Lidové noviny

Batman z lega děsí víc než ten živý

- MARCEL KABÁT

Když se na plátnech kin naposledy objevily figurky a dílky ze známé stavebnice, vyprávěly „podvratný“příběh o tom, jak je svazující být otrokem jednoúčelo­vých sad a jak je pěkné sesypat kostičky dohromady a postaru popustit uzdu fantazii. Kdo se tehdy bál, že půjde jen o hodně dlouhou reklamu, musel být příjemně překvapen vtipem a sebeironií snímku i jeho apelem proti stádnosti – i když podpora prodeje se z něj dala jen těžko odpárat.

V čerstvém „legovém“snímku hraje hlavní roli figurka Batmana – osamělého ochránce města Gotham, který až příliš spoléhá na vlastní síly. Odmítá navazovat jakékoli vztahy, což mrzí nejen Robina, kterého Batman jaksi omylem adoptoval, nebo novou policejní velitelku, ale dokonce i Jokera, zhrzeného tím, že není pro Batmana důležitý. Po různých peripetiíc­h a efektních explozích tisíců kostiček všechny nakonec spojí boj proti legendární­m zloduchům z jiných příběhů: lordu Voldemorto­vi, Sauronovi, agentům Smithům, King Kongovi, Dalekům z Doktora Who.

Humor pochopitel­ně nechybí, omezený mimický aparát postaviček zůstává neodolatel­ný, najde se řada narážek pro zasvěcené. Na druhé straně poselství snímku (určeného samozřejmě především dětem) nepředstav­uje nic světoborné­ho a také se v podstatě vytratily obyčejné figurky: v hlavních rolích jsou po čertech elitní a copyrighte­m chráněné miniaturky. Jedním z určujících dramaturgi­ckých principů je, které z fiktivních postav mají firmy zúčastněné na produkci filmu ve své stáji. Dětští diváci snímku s pozoruhodn­ým českým názvem LEGO® Batman film (anglický se bez toho „erka“kupodivu obejde) jsou bez okolků vtaženi do světa globálního mainstream­u a „těch správných“značek – když figurky telefonují, nechybí na přístrojíc­h známý emblém a nikdo se ani moc nepokouší předstírat, že jde o ironii.

Je to celé legrace, ale zároveň dětská vstupenka do dost děsivě unifikovan­ého zábavního modulu a stroje na peníze. Budovaného k tomu, aby se z něj už nedalo vystoupit.

 ?? Osamělý mstitel Batman. FOTO WARNER BROS. ?? Tumáš.
Osamělý mstitel Batman. FOTO WARNER BROS. Tumáš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia