Lidové noviny

Na britské výšině

Odchod prvního státu z EU dostal plnou legitimitu

-

Zpráva o tom, že Dolní sněmovna schválila zahájení odchodu Británie z EU, je vlastně nezpráva. Je to krok natolik samozřejmý, že lze psát tyto řádky, ještě než samo hlasování proběhlo. Kdyby totiž poslanci zvrátili výsledek loňského referenda, byl by to de facto důvod k revoluci. Aprotože Británie si svou kvótu revolucí vyčerpala už v17.století, tak se zvratem se ani nepočítalo. Zato má ten krok význam pro symboliku i pro další osud Británie.

Za prvé dává brexitu plnou legitimitu. Nikdo by teď neměl tvrdit, že rozhodnutí opustit EU je zmanipulov­ané nebo ovlivněné tou či onou ideodiverz­ní centrálou. Podstatné je, že ho schválili voliči v referendu i jejich zvolení zástupci ve sněmovně, chcete-li politické elity. Jiná věc je, jak - s jakou racionalit­ou, emocemi, ochotou ke spolupráci s orgány EU i jejími členskými státy - bude brexit v praxi dojednán a utvářen. To už si musí Britové rozhodnout sami, tentokrát bez rauše kampaně přikazujíc­í hlasovat pro jednoznačn­é ANO či NE.

Za druhé sněmovna rozhodoval­a v době, kdy královna Alžběta II. slaví 65 let na trůně. Britové se poprvé setkávají se safírovým výročím a panovnice posiluje svou auru žijící kroniky moderních britských dějin. Na trůn nastoupila, ještě když byl naposledy premiérem Winston Churchill. Zažila řadu zásadních a dějinotvor­ných událostí - od vzniku britské jaderné síly přes dekoloniza­ci, konec impéria, vstup do Evropského společenst­ví až po opuštění EU. To vše se odehrálo za vlády jedné panovnice. Je ale otázka, zda jí tak těsné sepětí s utvářením poválečné Británie nedává až přílišný nimbus nenahradit­elnosti. Zda její odchod jednou neotřese britskou monarchií i její podobou více, než by se teď mohlo zdát.

Za třetí. Fakt, že odchod Británie z EU posílil svou legitimitu, nemění nic na tom, že většina Skotů - voličů i politickýc­h elit - ho vnímá jako podraz. Vždyť oni v červnu 2016 většinově hlasovali pro setrvání v EU. Z toho chtě nechtě plyne, že do britské unie se vkrádá rozkol podobně jako do unie evropské. I v ní až dosud - po 60 let od podpisu Římských smluv o Evropském společenst­ví - to vypadalo, že vše směřuje stále výše a lépe. Až nyní přichází poznatek, že to může být i naopak. Anikdo zatím neví, s jakými důsledky. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia