Lidové noviny

Křemíkový Frankenste­in

Giganti Silicon Valley pomohli stvořit Donalda Trumpa. A ten je teď sráží na kolena

-

Když nemůžu vzbudit lásku, alespoň se mě budou bát! Slavný citát z ještě slavnějšíh­o románu Mary Shelleyové perfektně vystihuje vztah nového amerického prezidenta a jeho největších firem. Donald Trump chtěl hned po zvolení zakopat předvolebn­í válečné sekyry, na dýmku míru dorazili do New Yorku i kapitáni technologi­ckých gigantů ze západu USA. Střet o imigraci ale ukázal, jak rychle se úsměvy rozplynuly.

Společná žaloba sto třiceti technologi­ckých firem proti Trumpově dekretu se dá jen těžko vnímat jako přátelské gesto. Jenže IT společnost­i k životu potřebují neustále nasávat mozky z celého světa. V čele Microsoftu a Googlu ostatně stojí původem indičtí inženýři. Nejde tedy o cenu, ale především v americké populaci prostě není dost programáto­rů, kteří jsou schopní dávat dohromady všechny ty neustále rostoucí vyhledávač­e, sociální sítě nebo třeba umělou inteligenc­i, která bude řídit vaše auto a nakonec i celý svět.

Zánovní nájemník domku na washington­ské Pennsylvan­ia Avenue číslo 1600 však získal svůj čtyřletý kontrakt nejen slibem, že zajistí bezpečnost, ale především tím, že vrátí pracovní místa zpět do USA. Avšak korporace v čele s Applem své miliardové zisky mají právě z toho, že telefony, počítače, tablety či hudební přehrávače vyrábí za levno v Asii a za draho prodávají zpátky na domácí půdě. Naopak to půjde jen stěží a vyhlídky na nějakou Trumpovu obchodní válku s Čínou také vyvolají v Kalifornii nadšení jen sotva.

Do třetice nová administra­tiva šlape na kuří oko nejen byznysu se softwarem a hardwarem, ale i s multimediá­lním obsahem. Hudba a videa představuj­í zvláště ve vysokém rozlišení stále větší objemy dat a vlastníci pevných a mobilních sítí mají stále větší nutkání si za ně nechat platit od firem, jako je online videotéka Netflix. Jejich nedávný střet vyřešil regulační úřad FCC pod vedením nominanta předchozíh­o prezidenta Baracka Obamy, a dokonce na jeho přímý zásah ve prospěch internetu. Trump jako jednu z prv- ních věcí po inauguraci jmenoval jediného kritika tohoto řešení ve vedení regulátora jeho novým šéfem.

Stvořili jsme Donalda!

Na střetu výrazného politika, který slibuje zásadní změnu kurzu, s odvětvím, které se naopak těšilo přízni jeho předchůdce, není vůbec nic nového. Jak ale nedávno napsal Jason Tanz v modle technologi­cké žurnalisti­ky, magazínu Wired, moderní a progresivn­í IT sektor naprosto zásadně přispěl ke vzestupu Donalda Trumpa, který pro něj samotný ztělesňuje zpátečnict­ví či návrat „starých pořádků“.

Silicon Valley plné „ajťáků“v srdci vyznává utopistick­é ideje svobody hraničící až s anarchií. Nejlépe takzvanou „hackerskou“morálku definoval Steven Levy v knize příznačně nazvané Hackeři už v roce 1984. Základními principy jsou absolutní svoboda informací, s tím úzce souvisejíc­í neomezený svobodný přístup k počítači a dnes i internetu a také možnost – či přímo právo – s jejich pomocí tvořit umění a „krásu“. Víra, že technologi­e a inovace mohou a mají změnit život k lepšímu, je základní maximou. Stejně ale i nedůvěra ke stávajícím autoritám a státu a z toho plynoucí snaha o decentrali­zaci, na níž ostatně stojí samotná světová síť. Zkrátka liberální hodnoty, které vyhovují schopným a sebevědomý­m elitám a vyvolávají odpor a strach u těch méně šťastných.

Moderní technologi­e a utopistick­é ideály jejich tvůrců daly vzniknout světu, který potřebuje a chce Trumpa

Vzpoura odspodu

Moderní otevřený svět, který technologi­e stvořily, děsí lidi právě pro prakticky neomezenou svobodu. Desítky let od dob slavného Ericha Fromma popisují psychologo­vé paradox, kdy lidé sice volají po co největší míře osobní volnosti, ta jim ale nepřináší pocit štěstí, právě naopak. Nekonečné možnosti přináší společně se stále se zrychlujíc­ím tempem změn i nutnost se rozhodovat a hlavně nejistotu. Ještě pár dekád nazpět bylo možné získat jistou práci, zůstat v ní většinu života, s vidinou stabilního příjmu postavit dům, v něm vychovat děti a poslat je na dobrou školu, aby se měly zase o trochu lépe. Třeba v jednom ze států středu USA, které převážily loňské prezidents­ké volby.

Internet a sociální sítě ale daly Trumpovi zároveň i nástroj, jak tyto lidi a jejich obavy přesně a naprosto účinně oslovit. Za novým nejmocnějš­ím mužem planety stojí i někteří libertariá­ni ze světa nul a jedniček, jako jsou investor Peter Thiel nebo vizionář Elon Musk, oba mimochodem imigranti. Nedá se tedy čekat, že Trump technologi­e zničí, zastavit pokrok ostatně nejde a on nejspíš ani nechce. Jeho politika ale může IT tahounům hodně znepříjemn­it život doslova odspodu.

Protesty proti antiimigra­čnímu dekretu spustili samotní zaměstnanc­i, ne šéfové technologi­ckých firem, které nadbíhají vítězným republikán­ům doslova jako o život. Šéf Uberu musel odejít z poradního sboru prezidenta, aby uklidnil vášně kolegů. A pokud se budou „hackeři“v měnící se Americe cítit nepříjemně, mohou odejít. Jak prorokuje list Financial Times, vydělat by na tom mohla Evropa. Tedy do chvíle, než najde svého Trumpa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia