitou atmosféru, až na pár drobných okamžiků, nedaří vyvolat.

Problemati­cký je konečně i režisérův výklad textu. Zánik říše krásy je v Karáskově hře způsoben „změnou paradigmat­u“, kterou přináší nový císař: diktát krásy nahrazuje (křesťansko­u) láskou k bližnímu, soucitem s ním; v inscenaci však ke srozumění nového císaře se starým dochází opět jen prostředni­ctvím krásy (starý císař, jenž pozná krásu nového císaře, se k němu nakonec něžně vine, „přijímá“jej) a zánik říše tu vyvolává toliko následné zavraždění nového císaře sluhou starého císaře, který se mstí za to, že starý císař byl sesazen z trůnu. Tím se však filozofick­á rovina hry redukuje na pouze estetickou.

Jiří Karásek ze Lvovic: Sen o říši krásy

Autor je divadelní kritik

 ?? Vanda Hybnerová v jedné z rolí. FOTO M. ŠKVRŇÁKOVÁ ?? Postavy a monology.
Vanda Hybnerová v jedné z rolí. FOTO M. ŠKVRŇÁKOVÁ Postavy a monology.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia