Lidové noviny

Proč se vyhýbáme faktům

-

Když po polovině měsíce poplatím všechny účty, raději pak už moc nekontrolu­ji, kolik mi zbylo peněz. Po Vánocích jsem zatvrzele odmítal déle než měsíc stoupnout na váhu a jak by vám potvrdila má žena, dostat mě na jakoukoli preventivn­í lékařskou prohlídku je nadlidský úkol. Dělám to navzdory tomu, že bych se mohl dozvědět (mnohdy životně) důležité informace. Podle psychologů v tom rozhodně nejsem sám.

„Chceme si o sobě myslet, že jsme zdraví a chytří lidé, kteří dělají dobrá rozhodnutí a tak se vyhýbáme informacím, jež naši víru zpochybňuj­í,“řekl nedávno listu Wall Street Journal profesor psychologi­e na University of Florida James Shepperd. Lidé se podle jeho výzkumů vyhýbají nechtěným faktům i kvůli tomu, že nemají psychické nebo finanční zdroje, které by jim pomohly se s nimi vyrovnat. Jak tvrdí, člověk, který nemá moc peněz, nebo je třeba v depresích či pod stresem, bude daleko méně ochoten absolvovat testy na rakovinu než někdo, kdo ničím podobným netrpí.

Jsou ale i jiné důvody, proč odmítáme přijmout realitu. Ignorujeme například fakta, jež jsou v rozporu s naším vlastním názorem. V jednom výzkumu publikovan­ém v Journal of Personalit­y and Social Psychology rozdělili psychologo­vé účastníky na odpůrce a příznivce stejnopohl­av- ních manželství. Oběma skupinám pak předložili data, která buď podporoval­a, nebo vyvracela názor, že děti manželů stejného pohlaví jsou vychováván­y hůře než děti v rodinách s mámou a tátou. Výsledek byl jednoznačn­ý. Jakmile data souzněla s názorem lidí (bez ohledu na to, zda byli pro stejnopohl­avní svazky, nebo proti nim), okamžitě jimi začali argumentov­at. Když byla ale data v rozporu s jejich přesvědčen­ím, začali lidé najednou tvrdit, že informace nehrají takovou roli a jejich názor na sňatky gayů nebo lesbiček je otázkou morálního postoje.

Podobné příklady vidíme v politice každou chvíli. Opozice označí opatření vládnoucí strany za špatná s tím, že nebudou fungovat. Když se pak ukáže, že se vládní reformy osvědčily, změní opozice argumentac­i a je proti nim z principiál­ních důvodů.

Často také zavíráme oči, když by nás to, co uvidíme, mohlo přimět k činnosti, kterou nechceme vykonat. Ano, na tu váhu jsem nestoupal, protože jsem tušil, co se objeví za čísla a nebyl jsem jaksi ochoten začít cvičit, nebo snad držet dietu.

Co tedy dělat, abychom svůj odpor k potenciáln­ě nepříjemný­m informacím překonali? Podle psychologů citovaných Wall Street Journalem to jde vlastně docela jednoduše. Stačí si sednout ke stolu a sepsat, co v životě považujeme za důležité a jak se to každý den projevuje. Experiment­y prokázaly, že lidé pak byli daleko ochotnější podívat se na výsledky testů fiktivní nemoci, které předtím absolvoval­i. Možná by rozjímání o podstatě vlastního bytí mělo být čas od času povinné.

Často zavíráme oči, když by nás to, co uvidíme, mohlo přimět k činnosti, kterou nechceme vykonat. Ano, na tu váhu jsem nestoupal, protože jsem tušil, co se objeví za čísla, a nebyl jsem jaksi ochoten začít cvičit či snad držet dietu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia