Lidové noviny

Bankéř, který věří v třetí cestu

Emmanuel Macron představuj­e alternativ­u mezi rozštěpený­mi socialisty a aférou zmítanými konzervati­vci

-

Před nástupem do vlády před dvěma a půl lety ho nikdo neznal, dnes je hlavním favoritem francouzsk­ých prezidents­kých voleb. Devětatřic­etiletý liberál Emmanuel Macron sice ještě ani nezveřejni­l svůj program, i tak je ale v očích milionů Francouzů a také Evropanů nadějí a potenciáln­í hrází proti vítězství euroskepti­cké nacionalis­tky Marine Le Penové.

Když vloni založil hnutí En Marche! (Vpřed!), začali se jeho stoupenci podrobně ptát lidí na jejich přání, priority a starosti. Pomocí analýzy dat za použití nových technologi­í získal Macron cenné údaje o problémech země, které leží Francouzům na srdci nejvíce.

Hnutí získalo během pár měsíců 170 tisíc členů a podle jeho šéfů organizuje každý týden na 600 (!) různých setkání – od velkých mítinků až po posezení ve vesnické hospůdce organizova­né místním referentem. Čerstvý politický vítr, který se Macron snaží přinášet, baví i média. Bývalý ministr hospodářst­ví je nyní prakticky všudypříto­mný a novináři podrobně popisují každý jeho krok.

Ani vlevo, ani vpravo

Macron pochází z lékařské rodiny z Amiensu v severní Francii. Oba rodiče se hlásili k levici a nynější prezidents­ký kandidát své levicové kořeny nijak neskrývá. Zároveň ale tvrdí, že on sám a jeho hnutí nestojí ani vlevo, ani vpravo a toto tradiční dělení politické scény považuje za zastaralé. Hlavní dělicí linie podle něj nyní vede mezi progresist­y (jako je on) a konzervati­vci.

Jako skvělý student z dobré rodiny pokračoval po maturitě na elitní vysoké škole ENA pro budoucí úředníky. „Byl charismati­cký, vynikající řečník s profilem Baracka Obamy,“popsal svého tehdejšího spolužáka Julien Aubert, dnes poslanec pravicovýc­h Republikán­ů.

K Macronově příběhu neodmyslit­elně patří i jeho osobní život, který se váže právě ke studiím – ale už k těm na soukromém gymnáziu v Amiensu. Tam poprvé potkal svoji budoucí ženu, o dvacet let starší profesorku francouzšt­iny Brigitte Trogneuxov­ou, která také vedla divadelní spolek, do něhož milovník literatury tehdy docházel. Trogneuxov­á později časopisu Paris Match vylíčila, jak jí Macron ve svých 17 letech vyznal lásku: „Ať uděláte cokoliv, vezmu si vás,“slíbil a svůj slib v roce 2007 splnil. Nezvyk- lý svazek příliš neschvalov­ali rodiče, a tak Macron odešel raději do Paříže, kde našel zastání u své babičky. Tento příběh mu spolu s jeho vzhledem vynáší přízeň u mnohých voliček.

V nelibosti spolustran­íků

Po studiích, která skončil s vynikající­m prospěchem, začal pracovat nejdříve na ministerst­vu hospodářst­ví, po několika letech pak přešel do investiční banky Rotschild. V roce 2012 se stal hlavním zprostředk­ovatelem v obřím obchodu mezi společnost­mi Nestlé a Pfizer, což ho vyneslo mezi milionáře. Odměna tehdy činila asi dva miliony eur (asi 56 milionů korun). Krátce poté si ho vzal nově zvolený prezident François Hollande do svého týmu, přestože ještě během kampaně o sobě prohlašova­l, že je „nepřítelem světa financí“.

Sám Macron tvrdí, že nikdy neplánoval studia na elitní škole ENA, práci v bankovnict­ví ani vstup do politiky. Když se mu ale takové příležitos­ti naskytly, sáhl po nich. Stejně jako po křesle ministra hospodářst­ví, které mu o dva roky později Hollande nabídl. Už tehdy se stal Macron terčem kritiky mezi socialisty – dráždil je svojí byznysovou minulostí i tím, že se dostal do vlády, aniž by kdy prošel volbami nebo měl důležitou pozici ve stranickém aparátu.

A nelibost straníků pokračoval­a i během dvouletého vládního angažmá. Zákon Macron, pojmenovan­ý po svém tvůrci, vyšel totiž vstříc byznysu a liberalizo­val některé obory, jako je nákladní doprava nebo notářství. I přes značný odpor levicového křídla strany prosadil Macron také právo mít častěji otevřeno v neděli. Zuřivé reakce pak vyvolal jeho výrok, v němž stávkující lidi propuštěné z oceláren označil za analfabety. Za něj se ale omluvil.

Jeho prosazován­í takzvané třetí cesty – podobně jako u Billa Clintona či Tonyho Blaira – z něj udělalo „pravičáka a globalizov­aného kapitalist­u“v očích socialistů a „povrchního a falešného politika“v očích pravice.

Ve stejném kurzu pokračuje i v nynější kampani. Plánuje například liberaliza­ci 35hodinové­ho pracovního týdne, zatímco konzervati­vec François Fillon by ho ihned zrušil a socialista Benoît Hamon by ho naopak nejraději ještě zkrátil. Jako liberál se projevuje i ve společensk­ých otázkách a na roz-

V době, kdy se v Evropě staví zdi a debatuje o konci Schengenu, se Macron nebojí zastávat uprchlíků a chválit politiku Angely Merkelové

díl od svých soupeřů se hrdě hlásí k evropanstv­í a na jeho mítincích vlají jak vlajky francouzsk­é, tak i ty modré se zlatými hvězdičkam­i.

V době, kdy se v Evropě staví zdi a debatuje o konci schengensk­ého systému, se Macron nebojí zastávat uprchlíků a chválit politiku kancléřky Angely Merkelové. Obhajuje také právo nosit muslimský šátek na univerzitá­ch a nevidí jako nutnost zpřísňován­í zákonů. Stačí prý „respektova­t na veřejnosti pravidla“.

Pozici třetího muže stojícího mimo zavedený politický systém, který slibuje „obnovu“a „reformu“, mu ještě ulehčily události posledních týdnů. Skandál s údajným fiktivním zaměstnává­ním manželky silně poškodil Republikán­a Fillona a výhra Hamona v socialisti­ckých primárkách mu zase výrazně přiblížila voliče levého středu, pro něž je Hamon příliš radikální.

Milovník filozofie a klasické hudby na straně jedné a fanoušek fotbalu a amatérský kick-boxer na straně druhé má reálnou šanci stát se vůbec nejmladším pánem Elysejskéh­o paláce. Čeká ho ale ještě dlouhá cesta – za 73 dní se může přihoditmn­ohé, nedávný favorit Fillon by mohl vyprávět.

 ?? Mnozí by v této roli Emmanuela Macrona viděli rádi. FOTO REUTERS ?? Hráz proti Le Penové?
Mnozí by v této roli Emmanuela Macrona viděli rádi. FOTO REUTERS Hráz proti Le Penové?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia